sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

128 viikkoa pizzatta


Söin tänään ensimmäistä kertaa pizzaa sitten lokakuun 2013. En pidä kirjaa syömisistäni, mutta onneksi blogi muistuttaa siitä mitä kaikkea on tullut aikojen saatossa kokkailtua. Edellisestä kerrasta on vierähtänyt hetkessä kaksi ja puoli vuotta - siis aivan liian kauan. Mitään erityistä syytä moiselle pizzaunohdukselle ei ole. Keittiössä on tullut hääräiltyä aivan tavalliseen tahtiin ja ruokia on syntynyt kuin sieniä sateella. Kaikki kokkaukseni eivät luonnollisestikaan ole päätyneet blogiini, mutta takuulla ainakin viimeisin pizzahetkeni. Se hetki, josta on aikaa huimat 128 viikkoa.

Lisäinnostusta pizzan tekoon antoi perjantainen Piece 'n' Love -ravintolakäynti ja instagramin inspiroivat pizzakuvat.


Eikun tuumasta toimeen siis!

Pohja syntyi tavanomaiseen tapaani. Tapaani, jossa aineksia ei mittailla vaan lykätään vain kulhoon silmämääräisesti ja koostumusta tarkkaillen. Taikinaan päätyi loppujen lopuksi lämpimän veden, hiivan, psylliumin ja suolaripauksen lisäksi riisi-, hirssi- ja lupiinijauhoja sekä maissitärkkelystä ja perunahiutaleita. Riisijauhojen suhde kuivista aineista oli noin 40% ja hirssin 25%.

Kohonneen taikinan painelin pyöreäksi lätyksi leivinpaperoidulle pellille. Pohjan päälle levitin valutettua tomaattimurskaa sekä asettelin ohuita bataattilastuja, muutamia puolikuun muotoisiksi leikattuja sipulisiivuja, mangopaloja sekä marinoitua murustettua tofua. Päälle suihkautin lopuksi vielä pari painallusta spraypullossa olevaa laadukasta oliiviöljyä.

Tofumurun valmistin leikkaamalla aluksi tofuköntin pieniksi kuutioiksi. Kuivasin palat huolellisesti leivinliinaa ja painavaa leikkuulautaa apuna käyttäen. Sillä välin, kun tofu sai rauhassa luopua nesteistään, sekoittelin marinadin. Kulhoon päätyi sopivassa suhteessa soijakastiketta, kookosviinietikkaa, tulista tabascon tyylistä chilikastiketta sekä lusikankärjellinen Meridianin oluthiivalevitettä. Lopuksi lisäsin joukkoon vielä makuja tasapainottamaan herkullisen makeaa kookosnektaria. Marinoin tofupalat seoksessa ja murustelin ne pieniksi muruiksi pizzan päälle. 

Paistoin pizzaa kuumassa uunissa kymmenisen minuuttia ja koristelin sen hieman jäähdyttyään rucolalla. Näin syntyi siis herkullinen Jalotofu-bataatti-sipuli-mangopizzani!Mitkä ovat teidän lempitäytteenne pizzoissa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti