sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Sesonkiherkkuna kurpitsapannarit puolukkasurvoksella


Syksy on sesonkiruokien kulta-aikaa. Kauppojen hyllyt notkuvat mitä upeampia raaka-aineita, joita löytää vain tähän aikaan vuodesta. On kurpitsaa, raitajuurta, ruusukaalia, maa-artisokkaa, päärynää, suppilovahveroa, karpaloa.. - ja kaikkea näiden väliltä. Niin, ja vieläpä kotimaisina. Parasta on, kun useimpia näistä voi löytää kauppaketjuun ja marketin kokoon katsomatta. Astelitpa sitten Lidliin, K- tai S-kauppaan, saat takuulla napattua mukaasi jotain kotimaista sesonkituotetta. Kotimaisten superherkkujen lisäksi valikoima täydentyy lukuisilla ulkolaisilla satokausituotteilla, jotka nekin ovat täysin varteenotettavia.

Vaikka pyrin valitsemaan parhaani mukaan suomalaista tuotantoa olevia ruoka-aineita, on välillä hyvä joustaa. Erityisesti silloin, kun kaupasta sattuu bongaamaan kauniin pyöreitä ja pieniä Hokkaido-kurpitsoita. Niiden maku on mielestäni kaikista kurpitsoista voimakkain ja aromikkain, koostumus ruokaisin ja suussasulavin. Uunipaahdettujen lohkojen päälle riittää askeettisesti vain ripaus suolaa ja toisinaan pieni lisätwisti savupaprikasta.

Ja epäilijöille sanottakoon, että lapsuuden kurpitsasalaattikokemukset kannattaa unohtaa heti. Ainakin, jos muistot eivät ole hyviä. Säilykkeellä ja tuoreella tavaralla on käsittämättömän suuri ero. Uskokaa tai älkää!


Kupitsapannareihin tarvitset:

200g Hokkaido-kurpitsaa
2dl vettä
0,75-1dl lupiinijauhoja
0,75-1dl gluteenittomia jauhoja
1tl kanelia
ripaus suolaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa kurpitsasta noin 200 gramman pala ja pilko se lohkoiksi. Paahda paloja uunissa kunnes ne ovat kypsyneet sekä saaneet kauniin rusehtavan värin. Lisää kurpitsat blenderiin yhdessä veden kanssa. Surauta sileäksi soseeksi. Kaavi seos kulhoon ja lisää joukkoon lupiini- ja gluteenittomat jauhot. Sekoita hyvin. Mausta teelusikallisella kanelia ja suolaripauksella. Anna taikinan turvota jonkin aikaa.

Lämmitä paistinpannu liedellä keskilämpöiseksi. Sivele pinnalle silikonisudilla hieman kookosöljyä tai muuta kasviöljyä. Lusikoi taikinasta pieniä pannareita pannulle ja paista molemmin puolin. Tarjoile esimerkiksi puolukkasurvoksen kera.

pst. Jauhojen määrät eivät ole tarkasti mitattuja, arvioita vain. Taikinan tulisi olla valmiina melko paksua ja helposti paistettavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti