lauantai 29. marraskuuta 2014

Inspiraatiota ruoanlaittoon - Vera Jordanovan Don't Miss a Bite

Arvatkaapa mitä! Kirjahyllyäni koristaa nyt elämäni toinen keittokirja. Aika hienoa, vai mitä?


Sain BLOGAT:lta jonkin aika sitten yhteistyön tiimoilta syyskuussa ilmestyneen Vera Jordanovan Don't Miss a Bite - Makuja ja muistoja maailmalta -kirjan. Kyseinen kirja ei vegaaniudestani huolimatta ole vegaanikeittokirja vaan kirja, josta löytyy noin 100 lihallisista ja lihatonta reseptiä ympäri maapallon. Reseptien ohessa Vera kertoo kirjassaan muutamaan otteeseen makumuistoista, joita on saanut matkustellessaan mallina sekä näyttelijänä usean vuoden ajan. 

Yli 250 sivuisesta kirjasta löytyy monipuolisia ohjeita syöjälle kuin syöjälle. Kasvispainotteisissa resepteissä käytetään runsaasti erilaisia papuja ja linssejä eikä vihanneksiakaan suinkaan ole unohdettu. Resepteissä vilahtavat niin munakoisot, tomaatit, porkkanat, lehtikaalit kuin avokadotkin ja makunsa monet ruoat saavat intialaistyylisistä vahvoista mausteista kuten korianterista ja juustokuminasta. "Perinteisempiä" makuja kaipaaville mukaan mahtuu myös joitain italialaistyylisiä ruokia kuten pastoja ja risottoja. 


Kirjan reseptit ovat jaoteltu kätevästi neljää eri osaan. Ensimmäiset kuutisenkymmentä sivua käsittävät aamiaiselle ja brunssille soveltuvia ruokia, seuraavat lounaalle ja sitä seuraavat päivälliselle. Viimeiset kolmisenkymmentä sivua ovat omistettu jälkiruoille. Jokaisen reseptin yläkulmassa on mainittu selkein kirjaimin onko kyseessä gluteeniton-, kasvis- vai vegaaniruoka ja samasta kohdasta löytyvät myös valmistusajat.

Selkeältä tuntuvan kirjan loppun on vielä lisätty selaamista helpottava hakemisto, jonka avulla voi etsiä reseptiä tietyn ainesosan perusteella. Aikaa säästyy, kun ei joudu selaamaan koko kirjaa läpi reseptiä hakiessa ja ruoan valmistamiseen jää näin ollen enemmän aikaa.

Mistä ilahduin? Kauniista, hieman hämäristä ja kotoisen rouheisista, ruokakuvista. Erilaisista tahnoista ja voimakkailta tuntuvista mauista. Selkeän kuuloisista resepteistä. Kätevästä hakemistosta. Nauhasta, jolla voi merkitä kohdan, johon vielä haluaa palata. Kasvisruokien runsaudesta.


Don't Miss a Bite on kirja kokkaajille, jotka tykkäävät häärätä keittiössä, kokeilla uusia makuja ja hakea inspiraatiota. Kirja niille, jotka innostuvat mauista ympäri maapallon ja niille, jotka pitävät tuoreita raaka-aineita tärkeinä. Niille, jotka eivät odota ruokansa lilluvan kermakastikkeissa tai turhissa rasvoissa. Kirja ehkä myös sinulle?

4 kommenttia:

 1. Tossa olis varmaan kirja, mikä soveltuis hyvin mun "52kokeiluakeittiössä" - haasteeseen. Kaipailen kovasti uusia ja inspiroivia reseptejä ja nimen omaan myös niitä kasvisversioita, joten täytyypä käydä kirjakaupassa tutustumassa tuohon paremmin. Toivottavasti sitä olisi myös kirjastoista saatavilla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa! :)

   Itse inspiroidun helposti ruokakuvia katselemalla ja kokkausinto nousee aina pilviin, kun näkee jonkin todella kauniin kuvan annoksesta tai hienosti asetelluista raaka-aineista. :)

   Poista
 2. Mitä noi ihkut susikuvat tuol taustalla on :) onks tyynyjä vai..???

  VastaaPoista