lauantai 16. elokuuta 2014

Maukkaat porkkana-rakuunasämpylät

Tänään on ollut melko sateinen päivä. Aurinko on pilkahdellut pilvien lomasta silloin tällöin, mutta enimmäkseen sää on ollut synkkä ja koleahko. Ei kuitenkaan kylmä, mutta viime aikoja selvästi viileämpi. Olen koittanut rentoutua ja nollata työviikkoa pääasiassa sisätiloissa. Ulkona en ole viettänyt aikaa reilua paria tuntia kauempaa ja senkin ajan, jonka ulkona olin kävin käppäilemässä Keravan perinteisillä valkosipulifestivaaleilla. Tällä kertaa nenään ei kantautunut huumaavaa valkosipulin tuoksua, mutta markkinahenkeä sentään oli ilmassa. Hirmuisesti ihmisiä ja kojuja - no mikäs siinä!

Jotta päiväni ei kuulostaisi aivan liian laiskalta, otin iltapäivällä tehtäväkseni leipoa itselleni pitkästä aikaa sämpylöitä. Viime kerrasta olikin vierähtynyt jo kuukausia. Ooh, hups.. Tällä kertaa taikinaa pääsi maustamaan pari raastettua pikkuista luomuporkkanaa ja kuivattua rakuunaa. Oikein onnistunut yhdistelmä - sanoisin - ja muutenkin leivän koostumus oli oikea napakymppi!


Taikinaan (2,5dl) tarvitset:
2,5dl vettä
1rkl pellavansiemeniä
0,5rkl psylliumia
2 pientä raastettua porkkanaa
1tl kuivattua rakuunaa
loraus siirappia
0,5tl suolaa
0,5pss kuivahiivaa
4,5dl jauhoja (2,5dl hirssijauhoja, 1dl perunajauhoja ja 1dl maissitärkkelystä)
0,5dl kaurahiutaleita
sopivasti rypsiöljyä

Mittaa kulhoon vesi ja lisää sekaan pellavansiemenet ja psyllium. Sekoita. Anna turvota puolisen tuntia. Tuloksena pitäisi olla paksu limamainen seos (älkää järkyttykö seoksen koostumuksesta!). Lisää sekaan raastetut porkkanat, rakuuna ja loraus siirappia. Lämmitä seos mikrossa hieman kädenlämpöä lämpöisemmäksi. Sekoita toisessa kulhossa sekaisin suola, kuivahiiva, jauhot ja kaurahiutaleet ja ala lisäämään vähitellen märkien ainesten joukkoon (itse käytin tähän yleiskonetta). Mikäli taikina tuntuu liian löysältä, lisää jauhoja. Kun taikina on saavuttanut oikeanlaisen koostumuksen, kaada sekaan sopivasti rypsiöljyä ja sekoita kunnolla taikinan joukkoon. Kohota vedottomassa paikassa leivinliinan alla kaksinkertaiseksi ja leivo sämpylöiksi hirssijauhoja apuna käyttäen. Laita uunin kuumenemaan 225 asteeseen ja anna sämppyjen kohota vielä uunin kuumenemisen ajan. Paista uunin keskitasolla kypsiksi ja nauti tuoreeltaan levitteen kera. Mums!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti