sunnuntai 5. kesäkuuta 2016

Kaikille sopiva mehevä raparperipiirakka

Gluteeniton ja vegaaninen leivonta tuottavat monille helposti päänvaivaa. Millä korvata kananmunat, mitä laittaa voin tilalle ja mikähän sopisi vehnäjauhojen korvaajaksi - nämä lienevät niitä yleisimpiä "pulmia" ja kysymyksiä tavallisen leipojan mielessä. Reseptien muuttaminen kasviperäisiksi ja gluteenittomiksi ei kuitenkaan ole kovinkaan vaikeaa. Riittää, kun kaapeistasi löytyy esimerkiksi helppokäyttöisiä gluteenittomia jauhoseoksia, munien korvaajaksi soijajogurttia ja voin tilalle vegaanista leivontamargariinia tai joissain tapauksissa esimerkiksi kookosöljyä. Näillä pärjää jo yllättävän pitkälle. Toki erikoisruokavalioisessa leipomisessa tarvitaan myös hieman luovuutta ja erilaisten raaka-aineiden tuntemusta, mutta tekemällähän sitä vain oppii. Eiköhän siis jo aleta leipomispuuhiin?!


Mahtimehevään raparperipiirakkaan tarvitset:

6 raparperivartta
0,5dl fariinisokeria

3dl kuplajuomaa (esim. 2dl kivennäisvettä ja 1dl siiderijuomaa)
2dl soijajogurttia
130gr leivontamargariinia
2dl hirssijauhoja
3dl gluteenitonta jauhoseosta
1dl maissitärkkelystä
1dl kaurahiutaleita
1,5-2dl sokeria
2tl leivinjauhetta
0,5tl ruokasoodaa

pinnalle kanelia

 Pese ja kuivaa raparperit. Pilko varret pieniksi pätkiksi. Nosta palat kattilaan, johon olet lisännyt pienen määrän vettä. Kuumenna. Lisää sekaan noin puolisen desiä fariinisokeria ja anna sen sulaa. Lämmitä vain sen aikaa, että raparperit hieman pehmenevät.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Sulata leivontamargariini. Mittaa kuplajuomat, soijajogurtti ja sula margariini kulhoon. Sekoita toisessa kulhossa sekaisin kaikki kuivat ainekset. Yhdistä ainekset vähitellen toisiinsa. Lopuksi voit vielä vatkata taikinan vatkaimella hieman kuohkeammaksi ja ilmavammaksi.

Voitele tai leivinpaperita hieman yli puolen pellillisen kokoinen vuoka. Kaavi taikina vuokaan ja tasoita esimerkiksi lusikalla. Lisää päälle raparperipalat ja ripottele pintaan hieman kanelia.

Paista uunin keskitasolla noin 25 minuuttia. Tarjoile lämmin raparperipiirakka kasviperäisen (esim. Alpro tai Oatly) vaniljakastikkeen kera.

2 kommenttia:

  1. Olisiko hyvää vinkkiä, millä muuntaisin tämän vielä täysin viljattomaksi (toimisiko esim. tattarihiutaleet?) ja millä korvaisin soijajogurtin, kun pitäisi olla vielä maidoton ja soijatonkin? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka LauraCaarina! :)

      Luulisin, että kaurahiutaleiden tilalle sopivat mitkä vain hiutaleet, erimerkiksi kvinoa, hirssi tai tattari (kannattaa kuitenkin huomioida tattarin melko voimakas, aromaattinen, maku).. Mikäli soija ja kaura(jogurtti) eivät käy, niin ehkä kikherneliemen ja esimerkiksi lupiinijauhojen yhdistelmällä voisi päästä jokseenkin samaan tulokseen. Lupiinijauhot sitovat hyvin taikinaa.

      Toivottavasti näistä vinkeistä oli jotain apua! :)

      Poista