keskiviikko 20. elokuuta 2014

Ihanan pehmeä omenin maustettu kaura-riisipuuro

Vieläkö muistatte tajuttoman kaurapuuron? Tämä puuro on jatkoa tuolle tajuttoman täyteläiselle ja paksulle puurolle. "Salainen" ainesosa näissä herkullisissa puuroissa ovat kokonaiset ryynit. Ilman niitä ei pysty saavuttamaan lähellekkään näitä puuroja vastaavia makunautintoja.

Hiutaleet ovat nopea vaihtoehto kiireisinä arkiaamuina, mutta hiutaleiden keittyessä muutamassa minuutissa puuroksi jää suurin osa mausta jonnekkin, kenties kattilaan, lautasen pohjalle tai mikroon? Aromit eivät kerkiä tulla ulos kuorestaan ja tuloksena on monesti melko mitäänsanomaton aamupala. Liekö mauttomuus hiutaleiden käsittelyn syytä? - kenties. Hiutalepuuron päälle toki voi laittaa "voisilmän" tai heittää reilulla kädellä marjoja tai hedelmiä, mutta sekö mauttoman puuron pelastaa? - ei ainakaan minun mielestäni.

Kokonaisista ryyneistä keitetyssä puurossa on suutuntumaa ja rutkasti makua. Ero tavalliseen pikapuuroon on kuin yö ja päivä. Verratkaapa vaikka mielessänne riisihiutaleista ja kokonaisista riisinjyvistä keitettyä puuroa. Nauttisitko jouluna hiutaleista keitettyä riisipuuroa? - tuskin, koska kokonaisista jyvistä tehty puuro vain on huomattavasti paremman makuista. Ja en usko, että tämä mielipide on vain omani vaan luulen, että myös monet teistä ajattelevat asian olevan näin. 

Vaikka "ryynipuuron" keittymiseen menee aikaa moninkerroin tavalliseen puuroon verrattuna, lupaan kuluneen ajan olevan täysin tämän puuron arvoista.


Kahteen annokseen puuroa tarvitset:
0,5dl kaurasuurimoita (Järvenpään Luomutilan suurimot)
0,5dl riisiä
0,5-0,8dl vettä keittoajasta riippuen
puolikas kirpeä omena
vaniljatangon siemeniä
suolaa
+
kuivattuja omenalastuja
agavesiirappia

Mittaa kattilaan viitisen desiä vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Kaada sekaan kaura- ja riisinjyvät. Anna hautua miedolla lämmöllä 50 minuutista pariin tuntiin tai kunnes koostumus on haluamasi laista. Mitä kauemmin puuroa keität, sitä pehmeämmän ja täyteläisemmän puuron saat. Lisää vettä vähän kerrallaan haihtumisen myötä mikäli siihen on tarvetta. 15-20 minuuttia ennen kuin puuro on valmista, lisää sekaan kuutioitu puolikas omena ja veitsenkärjellinen vaniljatangon siemeniä. Omenien pehmettyä sopivasti, nosta kattila liedeltä ja ripottele sekaan makusi mukaan suolaa. Kauho puuro lautasille ja murskaa päälle kuivattuja omenalastuja. Viimeistele annos kanelilla ja agavesiirapilla.Onko teillä jotain puurosuosikkeja?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti