lauantai 2. maaliskuuta 2013

Tillbaka i Finland

Onko pakko tulla takaisin vaikka ei haluaisi? Kaikkihan sen tietää, että mikään hyvä ei ikinä kestä loputtomasti ja sanonnan mukaan kaikki hyvä päättyy aikanaan, niin myös tämä upea Ruotsin reissuni. Sain viettää kuusi yötä Örebrossa, kaksi yötä hotellissa Tukholmassa ja kaksi laivalla.

Pyytäisin jo heti alussa varautumaan pitkään postaukseen, joka sisältää melko paljon kuvia. 

Reissuni alkoi mukavasti juuri päivää ennen syntymäpäivääni, 19.02., Viking Linella, jolla matkasin Helsingistä Tukholmaan. Laivaan päästyni rojahdin sänkyyn. kuuntelin musiikkia, luin lehtiä ja taisinpa nukkua ainakin tunnin päikkäritkin. Päikkäreiden jälkeen suuntasin TaxFreehin ostamaan synttäriherkkuja myöhempää iltaa varten. Mukaan lähti kaksi pulloa kuoharia ja suklaalevy, mutta jostain syystä en jaksanutkaan innostua juhlimisesta ja herkut jäivät toiseen kertaan. Iltaa vietin yksikseni laivan baareissa ja sainpa samalla hätistellä, siinä tosin onnistumatta, useita ulkomaalaistaustaisia ihailijoita aina järjettömään ärsytykseen saakka. Mutta mitäs sitten kävikään? No pelastava enkeli saapui ja sain viettää loppuillan kahden mukavan pojan seurassa.


Väsyneenä aamulla kömmin sängystä ylös ja pakkasin tavarat. Laivamatka oli ohi ja odottelin jo kovasti, että pääsen astumaan junaan kohti Örebrota. Matka jatkui kohti päärautatieasemaa, josta kävin ostamassa Sista Minuten-lipun, joka kustansi ehkäpä parikymmentä euroa, ei paha siis. Musiikit korvilla istuin reilu kaksi tuntia junassa. Asemalla minua oli vastassa ystäväni, jonka luona olin keskiviikosta tiistaihin. Väsyneenä tallusteltiin puolen tunnin matkan ystäväni luo ja kysyin ehkä viiden minuutin välein, että joko ollaan perillä, niin väsynyt olin. Kun vihdoin päästiin perille, otin hyvän asennon sohvalta ja nukahdin siihen. Herättyäni tajusin, että synttäripäiväni oli jo melkein ohitse eikä oltu tehty yhdessä mitään. Noh, eipä se erikoisemmin haitannut vaikka mieluusti olisin jotain pientä ja piristävää voinut haluta. Illalla viimeiseksi A toivotti minulle hyvää syntymäpäivää, se sai hymyn huulille.

Valitettavasti en kantanut kameraani kovin ahkerasti mukana Örebrossa ja siksi jouduttekin tyytymään vain tekstiin. Meidän päivät kului mukavasti telkkaria katellen, rentoutuen, kokkaillen, kerran käytiin keskustassa pyörimässä ja monena aamuna sain myös aamupalan valmiiksi katettuna. Kuinka hyvälle tuulelle voikaan tulla, kun tullaan aamulla herättämään kertoen, että aamiainen olisi valmiina, niiiiiiiiiiin hyvälle, että en edes osaa kertoa. Tiistaina jouduin kuitenkin jo pakkaamaan kamppeeni, koska A:lla oli paljon asioita hoidettavani eikä aikaa minulle olisi jäänyt. Surullisin mielin suuntasin nettiin ja varasin Tukholmasta hotellin kahdeksi yöksi ja paluumatkan takaisin Suomeen. Raikas keväinen, mutta silti melko kylmä, aamupäivä tuntui raskaalta, en millään olisi halunnut lähteä. Ikävä jäi, mutta aion palata takaisin.


Junamatka takaisin Tukholmaan meni nopeasti. Asemalta oli vain parinsadan metrin matkan verran Nordic Sea Hotel:iin, jossa majouttauduin kaksi yötä yksin. Syy siihen miksi valitsin juuri tämän hotellin oli se, että se sijaitsee keskeisellä paikalla ja ennen kaikkea tässä hotellissa saa nauttia ekologisista valinnoista aina aamupalasta suihkutuotteisiin. Ikkunaton huoneeni sijaitsi hotellin kuudennessa kerroksessa. Seiniä koristi ihana talvinen kuva Tukholmasta, joka jatkui seinästä seinään. Upea sanon minä. Seinällä oli taulutelkkari, joka sattui olemaan samaa mallia kuin omanikin kotona, joten kaukosäätimen käteenotto sai oloni tuntumaan kotoisalta. Huoneen kulmassa oli upea tuoli, joka ehdottomasti sai huomioni näin puualan artesaanina. Jotta kotoisa oloni parani entisestään, oli huoneessa myös vedenkeitin ja teepusseja. Mikäs sen parempaa kuin ottaa rento asento sängyltä ja kuuma kuppi teetä käteen.


