perjantai 15. maaliskuuta 2013

Kimmeltävää lunta jalkojen alla

Mun fiilis on korkealla ja olo on väsynyt. Kolmen päivän lumikenkäreippailu todellakin on tehnyt tehtävänsä. Loman aikana muun muassa ihaltiin Suomen kauniita talvisia maisemia ja fiilisteltiin auringonpaistetta. Enpä muista ennen nähneeni yhtä upeita ja henkeäsalpaavia maisemia täällä Etelä-Suomessa vielä maaliskuun puolivälissä. Vaikka pakkanen kohosi aamuyön tunteina yli kahteenkymmeneen, niin päivisin aurinko lämmitti jo huomattavasti. Korkeista lumikinoksista huolimatta kevät on kuitenkin tulossa!

Saavuimme mökille keskiviikkona puolenpäivän jälkeen. Emme suinkaan päässeet mökkiin ainakaan ensimmäisten kymmenien minuuttien aikana, koska lunta oli puoleen reiteen asti ja auto oli saatava "pihaan". Lainattiin naapurimökiltä lumikola ja raivasimme autollemme parkkipaikan. Mökkiin päästyämme laitoimme patterit päälle ja söimme ruoan, jonka jälkeen lähdimme kenkäilemään metsään. Eläinten jälkiä löytyi melko paljon, mutta ainakin itselleni parhaiten mieleeni jäivät jäljet, joita seurasimme melko pitkän aikaa. Hetken käveltyämme ne päättyivät koloon, mitä ilmeisimmin ketunkoloon. Se oli jännittävää ja mielenkiintoista. Jatkoimme matkaamme tämän jälkeen vielä kierrellen ja kaarrellen reilu kaksi tuntia. Kun aurinko alkoi jo painua kohti horisonttia, matkasimme takaisin mökillemme. Loppuilta sujui rennosti telkkaria katsellen, syöden ja rentoutuen. Koska tiedossa oli kylmä yö, tukittiin illalla viimeiseksi vielä kaikki ikkunan- ja ovenkarmit pyyhkeillä, jotta kylmää ilmaa ei pääsisi sisään. Untenmaille painuimme hieman ennen puoltayötä. Takana oli aurinkoinen reippailupäivä.


Torstaiaamuna heräsimme seitsemän aikoihin kireään pakkaseen lämpömittarin näyttäessä -23 astetta. Aamupalan jälkeen puin toppavaatteet päälle ja suuntasin merenjäälle lumikenkäilemään. Aurinko paistoa kirkkaasti, lumi kimmelsi jalkojeni alla ja pilkkijöitä näkyi siellä täällä. Lintujen laulu kuulosti kauniilta muuten niin rauhaisana aamuna. Kenkäilyn ohella etsiskelin eläinten jälkiä ja niitä löytyikin mukavan paljon. Tosin oma "ammattitaitoni" ei riitä kertomaan mistä eläimistä kyseiset jäljet olivat kotoisin, mutta mielenkiintoisia ne silti olivat. Palasin mökillemme takaisin puolenpäivän aikoihin. Söimme ruoan, jonka jälkeen otimme taas suunnaksemme metsän. Lunta satoi melko sakeasti ja alku tuntui masentavalta, koska olimme toivoneet aurinkoista säätä. Toiveisiimme kuitenkin vastattiin ja aurinko näyttäytyi pilvettomältä taivaalta tunnin jälkeen. Nautimme kaikin siemauksin upeasta keväisestä ilmasta. Kolmituntinen kenkäily tuntui kevyeltä, mutta loppumatkasta huomasimme jalkojemme jo painavan. Paluumatkalla poikkesimme hakemaan vettä kaivosta, mutta pettymyksemme jouduimme toteamaan pumpun olevan aivan liian jäässä. Jäimme ilman vettä ja saunan lämmittäminen jäi vain haaveeksi. Myös oma juomavesivarastomme oli tyhjentymässä, joten sulatimme kaksi ämpärillistä lunta kattilassa vettä saadaksemme, eräilymeininkiä ;). Poltimme vielä illalla pesällisen puita takassa mökkitunnelman luomiseksi. Ilta sujui edellisillan tapaan rauhaisissa merkeissä.


Tänä aamuna herättyämme pakkasmittari näytti "vain" -18 astetta, mutta ilma näytti huomattavasti kylmemmältä torstaiaamuun verrattuna. Puiden oksat olivat jäätyneet kiteiksi ja krisatallinkirkkaita lumikiteitä leijaili auringonvalossa. Objektiivien moottorit tuntuivat jäätyvän ulkona hetkessä ja tarkennus oli hidasta puuhaa. Manuaalinen tarkennus toki olisi toiminut, mutta paksut tumput kädessä se ei olisi onnistunut ja niimpä tyydyinkin moottoreiden hitauteen. Lyhyen kuvaussession jälkeen söimme aamupalan ja aloimme siivota lähes kaaokseksi päästettyä mökkiämme. Vielä ennen lähtömme oli pakko päästä meren jäälle kenkäilemään ja nauttimaan jälleen upeasta ilmasta. Mahtava kolmen päivän reissu oli lopuillaan ja olo mitä mahtavin. Kotimatka sujui muutaman mutkan kautta vaihtelevia maisemia katsellen. Välillä saimme ihailla korkeita kallioita ja välillä avaria peltoja.


Takana on kolme erittäin upeaa päivää, joista isoin kiitos kuuluu tietenkin äidilleni, joka mahdollisti tämän reissun meille molemmille. Tämä iloinen tyttö painuu nyt väsyneenä peiton alle ja toivottaa samalla jokaiselle lukijalleni erittäin hyvää alkanutta viikonloppua! :)

2 kommenttia: