lauantai 12. maaliskuuta 2016

Kannattaako ruoan hintavertailu?

Törmäsin parisen viikkoa sitten karuun asiaan kaupassa käydessäni. Tuote, jota olen silloin tällöin ostanut lähes neljän euron hintaan, oli toisessa kaupassa 1,99€. Kyseessä oli täsmälleen sama tuote, täsmälleen saman valmistajan valmistamana ja täsmälleen samassa koossa. Ainut asia mikä tuotteet erotti, oli erilainen kuviointi ja teksti pakkauksessa.

Asia sai minut miettimään ruokien hintaeroja noin muutenkin. Olen aina ollut suhteellisen tarkka hinnoista. Jos tiedän saavani viereisestä kaupasta saman tuotteen joitain senttejä edullisemmin, menen mielummin siihen. Kierrän vaikka kolmekin kauppaa, jos tarve sen vaatii. Säästö on aina säästöä vaikkei liian pihiksi kannatakkaan ryhtyä. 

Olen jo pitkään suosinut pääsääntöisesti S-ryhmää edullisten hintojen ja laajan tuotevalikoiman takia, eikä tekemäni vertailu saa minua edelleenkään kääntymään K-ryhmän puoleen. Useiden tuotteiden hinnat ovat noin 20%-30% kalliimpia, mutta parin tuotteen hintaero on jopa yli 45%. Kuukausitasolla 200€:n ostokset voivat tulla useita kymppejä kalliimmiksi astelemalla toisen ketjun marketteihin. Vuodessa puhutaan jo sadoista euroista, joka mielestäni on jo ihan kiitettävä summa "säästöön".

Mutta mitä hintoihin tulee, niin bisnes on aina bisnestä - toisin sanoen voittohakuista - , mutta mikä saa kauppiaan nostamaan jonkin tuotteen katteen ihan pilviin? Onko siinä järkeä? Kuinka siinä käy? Rehellinen mielipiteeni on se, että se karsii asiakkaita. Se karsii meitä hintatietoisia, meitä, joille ruoan hinnalla on väliä.

Viime vuonna puhuttiin paljon ruoan hinnanalennuksista, mutta kuinka se näkyykään meille kuluttajille? Vai näkyykö edes? Vai onko tehdyt alennukset suunnattu vain ruisleipää puputtavien ja lihaa mässäävien iloksi? Miksi? Eikö ihmisten kohtelu Suomessa voisi olla tasa-arvoista, kuten sen kuuluisikin? 

Omassa kukkarossani alennukset eivät ole näkyneet. Useiden käyttämieni tuotteiden hinta on jopa noussut. Tästä hyvänä esimerkkinä lukuisat kuivahedelmät ja monet pähkinät. Mutta ennen kuin olen jaaritellut iät ja ajat, isketään kiinni siihen mikä tämän jutun juju on. Vertailuun, joka kertoo karua faktaa tiettyjen vegaanisten ja gluteenittomien (pääasiassa "erikoisruokavalio") tuotteiden hinnoista.


Alla oleva vertailu on tehty kahden espoolaisen suunnilleen saman kokoluokan marketin kesken. Kaupat sijaitsevat parin kolmen kilometrin päässä toisistaan. Ensimmäinen hinta kertoo S-ryhmän hinnan ja toinen K-ryhmän. Yhdestä tuotteesta (lihavoituna) löytyy myös vertailuhinta Lidlistä.

Yosa maustettu kaurajogurtti 1,39 1,59 14%
Planti kaurajuoma 0,75 0,99 32%
Alpro makeuttamaton soijajuoma 2,05 2,49 21%
Santa Maria luomu kookosmaito 1,85 2,35 27%
Biona kookosmaito 2,49 2,95 18%
Semper makaroni 3,59 4,65 30%
Provena pikapuuro vadelma 2,55 3,29 29%
Urtekram crunchy maapähkinävoi 3,39 4,25 25%
Urtekram banaanilastu 2,09 2,79 33%
Jalostaja kasvishernekeitto 1,99 3,60 4,25 114%
Friggs suolaton riisikakku 1,85 2,39 29%
De pain les fleurs kastanjanäkkileipä 3,15 4,65 48% 
Gogreen luomu papusekoitus 0,99 1,49 51%
Gogreen gluteeniton kaurajuoma 2,99 3,49 17%
Semper Piruett keksi 2,99 3,95 32%
Sallinen mantelijauhe 18,50 21,95 19%
Papuska luomuherne 0,97 1,29 33%
Bonne luomu omenasose 2,69 3,49 30%
Kookosöljy Urtekram 5,60 6,75 21%
Rice Dream riisimaito 2,85 3,29 15%
Urtekram kurpitsansiemen 3,29 4,49 36%
Urtekram kikherne 1,95 2,99 53%
Urtekram vihreä linssi 2,35 3,29 40%
Urtekram kuivattu mango 3,69 4,45 21%
Tartex luomu yrttitahna 3,49 3,95 13%
Nuevo gluteeniton tortilla 1,99 2,95 48%
Blue Dragon inkiväärimurska 2,59 3,49 35%
Milletti hernerouhe 1,50 1,89 26%

