tiistai 29. huhtikuuta 2014

RAW Apple Cinnamon Oat Hemp BALLS

Makujen yhdisteleminen vaatii yleensä aikaa ja useita kokeiluja. Ensimmäisellä yrittämällä harvoin syntyy täydellistä tuotosta, tuotosta, jonkalaista ryhdyit tekemään. Tuotosta, jonka maun maistoit suussasi jo reseptiä suunnitelessasi. Esimerkiksi ruokalusikallinen raakakaakaojauhetta saattaa "pilata" raakapatukkataikinan tehden mausta turhan kitkerän tai kaakaoisen. Sen sijaan nibsit toimivat useimmiten paremmin, ainakin omaan makuuni. Suuhun sattumina osuvat kaakaopalaset eivät tee mausta liian tujua eivätkä sekoita makuaan koko massaan. Erehdyksiä saattaa sattua kaakaon lisäksi myös muun muassa voimakkaiden mausteiden kuten inkiväärin, kardemumman, neilikan tai pomeranssin kanssa. Älä siis suunnittele liian tarkkaa reseptiä etukäteen vaan lisäile aineksia aina pikkuhiljaa. Maistele. Tee se rauhassa, älä kiirehtien. Ruokien kehittely ja sopivien makuparien löytäminen vaatii aikaa ja sitä sinulta on löydyttävä. Ohje pätee kaikkiin ruokiin, oli se sitten suolainen tai makea, kirpeä tai tulinen. Nyt siis makunystyrät töihin ja herkullisten reseptien kehittelyyn!

PS. Muistattehan, että kaikki omaavat erilaisen makuaistin. Sinulle herkullinen tuote ei välttämättä ole sitä toiselle. 
Pääasia on se, että sinä itse nautit ruoastasi!

Nyt kuitenkin asiaan eli huolellisesti maistellen syntyneisiin raakapalleroihin. Nämä syntyivät hetken mielijohteesta YogiTea:n kanelista teetä (saatu Sugar Helsingiltä) juodessa työpäivän jälkeen. Teki mieli jotain makeaa, jotain, joka sopisi teen kaveriksi. Kaivoin kaapista Ruohonjuuresta saamani Steenberg:in jauhetun luomulaatuisen Ceylon-kanelin ja rasiallisen itse kuivaamiani omenalastuja. Niiden pohjalta ryhdýin kehittelemään raakapalleroita. Kaapeista nostelin esille myös muita tuotteita, joita pidän hyvänmakuisina ja yhteensopivina. Pöydälle kerääntyi hamppujauhoa, hampun siemeniä, kokonaisia kaurasuurimoita ja tuorepuristettua omenamehua (oi, kuinka rakastankaan mehuprässiäni!). Itse resepti syntyi täysin kokeilemalla noista aineksista. Vähän lisää, vähän "pois". Saavutettuani "napakympin" oli maku mieltymyksiini juuri optimaalinen. Kaikki ainekset maistuivat juuri sopivasti eikä mikään maku puskenut esiin turhan voimakkaana. Myös rouskuva koostumus ja erinomainen kosteus teki näistä ehkä elämäni parhaimmat raakaherkut. Aika on valttia, sanon minä!


Noin kolmeentoista raakapalleroon tarvitset:
2dl kuivattuja taateleita
0,4dl tuorepuristettua omenamehua
1,5dl + 0,5dl kuivattuja omenalastuja
snapsilasillinen kokonaisia kaurasuurimoita
1tl ceylon-kanelia
0,5dl hamppujauhoa
0,3dl hampunsiemeniä

Mittaa taatelit omenamehun kanssa tehosekoittimen astiaan. Aja tasaiseksi tahnaksi. Lisää joukkoon 1,5dl kuivattuja omenalastuja ja snapsilasillinen kaurasuurimoita. Sekoita lyhyen aikaa. Tarkoitus on vain saada omenat ja kaurat rouheeksi, jotta mukava suutuntuma ja rouhevuus säilyy. Kaavi taikina astiasta lautaselle ja lisää sekaan vielä jauhettu kaneli, hamppujauhot, kokonaiset hampunsiemenet ja ronskisti murusteltuja omenalastuja. Sekoita lusikalla. Muotoile käsien välissä palleroiksi. Säilytä mieluiten pakastimessa. 
huom. pallerot eivät jäädy koviksi, joten pakastamista ei kannata pelätä eikä vierastaa!

Nauti välipalana, karkkien sijasta, urheilua edeltävänä energiabuusterina tai nappaa mukaan vaikka vappupiknikille!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti