lauantai 9. huhtikuuta 2016

Buustia päivään puhtipatukoilla

Kiireinen arki ja aterioiden välistä jääminen - aika tuttua, eikö?


Kiireen keskellä on välillä vaikeaa muistaa syödä. Mutta silloin, kun sen muistaa, on kiva napata suuhunsa jotain helppoa ja nopeaa. Jotain, joka ei välttämättä tarvitse kylmäsäilytystä ja, jonka voi helposti syödä missä ja milloin vain. Sotkematta. Jotain, joka menee pieneen tilaan ja kulkee näppärästi mukana.

Pähkinät ja erilaiset hedelmät ovat toki käteviä vaihtoehtoja, mutta onhan niissäkin ongelmansa. Monet saavat esimerkiksi ompuista mahanpuruja eikä pähkinätkään liottamattomina tee kaikkien vatsoille hyvää imeytymättömistä ravinteista puhumattakaan. Siksi onkin kiva, että päivänsä voi buustata vaihtoehdoilla, joista tulee takuulla vain ja ainoastaan hyvä olo. Siinä samalla saattaa saada myös mahdollisen makeannälkänsä tyydytettyä. Aika huippua, sanoisin.


Sain Ekokauppa Ekololta pari päivää sitten testiin Govindan kastanjahiutaleita. Otin uutuustuotteen avosylin ja ennakkoluulottomasti vastaan, ja lähdin kehittelemään reseptiä, joka pelastaisi kiireiset ja pitkiksi venyvät päivät. Samalla halusin luoda hyvän välipalan napattavaksi ennen tai jälkeen lenkin. Ja täytyy muuten todeta, että onnistuin tehtävässäni aika kiitettävästi - vaikka nyt itse sanonkin!

Ennen kuin lähdin toteuttamaan reseptiä tutustuin luonnollisesti tuotteeseen. Maistelin hiutaleiden makua ja tunnustelin tekstuuria. Kävin myös tutkimassa internetin ihmeellisestä maailmasta mitä kastanjasta sanotaan. Yllätyin eritoen siitä, että tuoreet kastanjat sisältävät melko runsaasti (30mg/100g) C-vitamiinia - eipä ihan heti muuten uskoisi! Myös kivennäisaineista kalsiumin, kaliumin ja fosforin määrät ovat ihan kiitettäviä. Rasvaa kastanjat eivät sisällä nimeksikään, vain vaatimattomat 2,2g/100g. Hiilihydraatteja sen sijaan on rutkasti, mikä tekee kastanjasta oivan raaka-aineen välipalapatukoiden ainesosaksi. Buust-buust-buustia!

Kaikki kastanjoita maistaneet tietävät varmaan missä makumaailmoissa liikutaan. Paahdettuina kovakuoriset herkku"pähkinät" ovat hivenen makeita, kevyesti pähkinäisiä ja mukavasti paahteisia. Niiden maku kaikkine hentoine vivahteineen on kuitenkin loppupeleissä melko mieto ja helposti lähestyttävä. Kastajahiutaleet eivät tee suurta poikkeusta mitä makuun tulee. Ainostaan paahteisen pähkinäinen maku on poissa, mutta sekin "korjaantuu" halutessaan kuumalla pannulla paahtamalla.

Tulinko jo siis sanoneeksi, että pidän kastanjoista? Kyllä vain, ne ovat aivan hurjan herkullisia!

Nyt jaarittelut kuitenkin sikseen ja päivää buustaavien puhtipatukoiden reseptiin.


Kastanjaisiin puhtipatuikoihin tarvitset:

3dl rusinoita
3/4dl mulpereita
2dl kastanjahiutaleita
0,5tl vaniljajauhetta
ripaus suolaa
+
puffattuja muroja

Mittaa rusinat ja mulperit blenderiin. Jos rusinat tuntuvat liian kuivilta, voit liottaa niitä hetken vedessä ja valuttaa hyvin. Blendaa tasaiseksi, rouheiseksi, massaksi. Lisää sekaan kastanjahiutaleet, vaniljajauhe ja suolaripaus. Sekoita.

Painele valmis patukkamassa pieneen vuokaan. Ripottele päälle reilusti puffattuja hirssimuroja ja kauli ne kiinni patukoiden pintaan. Nosta kylmään viilenemään.

Leikkaa levy sopivan kokoisiksi paloiksi ja kääräise kukin kuutio tai patukka esimerkiksi kelmuun, folioon tai leivinpaperiin. Nappaa mukaan aina kiireisinä päivinä tai nauti sellaisenaan makeanhimon poistajana!

pssst. mikäli liotat rusinat, hyödynnä liotusvesi makeuttamaan esimerkiksi smoothieta tai raakapuuroa.Välipalarikasta viikonloppua muruset!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti