tiistai 26. elokuuta 2014

Mullistava näkkärikeksintö

Mulla on kotona menossa kuivakaappien tyhjennystalkoot ja kyytiä saavat eritoten monet gluteenittomat viljat, joita on tullut hamstrattua "pahan päivän" varalle pusseittain. Pieni vilkaus todistaa tämän sekunneissa - löytyy kauraa, hirssiä, amaranttia, tattaria, kvinoaa ja riisiä. Erilaisia jauhojakin taitaa löytyy kolmatta kiloa aina hirssijauhoista, kaura-, tattari- ja maamantelijauhoihin asti - ja kaikkea noiden väliltä. On siis aika tehdä asialle jotain ja pistää kädet syyhyämään. Uusia gluteenittomia reseptejä tulee mahdollisesti ilmestymään tänne enemmän ja enemmän seuraavien päivien, viikkojen tai jopa kuukausien aikana. Pyrin kuitenkin julkaisemaan vain ne onnistuneimmat ja mullistavimmat keksintöni.

Tässä ensimmäinen keksintöni, alyttömän helpot ja rouheisen rapeat gluteenittomat näkkärit.


Noin 1/3 pellilliseen näkkäriä tarvitset:
1dl vettä
1rkl psylliumia
0,5dl kokonaisia kauraryynejä
0,5dl hirssisuurimoita
0,5dl kvinoaa
0,5dl GoGreenin pikaherneitä
aurinkokuivatun tomaatin
rosmariinia
suolaa

Mittaa kulhoon kuuma vesi (hanasta tuleva kuumin vesi käy hyvin!) ja psyllium. Sekoita. Anna turvota kymmennestä viiteentoista minuuttia kunnes psyllium on imenyt kaiken nesteen ja seos on muuttunut paksun kiinteäksi. Lisää sekaan viljat, pikaherneet ja yksi pieniksi paloiksi saksittu aurinkokuivattu tomaatti. Sekoita voimakkaasti sekaisin. Mausta "taikina" ripauksella rosmariinia ja suolaa. Painele tai kauli massa leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista uunin toisiksi alimmalla tasolla 225 asteessa 8-10 minuuttia per puoli. Mikäli näkkärisi on todella ohutta, suosittelen lyhentämään aikoja ja vähentämään lämpöä. Leikkaa näkkäri paloiksi uunista ottamisen jälkeen. Nauti haluamiesi lisukkeiden, esimerkiksi hummuksen tai munakoisotahnan kera, tai ihan sellaisenaan!


Mullistavan tästä näkkäristä tekee se, että...
...tämä ei sisällä lainkaan gluteenia
...ei lainkaan eläinperäisiä ainesosia
...ei lainkaan pähkinöitä
...ei lainkaan jauhoja
...eikä hiivaa

sen sijaan tämä sisältää...
...pitkäkestoista energiaa
...rutkasti täysjyvää
...paljon kuitua
...ja MAKUA!


Sanoisin tämän sopivan syöjälle kuin syöjälle - olit sitten keliaatikko, pähkinäallerginen tai vegaani!


4 kommenttia:

  1. öööh, tuollainen pussintäyteinen tilanne on minunkin kaapeissani. Ja joudun vielä yhden ostamaan. Söin nimittäin kaverin luona älyttömän mahtavia siemennäkkäreitä. Maistuivat ihan popkornilta. Salaisuus oli kuulemma maissijauhoissa ja uuniin unohtamisessa :D Maissijauho taitaakin olla niitä harvoja tuotteita, joita minulle ei ole koskaan ollut. Mutta kohta on! Saatanpa raportoida asiasta vielä blogissakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maissijauhot ovat kyllä monikäyttöisiä ja sopivat niin suolaiseen kuin makeaankin leivontaan. Polenta"suurimot" ovat myös suurta herkkuani :)

      Tämä näkkäri on popcornien tavoin melko ilmavaa koska kvinoat ja hirssit "poppaantuvat" paistettaessa "räjähtävät" popparien tavoin ilmaviksi palleroiksi.

      Poista
  2. Ihanan näköisiä (ja varmasti myös maikuisia :) ). Ajattelin kokeilla onnistuisivatko nämä keksit, jos psylliumin korvaisi pellavansiemenrouheella. En käytä psylliumia oikeastaan mihinkään niin en viitsisi ostaa sitä vain näitä varten

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen että pellavansiemenet käyvät hyvin tilalle tai miksei vaikka chiankin siemenet :)

      Poista