maanantai 28. huhtikuuta 2014

Parhaimmat tofu-hernepyörykät - yksi massa monta käyttötapaa

Rakastan herneitä. Niiden makua ja väriä, makeutta ja vihreyttä. Samoin suloista pyöreää muotoa. Parhaimpia ne ovat kesällä suoraan palon sisältä. Tai ehkä ei sittenkään. Tässä tulee nimittäin kova kilpailija tuoreille herneille, tofu-hernepyörykät. Omalla tavallaan ihanan miedot, mutta samalla kuitenkin erittäin maukkaat. Herneiden makeus puskee esiin vienosti ja valkosipulin, chilin, inkiväärin ja limen maut yhdistyvät täydelliseksi kombinaatioksi. Hieman rapean kuoren sisältä löytyy pehmeä sisus, joka kätkee uumeniinsa satunnaisia kokonaisia herneitä. Kun pyörykän vielä dippaa kevyesti soijakastikkeeseen, on makunautinto taattu. Lupaan ja vannon.

Sama massa toimii myös erinomaisesti psylliumin poisjättämällä esimerkiksi leivän tai riisikakkujen levitteenä, tacojen sisällä, dippinä vihanneksille tai ihan sellaisenaan.

Olisiko tässä uusi hittiresepti? Kokeile ja tiedä!


Pariin annokseen pyöryköitä tarvitset:
1pkt tofua (itse käytin tässä Alpron luomutofua)
noin 2dl luomuherneitä + 0,5dl sattumiksi
2 pientä valkosipulinkynttä
0,5-1rkl puristettua limeä
1 pikkuruinen kuivattu chili
noin 0,5cm pätkä tuoretta inkivääriä
ripaus suolaa
rouhaus pippuria
+
pyöryköihin noin 1rkl psylliumia

Paloittele tofu. Hienonna valkosipulinkynnet ja inkivääri. Lisää tofun kanssa sauvasekoittimen kulhoon ja heitä sekaan myös noin 2dl herneitä, limemehu ja pikkuruinen kuivattu chili. Sekoita tasaiseksi massaksi. Kaavi taikina lautaselle ja lisää vielä sekaan makusi mukaan suolaa ja pippuria sekä puolisen desiä kokonaisia herneitä sattumiksi. Sekoita lusikalla. Jos aiot tehdä pyöryköitä, lisää sekaan 1rkl psylliumia. Anna turvota parisenkymmentä minuuttia. Muotoile käsien välissä pyöryköiksi ja paista uunin keskitasolla 175 asteessa kunnes pinta on saanut kauniin rusehtavan värin. Tarjoile kuumina tai kylminä soijakastikkeen kera.


Loppuun vielä kuva tomaatintaimistani, joiden siemenet ovat peräisin suoraan kirsikkatomaatin sisältä. Kasvamassa on myös paprikaa, mutta kuvassa siis vain tomaatit. :)



6 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä ja kuuloisia vihreitä kuulia :D
    Minun tomaattini alkavat olla mitoiltaan jo aika mahdottomia ja taimikasvatus on vasta aluillaan. olen pulassa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muttei kyllä ehkä Fazerin vihreitä kuulia voittaneita ;) Niitä nimittäin rakastan ja viikko sitten viikonloppuna sain tuhottua kokonaan yhden ison puolen kilon rasiallisen, oho hups! Nämäkin vihreät kuulat ovat kuitenkin toodella maukkaita ja varsinkin juuri soijakastikkeeseen dipattuna, nam!

      Noi kasvaa ihan hurjaa vauhtia ettei perässä meinaa pysyä ja tilaakin nuo alkavat pian viemään. Toivottavasti kasvu kuitenkin jatkuu ja kesällä sitten saadaan omia tomskuja. :)

      Poista
  2. Tofupaketti oli menossa vanhaksi ja muistelin näiden pyöryköiden ohjetta, nyt kun meillä on psylliumiakin niin kokeiluun meni! Taikina nyt turpoamassa ja ainakin sen maku on hyvä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Lemmi! Kuinkas kokeilun kanssa kävi? :)

      Poista
    2. Soijakastikkeen kanssa tosi hyviä! Ja teinkin sen granolankin samantien, ja seuraavana uuniin menossa vegaaniset marengit.. :D

      Poista
    3. No jopas on ruokapainotteinen sunnuntai siellä :D. Mutta mikäs siinä - kokkaaminen on kivaa! :)

      Itsekin pitäisi kokeilla noita vegaanisia marenkeja :p

      Poista