lauantai 30. toukokuuta 2015

Viljattomat kesäplätyt

Jos eilen fiilisteltiin raikkaan viilentävällä kesäsmoothiella, niin nyt fiilistellään suomalaisten kesäherkulla letuilla. Räiskäleillä, lätyillä, plätyillä, ohukaisilla, pannukakuilla... Rakkaalla lapsella on monta nimeä.


Niin, ja monta on reseptiäkin. "Perinteisesti" letut syntyvät maidosta, kananmunista ja vehnäjauhoista. Mukaan lisätään hiukkanen sekä suolaa että sokeria ja loraus öljyä. Taikinan annetaan seistä jonkin aikaa ennen paistoa. Kesäherkut paistetaan useimmiten joko pienellä lettupannulla tai muurinpohjapannulla. Osa kauhoo taikinaa paksumman kerroksen ja osa taas tykkää ohuista ja rapeista pitsireunaisista luomuksista. Minä kuulun niihin jälkimmäisiin. Valmiiden lettujen päälle lusikoidaan imelää mansikkahilloa ja hampaissa rouskuvia sokerikiteitä. Osalle kermavaahto tai vaniljajäätelö ovat lähes ehdottomia. Siinä sitä vasta herkkua (sokeria) onkin kerrakseen! Näin ne "perinteisimmät" räiskäleet siis syntyvät.


Muutama vuosi sitten hitiksi nousivat banaanipannukakut. Pannukakut, joiden aineksina oli vain kananmunaa sekä banaania. En syttynyt niihin - en tietenkään, olenhan minä vegaani. Jossain vaiheessa mielessäni kuitenkin alkoi kutkuttelemaan nuo parin raaka-aineen pannukakut. Tiesin ja tiedän edelleen, että me vegaanit emme jää mistään paitsi. Kaikki ainesosat ovat kyllä aina korvattavissa vaihtoehtoisilla tuotteilla. Siksipä kehittelin silloin oman versioni banaanipannukakuista, kananmunattoman sellaisen. Tuosta postauksesta (KLIK) on nyt aikaa reilu kaksi vuotta, mutta resepti ei ole unohtunut mihinkään. Sillä on syntynyt lettupinoja valehtelematta monien metrien verran. Välillä vähän enemmän ja välillä vähemmän. 


Kesän alkaessa on taas hyvä kaivella mieleen kesäherkkujen reseptejä. Reseptejä, jotka eivät ole turhan monimutkaisia tai vaikeita. Yksi näistä helpoista resepteistä ovat juurikin nämä viljattomat banaaniplätyt, jotka sopivat mainiosti niin kesäaamuun kuin maittavaksi välipalaksikin. Tai miksei näitä nauttisi vaikka lounaalla tai iltapalalla! Tuhdimpaa ja täyttävempää ateriaa halajava lisää päälle esimerkiksi avokadosiivuja, pähkinävoita ja kookosöljyä. Kevyempään versioon riittävät tuoreet hedelmät tai marjat ja vaikka kylmä vispattu kookosmaito. Herkkua joka tapauksessa!


Viljattomiin kesäplättyihin tarvitset:
2 kypsää banaania
1 prk / 230g isoja valkoisia papuja 
1rkl psylliumia

Valuta pavut ja lisää ne banaanien ja psylliumin kanssa tehosekoittimeen. Surauta tasaiseksi. Vaihtoehtoisesti sama onnistuu myös sauvasekoitimella. Anna massan turvota jääkaapissa puolisen tuntia. Lusikoi taikinasta sopivia kekoja pannulle ja paista miedolla lämmöllä sopivan ruskeiksi. Käännä letut vasta, kun taikina on kiinteytynyt.

Tarjoile kesään kuuluvasti esimerkiksi raikkaiden hedelmien tai tuoreiden marjojen kera. Nauti yksin tai yhdessä - kunhan vain nautit! :)

10 kommenttia:

  1. Oho, ihanan iisiä! Kiva, että joku kehittelee sellasiakin reseptejä, joiden ainesosalistaan kuuluu näihin vähän raaka-aineita! :-) Mitäs sanot, toimiskohan toi taikina vohveliraudalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lukijoiden toiveet on otettu huomioon ja yritänkin nykyään keskittyä enemmän näiden helppojen reseptien kehittelyyn. Monelta kun jää herkut tekemättä jos ja kun tarvittavia raaka-aineita on turhan useita. Näitä yksinkertaisia ohjeita tulee blogiin siis varmasti jatkossakin! :)

      En usko etteikö onnistuisi vohveliraudalla! Kokeilemallahan se kuitenkin selviää (itse en kyllä moista vekotinta omista), hehe. :p

      Poista
    2. Kiva kuulla! Tosi hyvä juttu. Nykyään monet bloggarit saavat niin paljon sponssituotteita, että lukija on vallan pyörryksissä erikoisten ja arvokkaitten ainesosalistojen kanssa :D Toisaalta onhan se tietty aina mukava kuulla niistä uusistakin tuotteista ja erikoisista käyttömahdollisuuksista, kun jollain toisella on paremmin varaa esitestata ;)

      Poista
  2. Haa! Jännä, että lättyjä voi tehdä myös (valko)pavuista. Vaikka ei kai tänä kikhernemarenkien aikana tästäkään pitäisi yllättyä :D
    Voisimpas välillä kokeilla tällaisia härkäpapujauhoista tehtyjen iltapala lättyjen sijaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pavuthan toimivat oikeastaan kaikialla, leivissä, leivonnaisissa, plätyissä.. Niin, ja niissä kikhernemarengeissa (tosin niitä en itse vielä ole testannut.). :)

      Vai, että härkäpapujauhoista.. Niitä täytyykin kotiuttaa seuraavaksi, vai blendaiskohan sitä vaan kuivia härkäpapuja.. :)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Suosittelen! :) Maistuvat aivan uskomattoman hyviltä, eikä todellakaan uskoisi, että plätyissä on käytetty papuja. Njams! :p

      Poista
  4. Hyvältä kuulostaa ja niin herkullisia kuviakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä ovat aivan hurjan hyviä! :) Mausta ei erotu pavut (vaikka niistä tykkäänkin!), kun käytössä on kunnolla kypsiä, reilusti mustapilkullisia, banskuja.

      Itse kääräisin nuo kuvassakin komeilevat hedelmälohkot plättyjen sisään ja söin ne sormillaan. Ihanaa ja helppoa sormisyötävää, heh :p

      Poista
    2. Oon aina ollutkin sitä mieltä että sormin syötävä ruoka on parasta :P :)

      Poista