Ensimmäinen päivä hotellissa kului huonetta tutkaillen ja telkkaria katellen. Kymmenen jälkeen illalla nukahdin puhtaisiin ja niin pehmeisiin lakanoihin. Aamulla otin kuuman suihkun, kuivailin hiuksia ja suuntasin aamupalalle. Näin vegaanina ja vilja-allergikkona sain lautasilleni muun muassa riisikakkuja, gluteenittomia muroja, soijajogurttia, hedelmiä, marjoja ja leivänpäällisiä. Soijajogurttiakin oli kahta eri sorttia, tavallista sekä mansikan makuista. Myös soijamaitoa oli tarjolla. Hyvän aamupalan jälkeen oli mukava lähteä kiertelemään kaupungille. Aurinko paistoi, linnut lauloi ja sulava lumi sai aikaan keväisen fiiliksen. Päivän aikana kävelin useita kilometrejä tutkiskellen paikkoja, joissa en ollut aiemmin käynyt. Paras paikka, jonne "eksyin" oli ehdottomasti Ekoaffären. Kyseessä on aivan ihana luomukauppa melko lähellä Stureplania, josta löytyy aivan kaikkea mitä vaan ihminen voi tarvita aina tuoretuotteista ihonhoitotuotteisiin. Teki mieli hypistellä kaikkea ja ostaa vaikka ja mitä, mutta sain kuitenkin hillittyä itteni ja mukaani lähti vain marjarullia ja mungpapusipsejä, nam. Kaupungilla kävin myös teellä tottakai. Pitkän päivän jälkeen tulin väsyneenä ja kipeän oloisena takaisin hotelliin ja rojahdin sänkyyn.


Seuraava ja viimeinen yö kului, tai ei edes kulunut, kasan nenäliinojen kanssa ja hirveässä pääkivussa. Tuskin nukuin sekunttiakaan. Aamun kuuma suihku helpotti oloa hetkeksi ja sain kuin sainkin itseni raahattua aamiaiselle. Ruokahalua ei ollut eikä duhan takia edes mitään maistanut. Kuitenkin kurkustani alas päätyi riisikakku paprikan, kurkun ja tomaatin kera, naurettavan vähän muroja, kaksi palaa hedelmää ja kuumaa teetä. Syömisen, jos tuota edes voi syömiseksi kutsua, jälkeen vietin aikaa sängyssä aina CheckOut:iin asti, joka oli kahdeltatoista.


Kaupungilla kävin vielä teellä, joka muuten oli aivan superhyvää ja yritin ottaa mahdollisimman rauhallisesti. Jätin kävelyn minimiin ja kaupoissa kiertely sai jäädä. Iltapäivällä oli vielä kuitenkin tallusteltava satamaan. Kaunis Tukholma jäi taakseen ja väsynyt tyttö oli vihdoin laivassa. Mutkia tuli matkaan ehkä turhankin paljon ennen kuin pääsin oikeasti rentoutumaan. Hyttini oli erittäin epäsiisti enkä pystynyt edes kuvittelemaan itseäni siinä sängyllä makaamassa. Raahauduin Infoon ja kerroin hytistäni ja sain tilalle uuden ja isomman hytin, mutta alemmalta kannelta. Sain avaimen hyttiin, kävin hakemassa tavarani likaisesta hytistäni ja suuntasin kerroksen alemmas. Noh, avain ei kuitenkaan toiminut. Ulossisäänulossisäänulossisäänulossisäänulossisään - no ei se p****le toiminut. Uudelleen kamojen kanssa Infoon ja sain tilalle uuden muoviläpyskäavaimen pahvisen sijaan. Uusi avain onneksi toimi ja aiemmasta ärsyyntyneenä suuntasin ostamaan pari siideriä. Hytissä join vähäsen ja vertailin Lindt:n 85%:sta ja 90%:sta suklaata ja hyllähän se 90%:nen vetin sen pidemmän korren, nam. Syöminkien jälkeen pään jomottaessa oli ehdottomasti päästävä kuuntelemaan karaokea ja juomaan muutama drinkki. Pari tuntia tuli tanssittua muutamien mukavien ruotsalaisten kanssa pitkälle yöhön asti. Kolmen tipattoman kuukauden jälkeen tuntui aluksi hyvältä idealta juoda, mutta aamuyöstä tajusin, että ei se alkoholi vaan ole mun juttu.. Loput voittekin vaan arvata. Laivan saavuttua Helsinkiin jatkoin matkaani huonovointisena kotiini Espooseen kymmenen päivän reissun jälkeen.


Näin sujui ihana (ja ekologinen) Ruotsin reissuni. Mukaan mahtui huonojakin hetkiä, mutta pääasiahan on se, että nautin kuitenkin matkastani ja sain rentoutua enemmän kuin pitkään, pitkään aikaan. Toivottavasti nään taas pian ystävääni ja saadaan viettää yhdessä aikaa.

PS. Valittelut mahdollisista kirjoitusvirheistä ja kaikesta muustakin sekaisuudesta. Kello lähenee neljää yöllä ja ajatus kulkee hitaammin kuin etana ja nenä valuu kuin Niagaran putous.

6 kommenttia:

  1. Wwwwwaautsi mikä hotellihuone, ihana. ♥____♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä ihana huone ja niin tunnelmallinen! :)

      Poista
  2. tosi kiva postaus :--))
    ja toi hotelli vaikuttaa hyvältä (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva hotelli oli ja ainakin itelle oli tärkeetä se, että siel oli paljon ekologisia valintoja! :)

      Poista