maanantai 29. helmikuuta 2016

Vinkkivitonen - pähkinöiden suolaus ilman rasvaa

Kuinka saada suolakiteet pysymään paahdetuissa pähkinöissä ilman lisättyä rasvaa? Siinäpä pulma - vai onko?

Olen pitkään pohdiskellut kuinka saada suola pysymään paahdetuissa pähkinöissä ilman lisättyä rasvaa. Pähkinäthän sisältävät luonnostaan jo huikean määrän rasvaa, joten lisärasva ei ainakaan omaan korvaani kuulosta kovin hyvältä idealta - ei, vaikka kyseessä olisi jokin superhyperterveellinen hamppu- tai avokadoöljy. 

Pelkkä suolan ripottelu naturellien pähkinöiden päälle on kuin sama kuin liimaus ilman liimaa - no, eihän se toimi, ei tietenkään. Niin, eikä uunituksella ja lämmöllä ole asiaan mitään vaikutusta. Eivät ne suolakiteet pähkinöihin tartu ilman sitä "liimaa" - eivät, vaikka kuinka toivoisi. Suolaa menee hukkaan ja makunautinnosta tulee melko laimea ja mitäänsanomaton. Ei suinkaan paha saati kelvoton, mutta mauton suolaisten paahtopähkinöiden ystävälle.


Eräänä päivänä muutama viikko sitten päätin kokeilla onneani suolauksen suhteen ilman rasvaa. Lorautin pähkinäpussin sekaan pienen tilkan vettä ja ripottelin päälle melko reilusti suolaa. Tungin käteni pussiin ja sekoittelin huolellisesti. Kaadoin sisällön leivinpaperin päälle, lykkäsin uuniin ja pistin kädet ristiin. Paahdoin pähkinöitä reilussa 125 asteessa kunnes niissä oli paahteinen, kauniin ruskea, väri. Parinkymmenen minuutin jälkeen nostin pellin uunista toivoen onnistuneeni. Annoin paahtopähkinöiden jäähtyä vielä hetken ennen lopputulokseen tutustumista. Muutaman minuutin malttamattoman odottelun jälkeen maistoin ensimmäisen ruskean herkun. Ahh, ihanan suolainen ja paahteinen. Täydellinen. Onnistunut. Ennen itseni julistamista lopullisesti voittajaksi ja sankariksi kokeilin vielä sekoitella pähkinöitä kunnolla testatakseni suolan pysyvyyden. Ja arvatkaapa mitä? Kyllä vain, suola pysyi erinomaisesti.

Tästä lähtien tässä keittiössä nautitaan siis rasvattujen paahtopähkinöiden sijaan vedellä voideltuja versioita.


Mainittakoon vielä, että sama vesikikka toimii myös erilaisten mausteiden kanssa. Kokeile vaikka jauhetun chilin, valkosipulin tai kanelin kera. Yuummss, parempaa makunautintoa todella saa hakea!

6 kommenttia:

 1. Näyttää ihanilta ja rapeilta! Hyvä vinkki tuo vesi, pitääkin kokeilla :)

  http://annekatariina.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä nämä todella ovat! Rapeita, paahteisia ja sopivasti suolattuja. Nams! :)

   Poista
 2. Olen itse miettinyt joskus samaa, joten tämä vinkki tuli todella tarpeeseen, kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JES, kiva kuulla, jos vinkistäni todella on hyötyä! :)

   Poista
 3. Tää vinkki on aivan täydellinen, kiitos! :)

  VastaaPoista