keskiviikko 4. maaliskuuta 2015

Leivontakärpäsen purema

Viime viikkoina on tullut leivottua todella paljon. Syytän tästä täysin leivontakärpäsen pistosta. Milloin makeita leivonnaisia milloin suolaisia. Milloin itselleni milloin muille. Milloin gluteenillisia milloin gluteenittomia. 

Gluteenia sisältävät olen tarjoillut vilja-allergiani takia tietenkin muille. Gluteenittomat sen sijaan olen pääosin mussutellut itse, mutta on niitä tullut maistateltua myös muillakin ja kehuja ne ovat keränneet. Kehut ovat saaneet hymyn huulille ja leivontainnostus senkuin vain on kasvanut.

Tänään sekoittelin jauhopussien jämät toisiinsa ja sain aikaan parhaita koskaan leipomiani sämpylöitä. Tiedän, että tämä on paljon sanottu, mutta olen todella tätä mieltä. Uskon reseptiini sataprosenttisesti. Ja uskon myös siihen, että tämä toimii myös sinulla! Resepti on helppo eikä vaadi tekijältään paljoa. Ehkä rakkautta leivontaa kohtaan kuitenkin hitusen, hehe.


Parhaisiin sämpylöihin tarvitset:
2,5dl kuumaa vettä
0,5rkl psylliumia
1tl vaaleaa agavesiirappia
0,5pss kuivahiivaa
1dl kaurajauhoja
1dl riisijauhoja
0,5dl maissijauhoja
0,5dl maissitärkkelystä
0,5dl kauraleseitä
0,25dl perunakuitua
suolaa

Mittaa kulhoon kuuma vesi. Sekoita joukkoon psyllium sekä agavesiirappi. Anna turvota muutamia minuutteja. Sekoita toisessa kulhossa sekaisin kuivat ainekset. Lisää nesteen joukkoon puolet kuivahiivapussista ja sekoita. Kaada toisen kulhon sisältö vähitellen märkien ainesten joukkoon. Voit käyttää sekoittamiseen lusikkaa. Taikinan kuuluu jäädä löysähköksi. Anna taikinan turvota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Lusikoi taikinasta sopivankokoisia kasoja leivinpaperin päälle. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa kunnes sämpylät ovat kypsiä.


6 kommenttia:

  1. Namsk! Täälläkin sämpylät parhaillaan uunissa. :) Kaurajauhoja- ja hiutaleita, tattarijauhoja, porkkanaraastetta, chiasiemeniä ja vuorisuolaa. Kohottelin leivinjauholla. :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikea leipuri sinäkin Laura! : )

      Porkkanaraaste sopii ihanasti leipiin ja tuo mukavaa mehevyyttä, mutta ennen kaikkea makua! Chiaa en ole koskaan kokeillut leipiin, koska ne on melko mauttomia. Jos haluan makua siemenistä niin laitan sitten esimerkiksi kurpitsansiemniä tai seesaminsiemeniä. Chiat syön mieluiten raakoina, jotta niiden kaikki hyvät ravinteet säilyvät. :)

      Poista
  2. Oli mukava löytää blogi instan lisäksi täältäkin. :) Ihania reseptejä ja kauniita kuvia. Mukavaa iltaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe, tervetuloa vaan tännekkin seurailemaan Niina! Huomasimpa, että sinultakin löytyy blogi, joten täytyypä klikata itseni sinne. :)

      Mukavaa iltaa myös sinneppäin! :)

      Poista
  3. Aaah vitsit näyttää ihanalta tollanen tuore sämpylä ja voi !! Täytyy tonkia sulta kyllä joku hyvä leipäresepti ja käydä ostamassa jauhot!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos jotain leipää voin erityisesti suositella, niin se on juuri tämä! Mahtavan mehevä, sopivan kuohkea ja ihanan rapea pinnalta. Tämän leivän päälle ei tarvitse muuta kuin hyvää levitettä ja makunautinto on taattu. Pieni ripaus oluthiivahiutaleita ei toki sekään pahenna makunautintoa ;). Ahh, niin hyvää että voisin syödä ratkeamispisteeseen asti.. Ehkä kuitenkin maltan - vai maltanko..? ;)

      Poista