Loppupäätelmäni on se, että ruoan hintavertailu todellakin kannattaa mikäli mielii säästää pennosia. Vuoden päästä voi hyvinkin olla kasassa vaikka reissurahat matkaa varten, kun pitää silmänsä ja korvansa auki ruokaostoksia tehdessään. Eikun hintoja tiirailemaan siis! 

Millaisia ajatuksia vertailu teissä herättää? Millaisia te olette kuluttajina - ostatteko sieltä mistä helpoiten saa vai suhtaudutteko hintoihin kriittisesti? Uskallatteko paljastaa kuinka paljon kulutatte kuukaudessa ruokaostoksiin ja missä pääsääntöisesti ostoksenne teette?

17 kommenttia:

 1. Joskus ostan sieltä, missä on halvinta, mutta useiten menen vain lähimpänä olevaan kauppaan (johtuen siitä, että välimatkat ovat niin pitkiä, niin autoilun hinta nousee sitten korkeaksi) En tiedä kuinka paljon mahtaa kulua ruokaostoksiin, liian paljon, olen yrittänyt miettiä aina edes muutaman päivän eteenpäin mitä ruokaa teen, mutta ei se tunnu aina onnistuvan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun lähin kauppani (noin 1,5km päässä) on Valintatalo. Mikäli osokset tekisin aina siellä, olisi kauppalaskuni aivan järjetön. KAIKKI tuotteet ovat huomattavasti kalliimpia kuin S-, K- tai Lidl-kaupoissa.

   Arkena teen suurimman osan ostoksistani Lidlissä (sijaitsee noin 3km päässä kotoani), koska siellä on edullinen hintataso ja melko hyvä valikoima. Ostoskoriini päätyy sieltä pääasiassa luomuinkivääriä, riisikakkuja, luomuomppuja, luomupinaattia ja -salaattia, ruusukaalia ja silloin tällöin herkuksi tummasuklaapäällysteisiä luomuriisikakkuja (ne ovat muuten huippuhyviä!). Niin, ja aina kun luomumausteita on saatavilla, on niitä ostettava. :)

   Teen kauppamatkat aina kävellen, joten lisähintaa matkoista ei tule. Viikonloppuisin on kiva sitten lenkkeillä pidemmälle kauppaan (Prismaan) ja täydentää tiettyjä juttuja.

   Poista
 2. Huh mikä ero! Minulla on ollut aavistus ett S on halvempi mutta että näin suuri ero....kiitos listasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erot ovat kyllä todella suuria - hämmästyin vähän itsekin!

   Itse käyn satunnaisesti tutkimusretkillä isoissa K-kaupoissa. Silloin tällöin saattaa törmätä huikeisiin tarjouksiin. Parisen viikkoa sitten rohmusin pusseittain kuivattuja viikunoita kun sattuivat olemaan 2kpl/1€. Kilohintaa jai näin ollen noin 2,5€, joka on lähes ilmainen.

   Hyvä, jos listasta on iloa! :)

   Poista
 3. Osa on halvempaa Keskon kaupoissa, ostan aina niitä juurikin sieltä, mutta kyllä S-ryhmässä on osa tuotteista huomattavasti halvempia :) Kaupat on kumminkin täällä pk-seudulla ihan vieretysten niin voi aina vertailla hintoja. Kun kerran käyn kaupassa, voin samalla käydä vaikka kolmessa kaupassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Sirpale! :)

   Mielenkiinnosta, mitä tuotteita saa Keskon kaupoista edullisemmin? Saako jotain vegaanille ja gluteenittomalle soveltuvia tuotteita? Kauppalaskua voisi vielä vähän pienentää ;).

