Pitemmittä puheitta saanen esitellä kevään inspiroiman nokkosleipäkiekon. Tässä se tulee, olkaapa hyvät!
Yhteen nokkoskiekkoon tarvitset:
3dl vettä
noin 1dl ryöpättyjä silputtuja nokkosia
noin 0,5pss kuivahiivaa
1tl agavesiirappia
1rkl fibrexiä
1tl psylliumia
0,5tl ksantaania
1,5dl riisijauhoa (Doves Farm)
1dl kramjauhoa (Doves Farm)
1,5dl tattarijauhoa
0,5dl tattarilesettä
suolaa
Mittaa reilusti kädenlämpöinen vesi kulhoon. Lisää joukkoon ryöpätyt nokkoset ja hiiva. Sekoita. Kaada sekaan agavesiirappi. Sekoita toisessa kulhossa sekaisin kaikki kuivat ainekset ja lisää vähitellen märkien ainesten joukkoon. Taikina saa ja pitää jäädä löysähköksi! Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja muotoile lusikan avulla noin parisenttiseksi kiekoksi. Anna kohota leivinliinan alla puolesta tunnista tuntiin. "Voitele" vedellä ennen paistoa. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 20-25 minuuttia kunnes leipä on saanut kauniin ruskean pinnan. Jäähdytä leipä leivinliinan alla ja nauti tuoreeltaan esimerkiksi margariinin tai nokkospeston ja sitruunaviipaleen kera. Herkkua, njam!
Joko te olette keränneet kevään ensimmäiset nokkoset? Paistuiko pannulla nokkosplättyjä,
porisiko kattilassa nokkoskeittoa vai lisäsittekö muussiinne nokkosia?
Kertokaahan ihmeessä kuinka te hyödynnätte nokkosia! :)
Näyttääpäs hyvältä! Ja olipas muuten simppeli resepti, jotenkin kuvittelin että leivän tekeminen olisi paljon monimutkaisempaa :D (en ole siis itse ikinä leipää valmistanut) Pitänee kokeilla joku päivä! :)
VastaaPoistaErittäin simppeli ja käsiäkään ei tarvitse sotkea vaivaamisen muodossa, joten sopii hyvin vaikka ihan "aloittelijalle" :)!
PoistaIhanalta näyttää ja taatusti maistuukin :)
VastaaPoistaMeillä ei vielä oikein nokkosia ole, mutta ei mene kauan kun saa ekat nokkoset talteen.
Kiitos ohjeesta kirjoitin sen muistiin!
Nokkoset ovat yksi parhaista kevään antimista ja maistuvat herkullisilta monissa ruoissa. Nokkospesto varsinkin on erityisen hyvää unohtamatta tätä taivaallista leipää! :)
PoistaKannattanee siis kerätä pikkuiset nokkoset talteen heti kun niitä vain maan uumenista tupsahtelee esiin kevään mittaan. :p
Moikka Nanne! Olipa kiva kuulla, että olit eksynyt blogiini ja sitä kautta löysin sinunkin blogisi. Tosi kivoja juttuja sinulla täällä, pitää tulla kurkkimaan uudestaankin! :)
VastaaPoistaNokkosista olen itse joskus tehnyt perinteisiä lettuja, mutta idea niiden sekoittamisesta leipään on nerokas. Pitää pitää mielessä, kun niitä saan käsiini ja ujuttaa nokkosia ensin vaikka ihan sämpylöihin. :)
Hheh, tervetuloa vaan uudestaankin! :)
PoistaNokkonen tuo leipiin mukavaa väriä, mietoa makua ja eritoten puhtia päivään, onhan se Suomen luonnon ravinteikkain villivihannes hurjalla proteiini- ja kivennäisainemäärällään. Pesee esimerkiksi mennen tullen pinaatin. :)
Herkullisen näköistä!
VastaaPoistaEi pelkästään herkullisen näköistä vaan myös makuista! :)
PoistaMulla olisi jääkaapissa melko vahvaa nokkosvettä, jonka taidan käyttää seuraavan leipätaikinan nesteeksi. Kunhan nuo sateiset ja kylmät ilmat hellittävät, on myös pakko käydä hakea oikein kunnon satsi nokkosia, kun pää vilisee ideoita mihin kaikkeen niitä käyttäisin.
ihana leipä! leivoin äsken minulle (veg) ja äidille (glut) ja tuoksuu lupaavalta ;). laitoin mukaan ylijäänyttä porkkanatattarikaurapuuroa ja korvasin osan vedestä makeuttamattomalla soijamaidolla, ja nokkosiset kuivatuilla ja pinaatilla, mutta silti ohje toimi.
VastaaPoistalöysin vähän aikaa sitten blogisi, mutta bättre sent än aldrig :)
Voi apua kiitos! Kerrohan toki lopputuloksesta tänne mikäli vain vielä uudelleen tänne eksyt. :)
Poistaps. porkkanatattaripuuro kuulostaa taivaalliselta!
Huippuhyvää :) ihana kun löysin sun blogin:) meillä pojalla paljon allergioita ja haastavaa keksiä mitä kokkaisi ja sulta löytyy hirjan paljon kokeiltavia reseptejä, kiitos <3
VastaaPoistaHehe, kiitos! Toivottavasti löydät pojallesi toimivia ja makoisia reseptejä riittämiin. :)
PoistaOijoi kun näyttää hyvältä. Jos käyttää kuivattua nokkosta onko määrä tuo sama 1 dl? Tähän aikaan vuodesta kun on aika vaikea löytää freesiä tuoretta nokkosta. :D
VastaaPoistaMäärä on pienempi kun käyttää kuivattua nokkosta, varsinkin silloin kun käytössä on jauhettu tai murskattu nokkonen. Luulisin ruokalusikallisen tai parin riittävän tuomaan toivottua makua. Ja voithan toki maistaa taikinaa ennen sen paistamista, jotta varmistut maulta! :)
Poista