sunnuntai 4. lokakuuta 2015

LIHATON LOKAKUU - lisää nämä ruokavalioosi

LIHATON LOKAKUU

Lihaton lokakuu on taas täällä! Kolmatta kertaa vietettävä kuukausi vetää puoleensa tuhansia ja taas tuhansia ihmisiä, niin miehiä kuin naisiakin. Kuukauden tarkoituksena on jättää lihatuotteet pois ruokavaliosta 31 päiväksi. Joillekkin se tarkoittaa totaalikieltäytymistä, osalle taas lihan kulutuksen vähentämistä tai edes sen tietoistamista. Kasvisruokalijat sen sijaan saavat oman haasteensa jättämällä eläinperäiset tuotteet pois näiden päivien ajaksi.

Lihaton lokakuu sai alkunsa kaksi vuotta sitten, kun Luonto-Liiton ja Suomen Luonnonsuojeluliiton ympäristöjärjestöjohtaja Leo Stranius haastoi Docventuresin Riku Rantalan jättämään lihatuotteet pois ruokavaliostaan kuukauden ajaksi. Haaste tapahtui YLE Radio Puheen suorassa lähetyksessä ja hätäpäissään Riku otti haasteen vastaan. Myös me tavan kansalaiset innoistuimme asiasta niin, että hetken päästä haasteeseen oli liittynyt jo tuhansia muita Rikun kaltaisia sekasyöjiä.

Torstaina startannut lokakuu tietää siis uudenlaisia ruokia, pientä pohdintaa ja uusia tuotteita. Tuotteita, joita omassa taoudessasi ei välttämättä ole käytetty koskaan tai sitten vain muutamia kertoja. Helpottaakseni teitä, haasteen vastaanottaneita, ajattelin koota alle muutamat hyvät "lihankorvikkeet", tai pikemminkin tuotteet, joista saa reilusti proteiinia arjen jaksamiseen. Pelkillä salaateilla tai höyrytetyillä vihanneksillahan kukaan ei elä, et sinä enkä minä.

Mitä lisätä ruokavalioon proteiininsaannin takaamiseksi?


Aloitettakoon sillä, että ihminen ei tarvitse järjettömiä määriä proteiinia. Aamupalaksi ei ole vedettävä useita kananmunanvalkuaisia, välipalaksi rahkaa ja pähkinöitä, päivälliseksi pihviä salaatin kera eikä päivän mittaan laseittain maitoa. Nämä ovat toki jokaisen oma asia, mutta vähemmälläkin pärjää - ihan oikeasti.

Jos kuitenkin koet, että lihaton lokakuu tuottaa päänvaivaa juurikin proteiinien takia, suosittelen lisäämään alla olevat tuotteet ruokavalioosi heti pikimmiten. Suuri osa listaamistani tuotteista tulee pääosin ulkomailta, mutta monet niistä pystyy helposti vaihtamaan kotimaisiin, lähellä kasvaneisiin, vaihtoehtoihin. Tiesitkö muuten, että muun muassa hasselpähkinöitä ja kvinoaa on mahdollista löytää kotimaisina?

Pavut & linssit 
Keitetyt pavut sisältävät painostaan 8-10% proteiinia, poikkeuksena soijapapu, joista sitä löytyy muutama prosentti enemmän.

Pseudoviljat & viljat 
Kaura, kvinoa, amarantti, tattari ja hirssi sisältävät painostaan yli 11% proteiinia.

Siemenet
Seesamin-, unikon-, hampun-, kurpitsan-, auringonkukan- ja chiansiemenet sisältävät painostaan yli 20% proteiinia.

Kaakao
Kaakao, tarkemmin sanottuna kaakaomassa, sisältää painostaan noin 14% proteiinia. Lisäaineeton ja makeuttamaton kaakaojauhe sen sijaan jopa yli 25%.

Mantelit & pähkinät 
Maa-, pistaasi-, cashew-, saksan-, para- ja hasselpähkinät sisältävät painostaan 14-25% proteiinia. Manteleista proteiinia sen sijaan löytyy huikeat 24%. 

Oluthiivahiutaleet 
Oluthiivahiutaleet, vegaanien parmesaaniksikin kutsuttu, sisältävät painostaan noin 50% proteiinia.


Kuukauden aikana toivon ihmisten heräävän kysymykseen "Tarvitseeko ihminen oikeasti lihaa elääkseen?". 

TSEMPPIÄ HAASTEEN VASTAANOTTANEILLE! Vastaan mielelläni kysymyksiinne mikäli sellaisia mieleenne juolahtaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti