torstai 7. maaliskuuta 2013

Anna mun elää miten mä elän

Suomessa, jossa jokaisella on mahdollisuus ilmaista mielipiteensä ja elää haluamallaan tavalla, saan usein kommentteja vegaaniudestani. "Miten muka voit elää ilman lihaa?", "Etsä maailmaa kuitenkaa pelasta.", "Liha on tarkotettu ihmisille.", "Pelkällä rehulla ei elä."... En ymmärrä, en ollenkaan. Toki mielipiteensä saa aina ilmaista, mutta miksi ihmeessä se pitää tehdä niin ikävällä tavalla. En minäkään mene kritisoimaan lihaa syöviä vaikka toivoisinkin, että lihan kulutus pienenisi ja samalla eläinten olot paranisivat. Saatan kyllä kertoa oman näkemykseni asioista, mutta muiden mielipiteitä muuttamaan en ala, koska muutokset pitää lähteä aina ihmisestä itsestään. Voiko sellaisen henkilön kanssa edes yrittää olla kaveri, joka ei pysty hyväksymään, että kaikki ihmiset eivät syö samanlaista ruokaa. Mielestäni ei tai ainakin vaikeaa se on. Tänään päivitin Facebookiini erään linkin, jossa haastateltava sanoo lehmänmaidon kuuluvan vasikalle, ei ihmiselle. Itse olen ollut samaa mieltä vegaaniuteni ajan ja linkin perään laitoinkin kommentin, että "Täyttä totta!". Tämän jälkeen mua kehotettiin "heräämään todellisuuteen". Annetaan kaikille mahdollisuus valita itse ruokansa ja olla kritisoimatta sitä. 

10 kommenttia:

 1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Samaa mieltä täällä. Tuntuu, että ihmiset eivät vain osaa arvostaa pätkääkään muiden mielipiteitä. Jos ei ihmisille riitä se mitä olen, niin olkoot sitten ilman minua.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aion ne jatkossakin tuoda. Ihanaa, että on olemassa kuitenkin ihmisiä, jotka osaa kuunnella myös muita. Se saa kyllä iloiseksi! :)

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. On kyllä mälsää, miten ihmisten vaikka ruokailutottumuksia arvostellaan.. itsekkin kirjotin omasta ruokailutavastani postauksen. Oon tavallaan ihan kaikkiruokanen, mutta syön mahd. puhdasta ruokaa, mittaan ruokani ja syön aika tarkalleen 3h välein. Tätä harvat vain sulattavat.. Mun postauksen pääset lukemaan jos kiinnostaa niin tästä; http://kilot-kuriin.blogspot.fi/2013/02/milloin-sa-taas-alat-elamaan-normaalisti.html

  Emmä aio kilpailla varmaan koskaan tai mitään sellasta, mutta mä tykkään tavasta. Se sopii mulle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en enää jaksaisi kuunnella sitä arvostelua. Se vaan yksinkertaisesti on niin ärsyttävää. Syön tavallani ja en sitä muuta vaikka kaikki hylkäisivät minut ruokani takia. Olen sitten vaikka mielummin yksin.

   Hei, kirjoittamisi teksti on upea! Minä ainakin arvostan tapaasi syödä. Säännöllisyys ei todellakaan monille ole helppoa, tuskin minullekkaan olisi! :)

   Poista
 6. Ryhdyin itse lakto-vegeksi tässä vuoden vaihteen jälkeen, tiedän tiedän, paha minä kun käytän joksikseen maitotuotteita ja hyvä sinä kun olet vegaani, arvostan! Mutta tässä nyt on ollu yhteenottoa perheeni kanssa. He eivät kummemmin arvosta sitä etten syö lihaa tai kananmunaa. Tässä juuri äitinikin sanoi että riudutan itseni tällä uudella "DIEETILLÄ" Ai millä dietillä? Mistä lähtien vegenä olo on ollut joku dietti. Tottakai kuntoilen lähes päivittäin, mutta en minä uutta ruokavalioo kutsu dieetiksi.

  Aluksi liha/muna ei vain enää maistunut kuin ennen ja nyt pikkuhiljaa olen "oppinut" kuinka eläimiä kohdellaan. Tuntuu hankalalta kun kukaan ei ole tukemassa. Hirveästi kysyvät "mistä proteiinit?" "mitä syöt? "vitamiinit?" Ihmiset eivät taida olla kuulleet vitamiinilisistä, lihaa korvaavista soijatuotteista, pavuista, pähkinöistä tai siitä että veget/vegat syövät edelleen viljatuotteita. Itse en pahemmin piittaa kuin perunasta muusina ja spagetista, mutta syötyä niitä tulee kuitenkin. Ärsyttää, aamen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi oma lähipiirini on jo tottunut ajatukseen, että olen vegaani eivätkä he sitä kritisoi. Toivottavasti myös omalla kohdallasi käy näin! :)

   Vegaaneilla ja kasvissyöjillä on paljon vaihtoehtoja lihan tilalle, tai proteiinin saamiseksi. Kaikki mainitsemasi ovat erittäin hyviä lähteitä ja siihen, kun lisää vielä siemenet, herneet, linssit (jep, samaa kategoriaa kuin pavutkin)ja seitanin, mikäli ei ole vilja-allerikko kuten minä. Vitamiinitarpeet saa helposti kasaan, kun syö monipuolista ja ravinnerikasta ruokaa. Ainostaan B12-vitamiinin saanti on vegaaneille "se ongelma". Senkin saamiseen on keksitty vaihtoehtoja, joko sen voi ottaa suoraan purkista tai esimerkiksi lisätä ruokiin oluthiivahiutaleita.

   Tsemppia uuteen ruokavalioosi! :)

   Poista