sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Superit sitrukset

aamupalana appelsiini, kaksi punamaltoista pomeloa ja sweetie

Appelsiineja, mandariineja, pomeloita, verigreippejä, kumkvatteja, klementiinejä, sweetieitä... - niitä ovat nyt marketit pullollaan! Sitrushedelmäkausi on parhaimillaan ja sen huomaa hinnoissa. Lähikaupasta appelsiineja saa alle eurolla ja hyllyillä nököttää jos jonkin värisiä ja kokoisia muitakin sitrushedelmiä edulliseen, suorastaan huokeaan, hintaan. Eksotiikkaa kaipaavat nappaavat mukaansa sopivan happamia, mutta silti makeita sweetieitä ja laiskimmat tyytyvät ei-niin-kovin-erikoisiin helppokuorittaviin mandariineihin. Valkoista kitkerää "nöyhtää" pelkäävät leikkaavat sitruksensa kalvottomiksi lohkomalla hedelmät ja vuolemalla hedelmälihan irti kuoresta kuoren muotoa mukaillen. Osa taas heittää hedelmät suoraan mehustimeen tai blenderiin sen enempää kalvoista välittämättä. Teit miten teit, SYÖ SITRUKSESI!

Jaa, miksikö? Sitrushedelmät ovat yksi parhaimmista C-vitamiinin lähteistä. Esimerkiksi yhdellä appelsiinilla saa jo helposti täytettyä päivän C-vitamiinitarpeen ja samalla saa aimoannoksen sekä kaliumia että kalsiumia. Uskoisitko muuten, että monet sitrukset sisältävät kuitua enemmän kuin vaikka omenat? Kuitupitoinen ruoka pitää olosi kylläisenä pidempään ja auttaa esimerkiksi ummetuksen hoidossa ja suolistosairauksien ehkäisyssä. Kaiken kukkuraksi muutamalla välipaloiksi nautitulla sitruksella saa nopeasti täyteen puoli kiloa hedelmiä päivässä. Kannattaa toki muistaa, että ruokavalioon tulisi sitruksien lisäksi ujuttaa myös useita muita erilaisia hedelmiä, marjoja sekä vihanneksia monipuolisen ruokavalion takaamiseksi.


Joko olet nauttinut päivän sitruksesi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti