maanantai 4. maaliskuuta 2013

Toivepostailu senkuin jatkuu

Nyt raotan teille mitä vegaaniuteni tarkoittaa jokapäiväisessä elämässäni.

Vegaanina kieltäydyn eläinperäisista ruoista. Teille, jotka ette käytännössä tiedä mitä se tarkoittaa, niin tässä on pieni lista tuotteista, joita ei lautaseltani löydy; hunajaa, sellakkaa, karmiinia, liivatetta, mehiläisvahaa ja eläinperäistä D-vitamiinia. Mukaan mahtuu toki myös ne kaikki tavallisimmat tuotteet, joihin kuuluvat maitotuotteet, kananmunat, liha ja merenelävät.

Myös vaate- ja kosmetiikkavalintani pyrin mahdollisuuksien mukaan tekemään ilman eläinperäisiä tuotteita. Paidoissa voi olla villaa, takeissa turkisreunus, kengissä nahkaa, kosmetiikkaa testattu eläimillä ja silkkiseen paitaankin voi törmätä. Sellaiset tuotteet eivät vegaanin elämäntyyliin kuulu. Itse olen tehnyt kuitenkin joitain poikkeuksia. Omistan ihanan kirpparilta ostetun villapaidan, joka uutena ei olisi matkaani lähtenyt, yhdet neulomani villasukat ja yhdet Adidaksen nahkakengät. Täydellistä vegaania ei voi olla, en minäkään ole, koska mielestäni täydellisyys on käsite, jonka saavuttaminen on mahdotonta. Mielestäni riittää se, että tekee parhaansa eläinten vahingoittamisen estämiseksi. Elämä on kuitenkin elämistä varten, joten kohtuus kaikessa. Sama neuvo pätee moneen muuhunkin asiaan.


Varmaan teistä moni nyt sitten miettii, että mitä vegaani syö. Minäpä kerron sen teille. Vegaanilla on todellakin varaa mistä valita ja monille tuotteille on vegaanisia vaihtoehtoja. On soijajuustoja, kasvijogurtteja, kasvikermoja, soijarouhetta, -paloja, -fileitä ja -muroja, tofua, seitania (ei gluteeniton), kasvimaitoja, kasvimargariineja ja -levitteitä, kasvijäätelöitä... Lista jatkuu vielä niillä perinteisimmillä tuotteilla, joita ovat kasvikset, juurekset, hedelmät, marjat, palkokasvit, pähkinät, viljat ja sienet.


Herkkuhampaan kolotukseen omia suurimpia herkkujani ovat pähkinät, tummasuklaa sekä porkkanoiden rouskuttelu. Varsinaisista ruoista lemppareitani ovat kookosmaitoon tehdyt kastikkeet, rapeaksi paistetut tofukuutiot, tulisesti maustetut papuruoat ja monenlaiset pyörykät. Kokkaistaidon kehittyessä jatkuvasti huomaan tekeväni monesti aina vain parempia ja parempia ruokia ja uusia makupareja löytyy usein. Ruokien kehittely on helppoa, kun saatavilla on lukemattomia määriä eri vihanneksia ja yrttejä.


Itse en näe vegaaniutta vaikeana, koska rakastan ruoanlaittoa ja mieluiten syönkin juuri omatekemääni ruokaa. Suvussani ei ole muita vegaaneita eikä pieneen kaveripiiriinikään kuulu eläinperäisista tuotteista kieltäytyjiä. Tosin istuisin mieluiten Jouluisin lihattomassa ruokapöydässä, mutta tiedän sen, että en saa kenenkään päitä käännettyä enkä siihen edes pyri. Muutos pitää lähteä jokaisesta itsestään. Internetistä löytyy nykyään niin paljon tietoa lihatuotannosta, että jokainen haluava saa varmasti riittämiin tietoa ja mahdollisesti sen myötä muuttaa valintojaan eettisesti parempaan suuntaan, jos sitä todellakin haluaa.


Ravintoloissa käyn harvoin, joten en tiedä kovinkaan tarkasti miten vegaanius rajoittaa ulkona syömistä vai rajoittaako ollenkaan. Suosittelen kuitenkin tutkailemaan ravintoloiden listoja avoimin mielin. Jos listasta ei löydy vegaanista vaihtoehtoa, kannattaa reilusti avata suunsa ja kysyä kokilta jotain omaan ruokavalioon sopivaa. Ravintolat haluavat tehdä asiakkaansa tyytyväisiksi ja siksi mahdollisuuksien mukaan voivat myös tehdä jotain listojen ulkopuolelta, koska eihän se kokkaustaito rajoitu pelkästään niihin ruokiin, jotka ovat painettuna paperiin. Ne ovat vain helpottamassa ravintolaa ostamaan tiettyjä ainesosia ja samalla auttamaan ruokailijaa annosvalinnoissaan.


Ruoka-ainerajoitteet tulevat esille myös usein juhlissa, joissa on nykyään tarjolla useita vaihtoehtoja myös vegaaneiden, vilja-allergisten tai vaikka esimerkiksi maitoallergisten tarpeisiin. Kannattaa kuitenkin mainita juhlien pitäjälle etukäteen omat rajoitteet, jotka takaavat sen, että varmasti löydät jotain suuhunpantavaa. Kuitenkaan liian vaativaksi ei kannata ryhtyä, koska tavalliselle sekasyöjälle vegaanisen ruoan valmistaminen ei varmasti ole helppoa. Parhaiten järjestäjä onnistuu käyttämällä tavallisimpia ainesosia ja välttämällä tekemästä ruoasta liian lihanmakuista tai -näköistä, koska vegaani ei välttämättä kaipaa niin sanotusti mitään lihankorviketta vaan mielumminkin välttelee sellaista.


Käytä siis mielikuvitustani ja luo mitä mielenkiintoisempia kasvisruokia lukemattomien tuotteiden avulla - voit vain voittaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti