sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Lempismoothiesi resepti ja pohdintaa smoothien koostumuksesta


Talven keskellä keho kaipaa vitamiineja. Hedelmiä - etenkin sesonkihedelmiä - tulee syötyä pimeään aikaan kilokaupalla. Milloin kädestä löytyy puoliksi jyrsitty omena, milloin nestettä tihkuva persimon ja milloin taas lasillinen samettista smoothieta. Päivän vitamiiniannos on tyydytetty viimeistään siinä vaiheessa, kun surauttelee smoothieta keskiyön aikoihin. Liian villiksi ei hedelmien kanssa kannata kuitenkaan ruveta, sillä sisältäväthän ne aikamoisen määrän sokeria. Kohtuus kaikessa - eikö vain?

Uusin ihastukseni ovat smoothiet ilman nestettä. Koostumuksesta tulee ihanan lusikoitava ja samettinen -  jopa kuohkea, kunhan vain jaksaa sekoittaa sen yli 10 sekuntia - , mausta rikas ja maistuva. Paksun hedelmäsoseen päälle on helppo koota erilaisia lisukkeita kuten pistaasipähkinänsydämiä, raakagranolaa, mulperimarjoja, hampunsiemeniä tai kookoslastuja - mitä vain mieleen juolahtaa!

Vaihtelevilla ravintorkkailla aineksilla koristeltu smoothie tai hedelmäsose pitää nälkää useita tunteja ja sopii mielestäni hyvin niin aamu-, väli- kuin iltapalaksikin. Jos pelkät hedelmät tai marjat lisukkeineen eivät tunnu pitävän nälkää riittävän hyvin, voi mukaan sekoittaa vaikka kourallisen ituja, maltillisesti liotettuja pähkinöitä tai mitallisen kasviproteiinijauhetta. Ruokaisampaan makuelämykseen pääsee esimerkiksi liotettujan tattarijyvien tai kaurahiutaleiden kanssa.

Millaisista smoothieista te pidätte? Paksuista vai helposti juotavista?
Koostuvatko smoothienne useimmiten pelkistä hedelmistä vai ujutatteko mukaan myös vihanneksia, yrttejä tai muita vihreitä aineksia? 
Onko teillä jokin tietty ainesosa, jota ilman ette tee smoothieta? Esimerkiksi marjat tai vaikka banaani?

Haluatko paljastaa lempismoothiesi reseptin minun ja meidän muiden iloksemme?

3 kommenttia:

 1. Hiljattain Rawtill4- ja HCLF-tyyleihin syventyessäni olen koittanut päästä juurikin tuosta ajattelusta että hedelmien sokeria ei tulisi nauttia liikaa. Siksi tämän hetkinen lempismoothie sisältää 4 banaania ja muutaman muun hedelmän tai marjoja. :D Tuohon voisi tietty heittää sekaan jotain vihreää. ;) Mutta kyllä hedelmistä saa ihanasti energiaa pimeyden keskelle!

  VastaaPoista
 2. Teen melko usein smoothieita, mutta jotenkin päädyn tekemään aina sitä samaa. Se varmaankin johtuu ainesten vähyydestä meillä kotona, sillä yleensä en ole se joka käy ruokakaupassa. Normaali smoothieni koostuu siis itsepoimituista pakastemarjoista (mitä sattuu olemaan tarjolla) mandariineista, tuoremehusta tai itsetehdystä viinimarjamehusta sekä luonnonjugurtista. Välillä lisäilen kaurahiutaleita tai kanelia maun mukaan :)

  VastaaPoista
 3. Oma suosikkini jo vuosien ajan:3,5dl appelsiinimehua, 1 banaani, 450g pakastemarjoja ( mustikoita,vadelmia,boysenmarjoja,viinimarjoja). Juomasta tulee hieman kirpeä ��

  Off-topic:Miten kirjoitusprosessisi etenee? Itselleni on vaikeaa tuottaa eheästi kirjoitettua sekä hymyssä suin luettavaa tekstiä,taito jonka selvästi omaat ;)

  Hyvää joulua

  VastaaPoista