lauantai 18. lokakuuta 2014

Loistava aamudrinkki mahan hyvinvointiin

Kaipaatko aamuihisi juomaa, joka sekä virkistää että huoltaa vatsasi kuntoa? Jos kaipaat, niin kokeileppa terästää vetesi heti huomenaamuna luomuinkiväärisiivuilla ja parilla teelusikallisella kuumentamatonta luomuomenaviinietikkaa. Voit tipauttaa sekaan myös muutaman jääpalan, mutta kaikkein masuystävällisin drinkki syntyy huoneenlämpöisestä vedestä.

Ja miksi sitten juuri näillä aineksilla? No, minäpä kerron. Inkivääriä on pidetty pitkään hyvänä lääkkeenä vatsavaivoihin. Se sisältää karvasaineita, jotka kiihdyttävät ruoansulatusnesteiden eritystä lisäten ruokahalua ja edistäen ruoansulatusta. Inkiväärillä on todettu olevan myös monia muita positiivisia vaikutuksia kehoon. Se voi muun muassa auttaa vilustumisen oireissa ja matkustamisesta syntyvään matkapahoinvointiin.

Omenaviinietikka toimii inkiväärin tapaan hyvänä vatsalääkkeenä parantaen ruoansulatusta ja lieventäen vatsavaivoja. Se sisältää paljon vitamiineja ja kivennäisaineta, jotka saavat olosi tuntumaan hetkessä paremmalta. Viinietikka lisää myös kylläisyyden tunnetta, joten se sopii mainiosti myös painoaan tarkkaileville tai ylensyönnistä kärsiville.

Itse olen ottanut tavakseni juoda tämän inkivääri-omenaviinietikkadrinkin aina aamuisin. Joskus olen tehnyt sen jo illalla valmiiksi jääkaappiin ja nauttinut sen heti herättyäni tyhjään vatsaan. Silloin inkiväärin maku on huomattavasti voimakkaampi eikä vahva etikan maku puske kovinkaan paljoa läpi. Vaikka etikan lisääminen veteen saattaa kuulostaa hurjalta "makuelämykseltä", voin sanoa, ettei tämä juoma todellakaan ole puistattavan pahaa vaan enemmänkin ihan miellyttävä kokemus.


Lisätietoja noista kahdesta "ihmeaineesta", inkivääristä ja omenaviinietikasta, löytyy esimerkiksi Googlettamalla!Alla vielä tietoisku kyseisestä omenaviinietikasta maahantuojalta Itu Biodyn Oy:ltä: 

"Beutelsbacherin biodynaaminen omenaviinietikka on valmistettu biodynaamisesti viljellyistä omenista luonnollisella tavalla mahdollisimman vähillä käsittelyillä. Poimintatuoreista, kokonaisista omenista on puristettu kirkastamaton omenamehu, jonka on annettu käydä etikaksi luontaisesti. Käyminen alkaa omenien pinnalla luontaisesti löytyvien villihiivojen avulla. Mehua tai etikkaa ei ole kuumennettu missään valmistusvaiheessa. Näin ravitsemuksen kannalta kaikki tärkeät aineosat ovat tallella.

Omenaviinietikka sopii salaattikastikkeeseen, maustamiseen, säilöntään ja esimerkiksi virkistysjuomaksi: sekoita lasilliseen raikasta vettä 2 tl etikkaa ja makusi mukaan hunajaa. Voit lisätä etikkaa myös kylpyveteen tai puhdistaa kasvosi laimennetulla etikkavedellä. Käytä silloin 2-3 ruokalusikallista etikkaa litraan vettä. Koirien ystävät kertovat, että laimennettuna etikkavesi käy myös koirien korvien putsaamiseen.

Lukuisten siivousniksien joukosta yksi suosikkimme: Pinttyneen kahvinhajun termospullosta saa kaatamalla laimentamatonta etikkaa termarin koosta riippuen desistä kahteen. Huljutellaan, annetaan liota hetken aikaa ja huljutellaan taas. Lisätään kuumaa vettä ja huljutellaan seos ympäri termaria ja kaadetaan pois. Lopuksi huuhdellaan termari vuorottelemalla kylmää ja kuumaa vettä.

BEUTELSBACHER on tehnyt biodynaamisia luomumehuja vuodesta 1986 asti. Raaka-aineet ostetaan sopimustuottajilta, joiden kanssa on vuosikymmenien ajan kehitetty yhdessä tuotantoa. Näin tuotantoon on valikoitunut mahdollisimman monipuolinen lajien kirjo. Omenien erilajikkeiden yhdistelmällä syntyy aromikas ja monivivahteinen etikka."


Omenaviinietikka saatu blogiyhteistyön kautta Ruohonjuuresta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti