keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Rakastuako raakaruokaan? + maukkaat raakavoimapalat

Parin viime vuoden aikana paljon puhuttanut raakaruoka tuntuu olevan nykyään monille tuttu käsite. Tavallisissa ruokakaupoissa törmää lähes väistämättä raakasuklaisiin ja kuumentamattomiin öljyihin. Leivontahyllyt notkuvat erilaisia siemeniä ja pähkinöitä eikä vieressä nököttäviltä taateli- ja viikunapakkauksilta voi silmä välttyä. HeVi-osastolta napataan matkaan puolikuivattuja taateleita, avokadoja ja lehtikaalia ja niistä surautetaan energisoiva vitamiinismoothie heti aamutuimaan. Viitseliäimmät ja ahkerimmat lusikoivat päivän aloittajaisiksi tuorepuuron värikkäin lisukkein. Kahvin ja teen sekaan dipataan MCT- tai kookosöljyllä täytetty lusikka. Iltapäivällä poiketaan läheltä löytyvän raakakakkubaarin kautta ja iltapalaksi nautitaan chiasiemenistä valmistettua "vanukasta".

Aika raakaa, vai mitä?


Raakaruoan suosio on kasvanut - sen huomaa niin blogimaailmassa, mediassa, ravintoloissa kuin ruokakaupoissakin. Tyhjyyttään ammottava chiasiemenhylly lähikaupassa ei ole enää poikkeus eikä tyhjyyttä voi mielestäni enää selittää pelkällä saatavuusongelmalla. Ostajamäärät lisääntyvät kaiken aikaa - se on minun huomioni. Kun suosikkibloggari julkaisee herkulliselta näyttävän chiavanukkaan houkuttelevin lisukkein, ei aikaakaan kun lukija vääntää samaa jo omassa keittiössään. Enää ei siis tarvitse olla "takkutukkahippi" tai "viherpiipertäjä" syödäkseen kypsentämätöntä ruokaa vaan koukkuun ovät jääneet monet ihmiset elämäntyyliin katsomatta aina nuorista keski-ikäisiin. Olit sitten vegaani, sekasyöjä, ekoihminen, herkuttelija tai treenaaja - tämä ruoka on myös sinua varten!

Vaikka sana raakaruoka tuntuu olevan monille tuttu käsite, eivät kaikki kuitenkaan todellisuudessa tiedä mitä se tarkoittaa.

Kerrataan siis lyhyesti. Raakaruoka on kypsentämöntä ruokaa, jota ei missään valmistusvaiheessa kuumennetta yli 42-46 asteen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lieden ja uunin käyttö jäävät pelistä pois. Päivälliseksi ei nautitakkaan höyryävän kuumasta keitosta vaan saman asian ajaa esimerkiksi kypsentämättömistä juureksista ja pähkinöistä blendattu keitto. Keittämisen korvaa liottaminen tai idätys ja paistamisen kuivatus. "Raakakeittiön" tärkeimmiksi kodinkoneiksi muodostuvat mehustin, tehosekoitin ja kuivuri, mutta aloittelija pärjää hyvin sauvasekoittimellakin. 


Mitä raakaruokailija sitten syö? Idätettyjä papuja ja siemeniä, kuivattuja hedelmiä, keittoja, smoothieita, salaatteja, crackereita... Melkeinpä mitä vain! Huomioithan, että myös viljojen idätys onnistuu. Jos idut eivät nappaa, kasvata niistä oraita ja nauti energisoivasta ja aineenvaihdunnan buustaavasta orasmehusta.

Mitkä tuotteet eivät useista luuloista huolimatta ole raakaruokaa? Suurin osa Suomessa myytävistä kaurahiutaleista ovat höyrytettyjä, eli toisin sanoen käsitelty kuumassa. Tähän kategoriaan kuuluvat tunnetuimmat brandit kuten Elovena ja Myllyn Paras. Monet "kuivatut" hedelmät, ne limaisen tahmaiset muka-kuivatut, sisältävät lisä- ja säilöntäaineita eivätkä näin ollen ole raakoja eivätkä edes hyviä. Samaan syssyyn mainittakoon myös banaanilastuista ja kuutioiduista hedelmäpaloista, jotka ovat lähes poikkeuksetta kyllästetty valkoisella sokerilla ja/tai öljyillä, eli aineksilla, jotka eivät sovellu raakaravintoon. Joissain pähkinä-hedelmäsekoituksissa tai esimerkiksi P&S:ssä törmää valkoisiin kookoskuutioihin, joiden yhtenä ainesosana on liivate. Kaukana raa'asta siis.

Pelkän uunituksen poistaminen ei tee ruoasta raakaruokaa! Juustokakku ei ole raakaravintoa vaikka sitä ei kypsennetty olekkaan. Ei myöskään perinteinen piparitaikina raakana... Järjenkäyttö on siis sallittua! ;)

Suosittelen tutustumaan tuotteisiin perinpohjaisesti ennen niiden mieltämistä raakaruoaksi tai sitten käyttämään ruokavaliossa runsaasti selkeitä raakaruokia kuten tuoreita, kunnolla kypsiä, hedelmiä ja vihanneksia, siemeniä ja pähkinöitä.


Alle olen koonnut muutamia erittäin varteenotettavia syitä rakastua raakaruokaan:

♥ raakasuklaa. no words needed. täynnä makua ja antioksidantteja.
♥ vitamiinit, kivennäisaineet ja entsyymit tuhoutumattomina
♥ ei E-koodeja tai epämääräisiä sanakirviöitä ainesosaluettelossa
♥ enemmän makua
♥ raakaruoan valmistaminen ei vie tavallista ruokaa valmistamista kauemmin
♥ useita tapoja valmistaa ruokia: liottaminen, idättäminen, kuivaaminen...
 ♥ kauppojen laaja valikoima esimerkiksi patukoita välipaloiksi
♥ sähköä säästyy
♥ useimmiten kasviperäistä 
(=tuotantoeläimet kärsivät vähemmän=mitä vähemmän lihan kulutusta, sitä vähemmän lihaa tuotetaan)


Vaikka postaus on ollut pitkä, koittakaa jaksaa lukea vielä hetki. Seuraa nimittäin mainio raakaruokasuositus!



Raakaruokaan liittyen haluan vielä suositella yksiä parhaita maistamiani raakacrackereita. Parhaita siksi, että näissä todella näkyy käsityö ja se, että jokaisen palan eteen on ihminen konkreettisesti tehnyt työtä. Parhaita myös siksi, että nämä ovat täysin luomuja, gluteenittomia, raakoja, pähkinättömiä ja yhtä makua lukuunottamatta vegaaneja. Eikä lista vielä tähän lopu. Maultaan nämä ovat voimakkaita, ja pääraaka-aineen tai muiden ainesosien olemassaoloa on vaikea olla huomaamatta. Mukavaa suutuntumaa tuovat suussa rapsahtavat siemenet ja mielenkiintoista lisämakua erilaiset yrtit. Miltä kuulostaisi vaikkapa punajuurinen mansikkavoimapala piparmintulla? Siihen päälle sipaisu raakaa vaaleaa mantelivoita ja makunautinto on taattu. Niin, ja välipalahimo tyydytetty.

Kyseessä ovat Ruohonjuurista löytyvät ja Virossa valmistettavat LOOV :in raakavoimapalat, joita löytyy kaikkiaan viidessä houkuttelevassa maussa. Makuhermojasi pääset hemmotelemaan muun muassa ruokaisan herkullisilla tomaatti-timjamicrackereilla tai sipulin ja auringonkukansiementen rouskuvalla yhdistelmällä. Makeampaa makua halajaville löytyy valikoimasta voimamapalat myös herkkusuille. Silloin valintasi voi olla esimerkiksi omena-kaneli (sis. hunajaa) tai ihana yhdistelmä pirteää punajuurta ja makeaa mansikkaa.

Voit käyttää paloja leivän asemasta esimerkiksi aamiaisella tai iltapalalla. Hyväksi todettu tapa on myös silputa niitä kasvissosekeiton tai ruokaisan juuressalaatin joukkoon tuomaan kaivattua tekstuuria ja lyömätöntä makua tiiviissä muodossa. Leffaillan, tai miksei jonkun muunkin illan, pelastat leikkaamalla palat kolmion muotoon ja dippaamalla niitä mustapippurilla ja suolalla maustettuun liotetuista cashewpähkinöistä, lehtikaalista ja avokadoöljystä tehtyyn dippiin. Kokeile rohkeasti myös itsetehdyn guacamolen toimivuutta voimapalojen kaveriksi!

Vihdoinkin markkinoilla on Lifefood :in raakacrackereille ERITTÄIN varteenotettava kilpailija. ;)

Raakavoimapalat saatu yhteistyön kautta Ruohonjuuresta.


Lisäisitkö vielä jotain huomionarvoista? Kirjoita se kommenttiboksiin ja jaa se meidän kanssamme!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti