sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Parhaat levitteet leivän päälle OSA 1

Silloin, kun laiskuus iskee eikä jääkaapista löydy ollenkaan hummusta, munakoisotahnaa tai muita itsetehtyjä tahnoja, on onneksi kauppojen valikoimissa monia herkullistakin herkullisempia levitteitä. Näistä mainitsemisen arvoisia ovat muun muassa pähkinä- ja siemenvoit sekä oluthiivalevite, jotka kaikki sisältävät rutkasti hyviä rasvoja, paljon vitamiineja ja reilusti proteiinia. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa valita ostoskoriin vain sellaisia tuotteita, jotka sisältävät sitä ainesosaa itseään mitä purkissa lukee. Sokerilla ja öljyillä (esimerkiksi palmuöljy) "terästetyt" maapähkinävoit eivät ole sieltä terveellisimmästä päästä kuten varmasti ymmärrättekin.


Minä aloitin tänään aamuni riisikakuilla, joiden päälle leivitin tämän hetken lempparilevitteitäni. Toiselta riisikakulta löytyi Rapunzelin tummaa sekä vaaleaa mantelivoita. Maultaan nämä tahnat ovat kuin yö ja päivä, vaaleamman maku on reilusti hennompi ja kermaisempi. Tumman maku taas on paahteinen ja syvä. Voit sisältävät ainoastaan manteleita eivätkä siis yhtään lisättyä suolaa. Vaikka kummankin maku herkullinen ja täyteläinen, on vaalea kermaisuutensa ansiosta kuitenkin enemmän makuuni. Koostumukseltaan nämä ovat huoneenlämmössä säilytettyinä varsin juoksevia korkean rasvapitoisuutensa vuoksi, jonka takia nämä sopivat levitteen sijasta hyvin myös esimerkiksi tuoreen omenapiirakan kaveriksi. 

Ravintoarvoltaan mantelivoi pesee esimerkiksi maapähkinävoin monellakin osa-alueella. Manteli on maapähkinään verrattuna vähähiilarisempi ja kalsiumia löytyy yli kolminkertaisesti. Myös fosforin, raudan, sinkin, kaliumin, magnesiumin ja seleenin määrät ovat maapähkinää suurempia. Rasvaa mantelissa on 54grammaa, joka on 11grammaa enemmän kuin maapähkinässä. Kuiduilla manteli ei sentään maapähkinää voita. Kun maapähkinässä kuitua on ruhtinaaliset 15,8grammaa, mantelissa sitä on vain alle puolet, 7,2grammaa. 

Oli miten oli, ruoassahan tärkeintä on maku ja herkullisuutensa ansiosta mantelivoi lunastaa paikkansa levitteiden kärkeen kertaheitolla!


ps. maittavan hieman paksumman levitteen saa sekoittamalla pieneen määrään mantelivoita sopivasti maamantelijauhetta kunnes haluttu koostumus on saavutettu. Jauhe tuo voihin miellyttävää makeutta ja lisää voin kuitupitoisuutta. TEST IT! :)


*mantelivoit saatu Ruohonjuurelta*2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Nuo mantelivoit ovat kyllä uskomattoman hyviä ja voittavat kyllä maapähkinävoin sata nolla niin makunsa kuin terveellisyytensäkin asiosta! Tykkään kyllä edelleen mp:sta, varsinkin itsetehdystä paahtamattomasta, mutta nuo tuovat kyllä mukaa vaihtelua ja luksusta arkeen. :)

      ps. yksi pähkinävoi joka ehkä saattaa voittaa jopa mantelivoin on tämä kookosinen parapähkinä-mantelivoi http://lifetastesgood-nanne.blogspot.fi/2013/12/raw-coconut-chips-in-brazil-nut-almond.html . Niin hyvää ettei sanotuksi saa!

      Poista