sunnuntai 13. joulukuuta 2015

[GF] Mojovan mehevät porkkanasämpyt

Olenko ainut, joka on ostanut tasan yhden ainoan kerran elämässään gluteenitonta leipää? Siitäkin kerrasta on kyllä useita vuosia aikaa. Muutamaan otteeseen olen syönyt gluteenitonta leipää ravintolassa tai jossain muussa sosiaalisessa paikassa. Kaikki yhtä känttyä lukuun ottamatta ovat olleet suoraan sanottuna kamalia - kuivia, tiiviitä ja mauttomia. 

Leivällä tulee mielestäni olla makua ja rakennetta. Pelkkä ilmavan pehmeä yhden viljan leipä tuskin on hyvää - se on minun mielipiteeni. Toki levitteillä ja täytteillä saa muokattua makua paremmaksi, mutta ei se itse leipää muuta. Mauton pysyy mauttomana. 

Leipätaikinassa saa ja pitää mielestäni olla sattumia. Erilaiset pähkinät, siemenet, jyvät, raasteet ja marjat tuovat rutkasti mielenkiintoa ja eritoten makua. Mikä olisikaan parempaa kuin hieman makea leipä esimerkiksi rusinoin tai karpaloin - tuskin mikään, heh!

Tällä kertaa keittiössäni ei kuitenkaan syntynyt ihania myslileipiä vaan pehmoisia rapean kuoren omaavia porkkanasämppyjä. Hyviä nämäkin!


Kolmeen porkkanasämppyyn tarvitset:

2dl kuumaa vettä
0,5rkl psylliumia
1 pieni luomuporkkana
1tl agavesiirappia

hieman alle 0,5pss kuivahiivaa
0,5dl perunakuitua
0,5dl hirssijauhoa
0,5dl kurpitsansiemenjauhoa
0,5dl kaurajauhoa
0,5dl kaurahiutaleita
ripaus suolaa

kurpitsansiemeniä

Raasta porkkana hienoksi raasteeksi. Mittaa kuuma vesi kulhoon. Lisää sekaan psyllium, porkkanaraaste ja agavesiirappi. Anna turvota joitain minuutteja. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen märkien ainesten joukkoon. Mausta ripauksella suolaa.

Anna taikinan kohota vedottomassa paikassa puolisen tuntia. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Muotoile taikinasta kolme sämpylää leivinpaperin päälle. Voitele vedellä ja ripottele päälle muutamia kurpitsansiemeniä.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes sämpyt ovat kypsiä.



Ja sitten eikun vain herkuttelemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti