maanantai 7. heinäkuuta 2014

Maapähkinänaksuja ja merileväsipsejä = suolahimotuksen taltuttajat!

Tiedättekö ne hetket, kun tekee mieli jotain suolaista, mutta tavalliset perunalastut eivät houkuttele eikä rasvaiseen ja suolaiseen maapähkinäpussiin tee mieli työntää kättään? Minulla tuollaisia hetkiä on ajoittain, kerran pari muutamassa kuukaudessa. Silloin saatan nakata kuumaan kattilaan Urtekramin luomumaissinjyviä ja lorauksen hyvää öljyä. Poppailun jälkeen loppusilauksen antavat oluthiivahiutaleet, jotka sopivat mielestäni lämpimien popcornien seuraksi aivan järjettömän hyvin. Ahh, nam.

Ei popcorneja kuitenkaan usein tule syötyä vaikka hyviä ne ovatkin. Parin viime kuukauden aikana olen saanut maistateltavakseni suolahimotuksen taltuttamiseksi maapähkinänaksuja ja merileväsipsejä, jotka ovat tuoneet mukavaa vaihtelua ja uusia makuelämyksiä.

PS. maapähkinänaksuja ei valitettavasti jäänyt ainuttakaan pussin pohjalle, joten saanette tyytyä pussin kuvaan ;)

Maapähkinänaksut ovat minulle entuudestaa tuttu juttu ja olen niitä reissaillessani ostellut ympäri Eurooppaa. Maisteluun on päässyt useita merkkejä huokean halvoista vähän kalliimpiinkin tuotteisiin. Monet naksut ovat kuitenkin olleet makuuni joko liian höttöisiä, liian rasvaisia tai naksun päällä on ollut turhan paljon "jauhoa". Myös turhan suolaisiin naksuihin olen törmännyt. Liiallinen suola yhdistettynä voimakkaaseen maapähkinään ei vain kohdallani toimi, ei sitten ollenkaan ja kuumassa ilmastossa se tekee olon tukalaksi ja janoiseksi.

Suomesta maapähkinänaksuja ei tietääkseni ole saatavilla kovinkaan monesta paikasta, mutta onneksi lempparikauppani pelastaa tässäkin tilanteessa. Ruohonjuurella nimittäin on valikoimissaan luomuisia maapähkinänaksuja, jotka sopivat niin gluteenittomaan kuin vegaaniseenkin ruokavalioon. Naksujen koostumus on pehmeä, mutta kuitenkin rapsahtava ja maapähkinä maistuu juuri sen verran kuin pitääkin eikä suolan kanssa ole liioiteltu. Proteiinia näissä mukavat on 13 grammaa sadassa grammassa eikä hiilarimääräkään ulotu sipsien tasolle, joten voisimpa todeta näiden olevan hieman terveellisempiä verrattuna perinteisiin sipseihin. Ainut asia, joka itseäni hieman arveluttaa ja mietityttää, on palmuöljyn käyttö...

Joka tapauksessa, jos satut olemaan maapähkinävoin ja suolaisten naposteltavien ystävä, en voi muuta kuin suositella suuresti!


Toinen tuote, jotka ovat ihastuttaneet minut, ovat luomulaatuiset merileväsipsit. Nuo kevyen ilmavat ja rouskuvan rapeat lastut ovat maustettu merilevän lisäksi muun maussa korianterin, chilin ja inkiväärin mauin. Vaikka mausteet antavat ehkä ymmärtää, että kyseessä on varsin mausteinen makuelämys, voisin sanoa näiden olevan melko monen suuhun sopivia. Merilevän makua en näistä ole löytänyt, mutta muiden mausteiden mainio kombinaatio kyllä maistuu. Lopussa suuhun jää vielä hetkeksi sopivan miedohko chilinen maku. Sadan gramman pussi ei verota kukkaroa kolmea euroa (3€) enempää ja ilmavien lastujen ansiosta pussista riittää kyllä syötävää yllin kyllin.

Jos lastuille kaipaa dippiä, kannattaa Ruohonjuuresta napata samalla mukaan avokadoja, sitruunaa, tomaattia ja valkosipulia ja loihtia raikas guacamole mausteisuutta tasoittamaan.


Kuinka sinä taltutat "suolahimotuksen"? Vai oletko enemmän makeiden herkkujen perään?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti