lauantai 13. kesäkuuta 2015

Mykistävän upea Jurmo

Täällä sitä ollaan taas, takaisin koto-Espoossa. Takana on upea viikko mykistävän kauniissa maisemissa Jurmon saarella Saaristomeren kansallispuistossa. Vaikka töitä painettiin hiki hatussa aamusta iltaan viiden päivän ajan, sai samalla nauttia kaikin siemauksin raikkaasta merituulesta ja iloisesti visertävistä linnuista - unohtamatta niitä karun kauniita maisemia, herkullista ruokaa ja mukavia työtovereita. Päivittäisen työrupeaman jälkeen rentouduimme meren äärellä olevassa saunassa ja retkeilimme omatoimisesti ympäri saarta. Unille kävimme kukin omiin teltoihimme auringonlaskun aikoihin silmäluomien painuessa kiinni. Väsyneinä, kaikkemme antaneina.

Viikon aikana pääsimme myös tutustumaan Utön saareen yhdeksi päiväksi. Opastetulla saarikierroksella vierailimme muun muassa Suomen vanhimmassa edelleen käytössä olevassa valomajakassa sekä reilu sata vuotta sitten rakennetussa valoisassa kirkossa. Melko pitkän ja tietorikkaan retkipäivän päätteeksi nappasin vielä Utön kyläkaupasta mukaani paketillisen riisijädeä ja nautin sen kaikessa rauhassa M/S Eivorin kyydissä.

Jurmon saari itsessään ylitti kaikki odotukseni. Olo oli kuin autiomaassa eikä vastaantulijoita oman porukkamme lisäksi juurikaan ollut paikallisia asukkaita lukuunottamatta. Maisemat peittyivät matalihkoihin katajikoihin, kanerviin ja puolukanvarpuihin, mutta kaiken keskeltä löytyi myös muutama pieni vehreä metsikkö. Rannat olivat pääosin kivikkoa ja vesi kauniin kirkasta. Saaren korkein kohta Högberget sijaitsi kivenheiton päässä kylältä ja sen huipulta uskon näkyneen koko saaren, tai ainakin suurimman osan siitä. Kaiken kaikkiaan maisemat olivat henkeäsalpaavan kauniit ja ainutlaatuiset olit sitten missä päin saarta vain. Silmä ja mieli lepäsivät ja murheet unohtuivat hetkessä.

Oioi, viikko oli kyllä niin upea, että jo nyt on iskenyt kaipuu takaisin. Ja vielä minä palaankin takaisin Jurmoon. Sen minä olen päättänyt.12 kommenttia:

 1. Upeita kuvia kerta kaikkiaan! Reissu oli kyllä mahtavan kuuloinen, voi olla että tosiaan uskallaudun ensi vuonna lähtemään itsekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lemmi! :)

   Jurmon saari oli niin upea ja ainutlaatuinen, että huonoja kuvia sieltä ei olisi saanutkaan - ei edes huonolla kameralla! :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Suurensuuri kiitos Kristiina! :))

   Maisemat toden totta olivat ällistyttävän kauniit. :)

   Poista
 3. Wau, todella hienoja kuvia, Anne. ♥ Uskon, että teillä on ollut upea reissu. :) Itsekin mielelläni näkisin noi kuvien paikat ihan livenä! Todella kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos siskorakas! :)

   Jurmon saarelle pääsee ilmaisella yhteysaluksella 6 kertaa viikossa Pärnäisistä, Paraisilta. Jurmosta voi vuokrata mökkejä (ja telttailukin onnistuu), joista halvimmasta joutuu pulittamaan vain 45€/yö. Eli, sinne siis, kun sopiva ajankohta osuu eteen! :)

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos Susanna! :)

   Maisemat Jurmossa olivat niin upeat, että olisi tehnyt mieli olla kokoajan kuvaamassa! Onneksi päivittäin töiden jälkeen sai kaivaa kameran repustaan ja napsia muutamia kuvia. :)

   Poista
 5. Wau ! Onko sulla joku "haamukirjoittaja" kun tekstikin on kuvien lisäksi niin runollisen kaunista <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe! Ihan se minä vain olen, joka täällä kirjottelen. :)

   Niin, ja kiitos kehuista mamma! Tosin Jurmosta ei rumia kuvia olisi saanutkaan. :)

   Poista
 6. Ihania maisemia! Miten muuten aluksi päädyit menemään tällaiselle työleirille? Kuulostaa nimittäin hauskalta:)
  www.karhusportscience.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Elisa! :)

   Ensimmäiselle talkooleirille menimme Vallisaareen äitini kanssa kaksi vuotta sitten äitini ehdotuksesta. Sen jälkeen leirejä on kertynyt nyt yhteensä 4 kappaletta Vallisaari mukaanlukien. :) Mukavaa, vaikkakin rankkaa myös, on ollut ja uudestaan on päästävä taas ensi kesänä.

   Vapaaehtoistyö on äärettömän arvokasta ja koen olevani etuoikeutettu päästessäni suojelemaan ja hoitamaan luontoamme.

   Poista