maanantai 20. tammikuuta 2014

Kielen mennessään vievä paahdettu myskikurpitsa

Syksyn kurpitsainostus ei ota loppuakseen. Vaikka kaupoista ei enää löydy herkullistakin herkullisempia hokkaido-kurpitsoja, on hevi-osastoilla kuitenkin aina tarjolla myskikurpitsoja, jotka nekin maistuvat taivaallisilta. Kurpitsan makeus tulee esiin mielestäni parhaiten paahtamalla ja paahtunut maku saa aikaan maukkaan vivahteen. Kuori muuttuu uunin lämmössä hieman rapeaksi ja sisälmys, itse kurpitsa, pehmoisen lusikoitavaksi. Voit käyttää tätä ihanaa oranssimaltoista vihannesta keitettynä tai paahdettuna sosekeittoihin, salaatteihin, rieskoihin, pyöryköihin, makeisiin leivonnaisiin... Oikeastaan mihin vain!


Miltä kuulostaisi vaikka ruusukaaleilla täytetty myskikurpitsa, jonka päällä savuisia ja rapeita soijahiutaleita ja kohmeisia puolukoita? No anna, kun kerron! Haarukka uppoaa kurpitsan pehmeään maltoon lähes itsestään ja paahteisen makea tuoksu valtaa sieraimeni. Hylkään haarukan ja nostan kurpitsan käsiini. Haukkaan. Hampaani lävistävät kuoren helposti ja suussani maistuu paahteisuus. Makeus. Mieto chilin antama tulisuus. Puolukoiden kirpsakkuus. Makunystyräni syttyvät. Liian hyvää!


No maistuisiko sinullekkin tämä herkku? Jos ajattelet mielessäsi kyllä, älä ihmeessä lopeta lukemista.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Liota soijahiutaleita (esim. SoyAppetit) soijakastikkeella ja Poppamiehen nestesavulla ja chilikastikkeella maustetussa vedessä kymmenisen minuuttia. Kaiva kaapistasi myskikurpitsa ja halkaise se kahtia pituussuunnassa. Koverra lusikalla siemenet pois, mutta älä heitä niitä pois, koska ne ovat täysin syömäkelpoisia. Rouhaise kurpisan sisälle mustapippuria, (suolaa) ja chilirouhetta. Leikkaa ruusukaalit puoliksi ja lado kurpitsojen sisään. Itse tykkään lorauttaa sekaan hieman soijakastiketta, mutta se ei ole välttämätön. Kääri ruusukaaleilla täytetyt kurpitsat folioon ja nosta uunin lämpöön. Paista uunissa parikymmentä minuuttia, jonka jälkeen lisää haarukan avulla nostetut soijahiutaleet vedestä pellille ja lisää joukkoon vielä makusi mukaan hieman paprika- tai chilijauhetta. Sekoita. Nosta takaisin uuniin siksi aikaa, että hiutaleet ovat rapeita ja hieman paahtuneen värisiä. Jos kaipaat kurpitsaan paahteista väriä, voit poistaa folion viimeisiksi minuuteiksi. Tarjoa kohmeisten puolukoiden kera ja anna makunautinnon vallata makuhermosi.


Tämän reseptin myötä toivottelen teille, rakkaat lukijani, oikein hyvää alkanutta viikkoa! :)

2 kommenttia:

  1. Olen pitkään jo miettinyt noiden myskikurpitsojen paahtamista.
    Syksyllä tein paljon kaikenlaista kalebassi-kurpitsoista. :)

    VastaaPoista