sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Se paras makaronilaatikko!

Monet vannovat jauheliha-makaronilaatikon nimeen, mutta minun oma suosikkini on herne-makaronilaatikko, joka kätkee sisäänsä pinjansiementen paahteisen maun, valkosipulin hurmaavan tuoksun, herneiden ja sipulin makean maun ja sitruunan raikkauden. Nuo maut yhdistettynä juuri rouhittuun mustapippuriin, suolaan ja tuoreseen persiljaan ovat lyömättömät yhdessä. Kun annoksen päälle ripottelee vielä oluthiivahiutaleita, on herkullinen annos, se maailman paras makaronilaatikko, kruunattu.

Yhteen annosvuoalliseen tarvitset:
1dl soijajogurttia (myös soijakerma ja -maito toimivat)
1dl + 0,3dl herneitä
valkosipulinkynsi
1rkl pinjansiemeniä
(loraus vettä, jos herneesi ovat suoraan pakkasesta)
2tl puristettua sitruunamehua
suolaa
pippuria
(meiramia, minttua)
1/3 sipulia
pari kourallista pastaa

Paahda pinjansiemeniä hetken aikaa kuumalla kuivalla pannulla. Mittaa soijajogurtti, herneet, valkosipuli ja pinjansiemenet blenderiin. Sekoita tasaiseksi ja sileäksi. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla sekä halutessasi meiramilla tai mintulla. Maista. Kuutio sipuli. Lado ainekset (sipuli, pasta ja 0,3dl herneitä) voideltuun vuokaan ja kaada päälle soijajogurtti-herneseos. Sekoita, jotta seosta levittyy jokapuolelle tasaisesti. Paista uunin keskitasolla 150 asteessa puolesta tunnista 45 minuuttiin. Tarjoile tuoreen persiljan (tai mintun tai herneenversojen) ja oluthiivahiutaleiden kera. Nauti!

Noista oluthiivahiutaleista vielä sen verran, että suosittelen ehdottomasti kaikkia, vegaanien ja kasvissyöjien lisäksi, kokeilemaan noita makua tuovia hiutaleita. Ne sopivat niin pastan päälle, salaatin sekaan kuin vaikka puuronkin päälle, kun kaipaa annoksilleen sen viime silauksen. Vaikka nimi ei välttämättä kuulosta kaikista houkuttelevimmalta, eivät nämä hiutaleet kuitenkaan hiivalta maistu, eivät todellakaan. Maku on mielestäni lähellä parmesaania suolaisuudellaan ja aromaattisella maullaan ja meidän vegaanien (ja miksei kasvissyöjienkin) keskuudessa näitä käytetään yleisesti juuston "korvikkeena". Jotta innostutte vieläkin enemmän, ovat nämä hiutaleet myös erinomainen proteiinin lähde (51g/100g) ja loistava tapa saada monia hyödyllisiä B-vitamiineja, myöskin sitä B12-vitamiinia!   

Muutama viikko sitten selailin Ruohonjuuren uutuustuotteita nettikaupassa ja törmäsin Meridianin hiivauutteeseen, joka ravintohiivahiutaleiden ohella on hiivasta valmistettu runsaasti B-vitamiinia sisältävä erittäin proteiinipitoinen valmiste, jota käytetään ruoissa tuomaan makua tai esimerkiksi paahtoleivän päällä levitteenä. Kun työskentelin vielä Punnitse&Säästä Entresse:ssä, oli meillä valikoimissa Marmitea, joka on vastaavanlainen brittiläinen tuote. Olemukseltaan uute on suklaamaisen oloista ja näköistä, mutta pieni haistelu kumoaa ajatuksen ja tekee mieli maistaa. Tuotetta ei välttämättä kannata ottaa aluksi isoa lusikallista, koska kyseessä ei ole se makea "suklaaunelma", joka viettelee makuhermosi ensi-istumalta. Maku on, no sitä on vaikea kuvailla, mutta se on suolaista ja vahvan makuista, sellaista, jota joko rakastaa tai vihaa. Kun ensikertaa itse maistoin Marmitea, olisi ilmeeni ollut varmasti näkemisen arvoinen. Olin yllättynyt. Maku oli jotain aivan muuta kuin olin ajatellut, mutta jollain tavalla se kuitenkin kiehtoi makunystyröitäni. Huima B-vitamiinipitoisuus ja runsas proteiinin määrä ovat jo riittäviä syitä tämän nauttimiseen, mutta odottakaas vaan kun ihastutte makuun! ;)




10 kommenttia:

  1. Ah, just minunkin suosikkimakuja! En olekaan koskaan tehnyt makaronilaatikkoa, mutta tämmöistä voisikin joskus yrittää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisäsin tuohon vielä reseptin, jos kiinnostut kokeilemaan. :)

      Poista
  2. Kuulostaapa ja näyttääpä maukkaalta. Eipä ole itsellä tullut koskaan miettittyä peruslihamakaronilaatikon tuunausta, tästähän sai tosin paljon ideoita. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla joskus jotain uutta, kun se saattaakin ylättää maullaan! :)

      Poista
  3. Kivan näköinen verrattuna perinteiseen.:) Minäkin olen paljon tehnyt kasvis-makaronilaatikkoa, ei siinä aina jauhelihaa tarvita. Itse olen käyttänyt joukossa mm. porkkanaraastetta sekä kuivattua hernerouhetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei pelkästään näköinen vaan myös makuinen ;) Multakin löytyy tota hernerouhetta kotoota, mutta jostain syystä en ole sitä vielä koskaan kokeillut! Hehe. :)

      Poista
  4. Nämä kuvat inspiroivat aina kokeilemaan!
    Nyt on muuten idut idätetty, ja leivoin niistä sitä ituleipää. Nam! Loput pääsivät salaattiin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miltäs maistui? Hyvältä "nam"-sanasta pätellen. Itse ostin lauantaina kauran jyviä ja meinaankin seuraavaksi idättää niitä, jos saisi vaikka jonkun mahtavan raaka/tuorpuuron kehiteltyä. :)

      Mahtavaa Mari, että insipiroin sinua! :)

      Poista
    2. Joo, todellakin!
      Ja mahakin kiitti. Tuntuu, että se ei oikein tykkää siitä perus-ruisleivästä.. :/
      Kerroppa sitten, millaista kehittelit! :)

      Poista
    3. No mainio juttu! :)
      Monen vatsa ei tunnu kestävän noita tavallisimpia viljoja, mutta onneks löytyy mooooonia vaihtoehtoja niiden tilalle.
      Mäpä kerron! :)

      Poista