keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Miksi valitsen luomua?

Nyt, kun tiedätte syyni vegaaniuteeni, on aika kertoa syitä siihen, että miksi suurin osa ruokaostoksistani on luomua. Mielestäni vegaanius ja ekologisuus kulkevat käsikädessä. Vegaani valitsee kasvikunnan tuotteita ja useimmat haluavat myös ruokansa olevan mahdollisimman puhdasta. Puhtaus selittyy keinotekoisten torjunta-aineiden ja lannoitteiden puuttumisen vuoksi. Geenimanipulointi on myös asia, jota välttelen ja luomuviljelyssä se on kokonaan kielletty. Myös monille, ainakin itselleni, maailman säilyminen elinkelpoisena tuleville sukupolville on tärkeää. Kasvisruoan tuotanto synnyttää kasvihuonepäästöjä vähemmän verrattuna lihatuotantoon, oli se sitten luomua tai ei ja maaperä säilyy puhtaampana. Syntyviin päästöihin vaikuttaa myös se, että mistä se on tänne tuotu ja kuinka monen välikäden kautta. Pyrinkin valitsemaan mielummin esimerkiksi suomalaisia luomuomenia kuin vaikka italialaisia. Kaikissa tuotteissa ei kuitenkaan ole mahdollisuutta valita lähellä tuotettua mikäli haluaa välttämättä luomua ja silloin lähiruoka lienee parempi vaihtoehto, vaikka se ei luomua olisikaan.


Edellisessä työpaikassani törmäsin usein kysymykseen miksi luomuruoka on niin kallista. Se selittyy niinkin yksinkertaisella asialla kuin sääolot. Kun kasvuun ei voida vaikuttaa keinotekoisilla lannoitteilla ja torjunta-aineilla, sää määrää suurimmilta osin kasvun ja sadon. Tehtyäni puolisentoista vuotte sitten silloisessa työpaikassani satotutkimusta, satomäärät tavallisen ja luomuna kasvatetun viljan välillä olivat suuria. Luomusato saattoi olla tuhoutunut kokonaan tai vilja muuten huonolaatuista. Vuodet ovat kuitenkin erilaisia eikä seuraavan vuoden sadosta voi ennustaa. Huonosta sadosta saa maksaa ja hyvän hinta lienee alhaisempi. Sään lisäksi toki myös maan "mehevyys" vaikuttaa kasvuun.


Kuten monessa tutkimuksessa on käynyt ilmi, niin luomun terveellisyydestä verrattuna tavallisesti viljeltyihin kasveihin ei ole kovinkaan paljoa todistettua tietoa. Minä kuitenkin haluan uskoa, että puhtaampi ruoka on elimistölle parempi vaihtoehto. Mikäli terveysvaikutuksia ei kuitenkaan ole, niin ainakin saan iloisen mielen ostamalla luomua ja ajattelemalla myös tulevien sukupolvien tulevaisuutta. Ruokakaupoissa luomutuotteita on nykyään kattava valikoima ja ongelmaksi ei varmasti muodostu se, että saatavuus olisi huono. Ainakin näin pääkaupunkiseudulla asuessani luomun kiinnostus kasvaa kokoajan ja sitä myötä uusia tuotteita löytää viikoittain. Iloiseksi minut tekee myös se, että monia luomutuotteita ei edes ole saatavilla tavallisina tuotteina ja hinnatkaan eivät hivo pilviä. Miksi siis en valitsisi luomua?

Tähän loppuun vielä korostan, että en ole asiantuntija.

2 kommenttia: