lauantai 30. marraskuuta 2013

Rapeakuorinen herkkuleipä hiutaleista

Unohda käsin vaivaamiset ja valmista superhyvää gluteenitonta leipää ilman erikoisia aineksia ja käsien likaamista. Tähän leipään et tarvitse psylliumia tai kalliita jauhoseoksia vaan pelkästään hiutaleita, omenan, vettä, hiivaa ja suolaa. Kaiken tämän sekoittaa iki-ihana ja monikäyttöinen sauvasekoitin, tuo keittiöidemme ihme. Helposti hyvää siis! :)

Yhteen leipään tarvitset:
3dl hirssihiutaleita
2dl kaurahiutaleita
2tl kuivahiivaa
2,5dl vettä
0,5tl suolaa
pieni omena

Mittaa hiutaleet kulhoon. Sekoita joukkoon kuivahiiva ja kaada sekaan kädenlämpöä kuumempi vesi (noin 42 asteinen). Lisää suola. Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Viimeiseksi lisää joukkoon kuorittu ja paloiteltu omena. Blendaa. Anna kohota kulhossa puolesta tunnista tuntiin, noin kaksinkertaiseksi, leivinliinan alla. Öljytä tai vuoraa uuninkestävä kattila leivinpaperilla ja kaada taikina sisään. Pirskota leivän päälle vettä. Halutessasi voit ripotella päälle kauraleseita tai vaikkapa siemeniä. Paista uunin toisiksi alimmalla tasolla kattilan kansi suljettuna noin 200 asteessa tunnin verran. Viimeiset 15 minuuttia voit paistaa leipää ritilän päällä rapeuden takaamiseksi. Leipään kuuluu syntyä paksu rapea kuori ja sisältä sen tulee olla pehmeä, mutta ei kuitenkaan puuromainen, ei missään nimessä. Sanottaisko, että leivän tulee näyttää "kaurapuikulamaiselta". 

PS. Seuraa leivän valmistumista. Itse en tarkkaillut kelloa, joten ajat ovat summittaisia.



6 kommenttia:

  1. hyvältä näyttää! Kiva kun teit sellaisella ohjeella johon ainekset löytyy melkein kaikki jo omasta takaa. Hirssihiutaleita ei ole mutta kaupastahan niitä saa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yep! Itse käytin luomuhiutaleita. Psst. ainakin Punnitse&Säästä myymälöistä on saanut hirssihiutaleita irtona niin ei tarvitse isoja pakkaksia ostella, jos niille ei muuta käyttöä ole. Tosin hirssipuurokin on superhyvää eli tuskin se isompikaan pakkaus pahitteeksi on ;)

      Poista
  2. En olekaan koskaan paistanut leipää kattilassa! Kuulostaa pelkkä tuo paistokin niin mielenkiintoiselta, että pakko kokeilla! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla! Tosin muista poistaa kattilasta muoviset osat, ne ku eivät kestä kuumuutta ;) Itse en löytänyt ruuvaria osien poistamiseen, mutta onneksi saksien kärkikin avasi ruuvit. Hehe. :)

      Poista
  3. Tämä meneekin heti tänään kokeiluun! Tosin, minulla ei ole hirssihiutaleita, vaan ajattelin korvata ne tattarihiutaleilla. Eiköhän sekin silti onnistu! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerrohan sitten lopputulos! Multakin nimittäin löytyy tattarihiutaleita kaapista juuri tuon kolmen desin verran suunnilleen. :)

      Poista