lauantai 31. lokakuuta 2015

Karamellisoitua seesamitofua ja lempeää silmusalaattia

Ette uskokkaan kuinka innoissani olen, kun pääsen vihdoin julkistamaan tämän reseptin! Reseptin, joka syntyi kahden suomalaisen huipputuotteen, Jalotofun savutofun ja Silmusalaatin versosekoituksen, pohjalta.

Kummatkin näistä tuotteista ovat minulle ennestään jo hyvin tuttuja. Jalotofua maistelin ensikertaa jo lähes kymmenen vuotta sitten, kun joulupöydästämme löytyi uunitettu ja savulla maustettu Jalotofu äitini rakkaudella valmistamana. Pieni köntti katosi parempiin suihin parin päivän aikana sinapin ja makeiden juureslaatikkojen kera. Suurinta suosikkia siitä ei silloin tullut, mutta tuon talven jälkeen Jalotofusta on tullut kauppareissujeni vakiostos. Ostos, joka päätyy koriin erityisesti kotimaisuuden, hyvän rakenteen sekä melko kattavan makuvalikoiman takia.

Silmusalaatti sen sijaan on minulle uudempi tuttavuus. Ensimmäiset haarukalliset raikkaita luomulaatuisia silmusalaatteja päätyivät suuhuni muistaakseni kolmisen vuotta sitten, vuonna 2012. Tuon jälkeen olen testannut jokaista neljää makua vähintään kymmenen kertaa ihastuen niihin kerta toisensa jälkeen aina vain enemmän ja enemmän. Ne sopivat mahtavasti niin salaattiin, leivän päälle kuin tortilloihinkin. Niin, ja tietenkin ihan sellaisinaan syötäviksi. Herkullisen makunsa lisäksi ne antavat mielenkiintoista tekstuuria ruokaan kuin ruokaan.

Kumpikin tuotteista valmistetaan näin etelä-suomalaisen kannalta täydellisissä paikoissa, Jalotofun tehdas sijaitsee merellisessä Tammisaaressa kun taas Silmusalaatit tulevat niinkin läheltä kun Vantaalta. Oikeaa lähiruokaa siis!

Löpinät kuitenkin sikseen ja itse reseptiin. Reseptiin, joka on saanut etäisesti vaikutteita Japanista sekä melko yksinkertaisista ja helposti tunnistettavista mauista. Mauista, jotka kattavat lähes kaikki aistimamme maut aina makeasta suolaiseen ja umamista happamaan.
Rakenteiden osalta tässä ruoassa on kaikki mitä vain voi toivoa, on rapeaa, pehmeää ja sileää - kiinteää ja juoksevaa. Myös lämpötilavaihtelut tekevät annoksesta aina vain rutkasti mielenkiintoisemman. 


Karamellitofu seesamikuorrutteella ja lempeällä silmusalaatilla 4hlö:lle

1pkt Jalotofun kylmäsavutofua
3-4rkl kookosnektaria (tai muuta siirappia)
reilusti seesaminsiemeniä
ripaus suolaa

1pkt Silmusalaatin letkeän lempeää silmusalaattia
salaattia (esim. vuonankaalia, rucolaa, pinaattia...)
punajuurta
porkkanaa
inkivääriä
sitruuna

soijakastiketta
sitruunamehulla maustettua tahinia

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pilko tofu melko reilun kokoisiksi kuutioiksi ja painele ne kuiviksi esimerkiksi talouspaperin välissä. Sivele palojen päälle kauttaaltaan kookosnektaria ja kasta ne yksitellen ripauksella suolaa maustettuihin seesaminsiemeniin. Nosta kuorrutetut tofut leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista uunin keskitasolla, kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Tällä välin valmistele salaatti. Jaa silmusalaatti pientä osaa vaille neljälle lautaselle. Kokoa päälle mieleisiäsi vihreitä kuten vuonankaalia, rucolaa, pinaattia ja viinisuolaheinää. Suikaloi raaka punajuuri ohuiksi tikuiksi ja lisää sekaan. Tee samoin myös ohueksi viipaloiduille porkkanalle ja inkiväärille. Leikkaa lopuksi jokaisen annoksen reunalle pari kolme pientä sitruunalohkoa.

Nosta paistuneet tofupalat uunista. Jaa lämpimät palat lautasille ja lorauta jokaisen annoksen päälle soijakastiketta. Lisää päälle vielä viimeiseksi sitruunamehulla maustettua ja ohennettua tahinia sekä pieni keko silmusalaattia.

Nauti herkullisesta ja ravitsevasta lounaastasi!


PS. Kukaan tuskin voi väittää etteikö savuisen maun ja makean yhdistelmä olisi vähintäänkin tappavan herkullinen - sitä se nimittäin on!

*Jalotofu sekä Silmusalaatti saatu reseptin kehittelyä varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti