tiistai 28. tammikuuta 2014

Pelkkää kauraa - pelkkää rakkautta... ♡

Voiko leipään sanoa olevansa rakastunut? Jos voi, niin rakastuin tänään. Tulisesti. Päiviä huoneenlämmössä muhinut kaurahiutaleista ja -leseistä loihdittu taikina (juuri) sai vihdoin haluamani happamuuden ja pääsi tänään uunin kuumaan syleilyyn pitkäksi aikaa. Rapeaan kuoreen naamioitunut kaurakkani (kaurarakkaani) oli sisältä maukkaan mehevä ja vahvasti kaurainen. Hieman mureneva, ei missikisa-ainesta, mutta näin kotioloihin täydellinen. Menetin sydämeni... Lopullisesti.

Myllärin luomu kaurahiutale - Myllärin luomu kauralese - Hirvelän uunitalkkuna

5 kommenttia:

  1. En ole koskaan tehnyt leipää juurella. Miten se maku sun mielestä muuttuu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä se kyllä muuttaa ja parempaan suuntaan ehdottomasti. Mausta tulee happamampi, "ruisleipämäinen", "chiabattamainen"... Itse tein ensikertaa juureen ja voin sanoa olevani melko tyytyväinen. Täytyyhän tota vielä harjoitella, mutta noin ensimmäiseksi juurileiväksi voin sanoa tuon olevan paras koskaan tekemäni leipä! :)

      Poista
  2. Äänestän reseptiä kehiin!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi rakas Pipsa, kun olisinkin mittaillut kaikki aineet! Mutta tässä yritelmä siitä mitä tein:

      Aloitin juuren teon lisäämällä lämpöistä vettä 1,5dl lasipurkkiin. Sekaan jauhoin kaurahiutaleista ja -lesistä (50%50%) jauhoa, jota lisäsin veden sekaan 1dl. Sekoitin. Jätin jääkaapin yläpuolella olevaan kaappiin vuorokaudeksi. Vuorokauden kuluttua lisäsin purkkiin 1dl vettä ja 1dl tekemääni jauhoa. Sekoitin. Samaa toistin yhteensä neljä kertaa. Seoksen kuuluisi alkaa kuplimaan, kun se alkaa happanemaan. Viidentenä päivänä lisäsin joukkoon 5dl lämpöistä vettä ja 5dl tekemiäni kaurajauhoja. Annoin seistä lämpöisessä paikassa puolisen vuorokautta, jonka jälkeen lisäsin joukkoon muutaman desin kauratalkkunaa, varmuuden vuoksi pikkaisen hiivaa (kohoamisen varmistamiseksi) ja teelusikallisen (ehkä) verran suolaa. Annoin kohota pari tuntia. Paaistoin uunissa toisiksi alimmalla tasolla 220 asteessa lähes tunnin. :)

      Aika suurinpiirteinen ohje, koska en mittaillut kovinkaan tarkasti, mutta tuossa nyt ainakin jotain suuntaaantavaa :)

      Poista
    2. Kiitos ihana Nanne, tämä riittänee kyllä minulle! Tämä projekti pitää ehdottomasti ottaa työn alle, kunhan olen kotosalla taikinaa hoivaamassa peräkkäisinä päivinä :) Tällaiset projektireseptit ovat ihania, sillä odotus vaan kasvattaa lopputuloksen arvoa tekijän silmissä. En toki yhtään epäile, etteikö makukin olisi sangen fantastinen :)

      Poista