   Itse käytän pääasiassa Lidliä ja S-ryhmän kauppoja, mutta silloin tällöin tieni vie myös Keskon kauppoihin - ihan mielenkiinnosta! Niissä on joskus hyviä poistotarjouksia ja valikoimakin on vähän erilainen. Aina keskustassa käydessäni tykkään poiketa Kampin K-suppariin mahtivalikoiman takia. :)

   Poista
 4. Mulla samanlaista hintojen kyttäilyä, hevit ostan pitkälti Lidlistä ja muuta sitten S-ryhmän ja Keskon kaupoista. Keskollakin on joitakin tuotteita S-ryhmää halvempia (kiitos mm. Pirkka!) ja siellä on paremmat tarjoukset :-) Tykkään ite enemmän Keskosta kun ässästä, koska niissä on monipuolisempi tarjonta ja ketjun omilla halpismerkeillä paljon parempi hintalaatusuhde.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Veera! :)

   Kuten Sirpaleeltakin kysyin, niin mielenkiinnosta haluaisin kysyä myös sinulta, että mitä tuotteita saa Keskolta edullisemmin? En nimittäin koe yhtään hankalaksi käydä useammassa kaupassa (itseasiassa tykkään pyöriä ruokakaupoissa, heh! :)) mikäli säästöä saisi!

   Kävelen aina kauppamatkat, joten matkoista ei lisähintaa ostoksilleni tule. :)

   Poista
 5. Moi :) Ootpa tehnyt hyvää myyräntyötä. Minäkin, vaikka aika tarkka luulin olevani, niin yllätyin. Sitä tietysti en tiedä, ovatko hinnat kauppa- vai ketjukohtaisia - eli mikä on tilanne esim. meidän kylän kaupoissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Johanna! :)

   Hintavertailu on mukavaa ja mielenkiintoista puuhaa. Sen verran mitä olen tätä tehnyt, niin olen tullut siihen tulokseen, että S-ryhmä on useiden ostamieni tuotteiden osalta huomattavasti edullisempi.

   Vaikka pääasiassa asioinkin Lidleissä ja S-kaupoissa, käyn silloin tällöin Keskon kaupoissa tutkimusretkillä hyvien tarjouksien toivossa tai eroavan valikoiman takia. :)

   Poista
 6. Nää on mielenkiinoisia ja mä ainakin kaupassa vertailen a i n a kilohintoja, silti kieltämättä vähän ristiriitaista että asioin miltei poikkeuksetta k-ryhmän kaupoissa. Joskus ajattelen, että nyt rupean käymään enemmän Lidlissä ja S-ryhmän kaupoissa, muttei siitä koskaan mitään tule :D Tapa, kun tapa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan meillä kaikilla mieltymyksiä kaupan suhteen - et siis suinkaan ole ainoa, Anne! Itse tykkään keskustassa käydessäni poiketa aina Kampin K-suppariin mahtavan valikoiman takia. Hinnoista en silloin niinkään välitä, koska useita tuotteita ei saa kuin tästä kyseistä marketista. :)

   Poista
 7. Kyllä, hintavertailu todellakin kannattaa. Lapsiperheellisenä (pienin maitoallerginen) käyn kauppareissulla kolmessakin kaupassa hakemassa jokaisesta edullisimmat tuotteet. Ja siinä kyllä vuositasolla säästää ison summan. Todella hieno blogi sinulla! Onnekseni löysin tänne. Jään ehdottomasti seurailemaan jatkossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan samaa mieltä kanssasi Maria - hintavertailu todellakin kannattaa! :)

   Monesti puhutaan ruoan olevan kallista, mutta valitsemalla tuotteet "oikeasta" paikasta on hinta vähintäänkin kohtuullinen. Minulle ruokakaupoissa kiertely ei ole pakkopullaa vaan enemmänkin mukavaa ajanvietettä. Olen muutenkin se, joka aina tutkii hyllyt erittäin tarkasti uutuustuotteiden toivossa. :)

   Tervetuloa lukemaan! :)

   Poista
 8. Ihan sama juttu minulla :-), ei pakkopullaa, vaan ennemminkin mukavaa ajanvietettä. Minä myös tutkin aina tarkasti hyllyt uutuustuotteiden toivossa. Mukava kokeilla, aina uusia juttuja.
  Ja kiitos :-)

  VastaaPoista
 9. Ihan pikaisesti ennen tarkempaa pohdintaa kysyn, minkä kokoinen oli tuo Plantin kaurajuoma. Juuri kävin Arinan Prismassa täällä Oulussa, ja siellä 0,75 litraa Plantin kaurajuomaa maksoi 1,89 euroa. t. Tiina H.

  VastaaPoista