Eräs ruoka, joka vegaaniuteni alkuaikoina vähän mietitytti oli riisipuuro. Siis sellainen aito ja oikea, jota jouluisin syödään. Ajattelin, että makua ei pysty millään saamaan samaksi ja tulen jäämään paitsi yhdestä suuresta herkustani. Murehdin ja pohdin asiaa kuitenkin turhaan, aivan turhaan. Miksi minkään ruoan täytyisikään maistua samalta kuin eläinperäinen versio samasta ruoasta? Ei täydy. On opeteltava pitämään uusista mauista ja rikkomaan käsityksiä perinteisistä ruoista.
Kun ensimmäisen kerran keitin jouluna riisipuuron vaniljan makuiseen soijamaitoon vuosia sitten, ihastuimme kaikki vaariani myöten. Maku oli silkkisen sileä ja vanukasmaisen pehmeä. Sellainen "riisifruttimainen". Kauhoin puuroa kuin viimeistä päivää ja olin iloinen siitä kuinka hienon uuden makuelämyksen olin saanut vain vegaaniuteni avulla. Sekasyöjänä ruoat helposti valmistetaan käyttäen tuotteita, joita on ennenkin käytetty. Ei haluta tai viitsitä muuttaa tapoja - tai sitten kyse on vain ennakkoluuloista.
Jotta pääsisin kuitenkin otsikkoon ja siihen varsinaiseen aiheeseeni, jätän kirjoittamisen tähän. Sen verran kuitenkin haluan vielä sanoa, että me vegaanit emme jää paitsi mistään vaan ruokavaliomme saattaa olla monilta osin jopa sekasyöjiä huomattavasti monipuolisempi.
Vegaanin karjalanpiirakat (noin 26 kpl):
2dl kylmää vettä
5dl ruisjauhoja (gluteenittomaan versioon tattarijauhoja)
1tl suolaa
2dl vettä
2dl puuroriisiä (tai esim. 1dl ohraa + 1dl riisiä)
1l kauramaitoa (tilalla voi käyttää esimerkiksi soija-, manteli- tai kookosmaitoa)
1tl suolaa
vegaanista juoksevaa rasvaa
kiehuvaa vettä
Mittaa kulhoon kylmä vesi. Lisää joukkoon jauhot ja suola. Sekoita. Tuloksena pitäisi olla kiinteä taikinapallo, joka ei tartu käsiin. Huomio kuitenkin, että jauhojen kuivuus vaikuttaa veden imeytymiseen. Mitä tuoreempia jauhot ovat, sitä vähemmän ne imevät nestettä itseensä. Älä siis noudata koskaan leipoessasi orjallisesti reseptien määriä.
Jaa taikinapallo 26 palaksi ja pyöritä ne käsien välissä pyöreiksi. Nosta palat takaisin kulhoon ja kelmuta se, jotta taikina ei pääse kuivumaan.
Mittaa vesi riittävän suureen kattilaan ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää sekaan puuroriisi ja anna veden imeytyä niihin. Laske levyn lämpötilaa ja kaada joukkoon muutamia desejä kauramaitoa. Keittele miedolla lämmöllä kannen alla joitakin kymmeniä minuutteja. Kun koostumus alkaa näyttää paksulta, lisää kauramaitoa. Jatka keittämistä vielä ja käy sekoittamassa tasaisin väliajoin. Yhteensä puuron keittymiseen menee aikaa tunnin verran. Mausta valmis puuro suolalla.
Jäähdytä.
Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Kaulitse pienet taikinapallot jauhoja apuna käyttäen yksitellen pulikalla ohuiksi levyiksi ja lusikoi päälle ruokalusikallisen verran puuroa. Nypytä reunat sormillasi ja nosta leivinpaperin päälle. Kun pellillinen on valmiina, voitele piirakat rasva-vesiseoksella. Paista uunissa kunnes taikina on saanut kauniin rusehtavan värin ja kuoret tuntuvat mukavan rapeilta.
Nauti tuoreeltaan haluamiesi lisukkeiden kera!
kiitos ohjesta - tätä kokeilen satavarmasti :)
VastaaPoistaOleppa hyvä! Karjalanpiirakat, eritoten juuri nämä ;), ovat huippuhyviä eikä tekeminenkään loppujen lopuksi ole kovin vaivalloista, koska itse taikinan teko käy hyvinkin vikkelään - ihan minuutissa parissa.
PoistaAlimassa kuvassa näyttävät yhtä tajuttoman hyviltä ku sun ylppäreissä. ♥___________♥
VastaaPoistaAlemmassa kuvassa esiintyykin juuri niitä samoja. Ahh, vieläkin muistelen sitä päivää, ylppäreitä, hymym huulilla. Se oli onnistunut päivä ihan kaikin puolin ja vegaaninen ruoka tuntui maistuvan kaikille erinomaisesti! :)
PoistaKiitos paljon tämän ohjeen jakamisesta. :) Näitä teen ehdottomasti seuraavana vapaapäivänä!
VastaaPoistaOleppa hyvä Lemmi! Nämä vievät kielen mennessään ja ovat siitä hieman salakavalia, että niitä saattaa huomaamatta syödä useammankin kappaleen herkullisuutensa ansiosta :)
Poistakiitos tuhannesti reseptistä! aloin kuukausi sitten vegaaniksi ja rupesin miettimään, miten saisin enää nauttia suosikkiherkkujani karjalanpiirakoita. sitten löysin tämän reseptin. olen huono kokki ja leipuri mutta tämä resepti onnistui minultakin. joten moninkertainen KIITOS!
VastaaPoista