keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Real-tyylinen ituleipä - jauhoton muttei hiutaleton ja äärettömän onnistunut!

Laitoin sunnuntaina pienen määrän erilaisia viljoja likoomaan veteen idätystouhuja ajatellen. Purkkiin veden sekaan pääsi hirssia, täysjyväriisiä, kvinoaa, amaranttia ja tattaria. Riisiä en saanut itämään (vaikka kovasti sitä toivoinkin), mutta se pehmeni kuitenkin ihan hyvin, joten pystyin sitä tähän peltileipään käyttämään. Idättelyn tuloksena syntyi yhteensä lähes kuusi desiä ituja, joista oli päästävä heti tänään kokkaamaan. Aluksi suunnitelmani oli kuivattaa ja jauhaa idut jauhoiksi, mutta muutinkin ajatuksiani ja tekaisin aivan ihanan pehmeän ja hieman kostean ohuen peltileivän. Taikinan seassa on itujen ja hiutaleiden lisäksi myös parisen lusikallista chian- ja tulsin siemeniä ja psylliumia. Maustoin leivän aurinkokuivatuilla tomaateilla ja oreganolla, joten maussa on pieni vivahde välimerellisiä makuja. Nautin leipää heti uunituoreeltaan hummuksella, tuoreella basilikalla ja tomaatilla höstettynä. Ahh, nam!

Kuvia ei valitettavasti ole päällysteiden kera, kun en millään malttanut odottaa enää hetkeäkään, olihan jo odottanut useita päiviä itujen valmistumista ;)!


Jos mielit itse tehdä näitä maukkaita ja jauhottomia leipäruutuja, lueppa allaoleva ohje.

Yhteen pellilliseen tarvitset:
3dl + 2,5dl erilaisia viljojen ituja (hirssi, amarantti, kvinoa, tattari. etc... ehkä myös papujen, siementen ja linssien idut toimisivat)
3,5dl erilaisia hiutaleita (itse käytin kvinoaa, kauraa ja hirssiä)
0,5dl vettä + 3dl vettä
4 aurinkokuivattua tomaattisiivua
1rkl oreganoa
1-2rkl psylliumia (puoli kourallista)
1rkl chia-siemeniä
1rkl tulsin siemeniä
suolaa

Mittaa teholeikkuriin 3dl ituja, aurinkokuivatut tomskut ja puolisen desiä vettä. Sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon oregano ja suolaa makusi mukaan. Kaavi massa teholeikkurista kulhoon ja lisää joukkoon hiutaleet ja loput vedestä (3dl). Sekoita huolella joukkoon vielä siemenet ja psyllium. Anna turvota joitakin kymmeniä minuutteja. Lusikoi massa leivinpaperin päälle ja levitä se tasaiseksi kerrokseksi uunipellille. Paista uunin keskitasolla 150 asteessa yhteensä noin 40 minuuttia, noin 20 minuuttia per puoli. Herkuttele sellaisenaan uunituoreena, levitteen kera tai haluamillasi päällysteillä.
 

8 kommenttia:

  1. Ihan liian hyvän näköistä... Hieman kärsimätöntä luonnettani kouhii tuo muutaman päivän valmistusprosessi - mutta varmasti on odotuksen arvoinen leipä. Reseptisi pääsee jemmaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja liian hyvänmakuista! Tämä sopii myös varmasti aivan täydellisesti paahdettavaksi, jos sattuu paahtimen omistamaan (itsehän en omista). :)

      Odottelen jo nyt, että pääsisin töistä kotiin, että pääsen herkuttelemaan noilla ruutuleivillä! :)

      Poista
  2. Haluisitko valaista mulle tota idätystä. Eli muutaman päivää liotusta? Täytyykö vettä vaihtaa välillä? Jotain muuta, mitä täytyisi huomioida? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liotus yön yli, eli suunnilleen 8-12h, jonka jälkeen lasipurkkiin itämämään 2-3 päiväksi. Liotusvesi siis kaadetaan pois (tai annetaan kukille) ja liotetut pavut, siemenet tai viljat siirretään lasipurkkiin hämärään paikkaan purkin suuaukko hieman alaspäin, jotta ylimääräinen vesi valuu pois eikät idu ala pilaantumaan. Huuhtelua pari kertaa päivässä. :)

      Googlesta löytyy varmasti tarkempia ohjeita, jos vaan niitä kaipaa! :)

      Poista
    2. Aaa! Kiitos!
      Olen idättänyt sen yhden kerran eskarissa, ja tuntui, että sitä sai olla ''hoitamassa'' koko ajan. :D
      Mutta ei se ollutkaan niin vaikeaa.
      Täytyypä vaikka hiihtolomalla laittaa itämään. :)

      Poista
    3. Kannattaa ainakin kokeilla! Mung-papujen ja sinimailasen (alfafa) idättäminen on ainakin superhelppoa ja epäonistuminen eeerittäin epätodennäköstä. :)

      Poista
  3. Hei tää oli tänään Ruohonjuuren FB-sivulla :) ja Onnittelut eilisistä synttäreistäsi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sainkin siitä ilmoituksen Ruohonjuurelta mun s-postiin :) Kiitos äiti! <3

      Poista