keskiviikko 1. lokakuuta 2014

No ne kuuluisat mahaongelmat

Monessa paikassa, niin blogeissa, lehdissä kuin yleensäkin mediassa, on tuntunut olevan pitkään pinnalla ihmisten mahavaivat. Milloin puhutaan laktoosi-intoleranssista, milloin ärtyvästä suolesta ja milloin mistäkin. Kun ennen vaivoista vaiettiin, niin nyt niitä halutaan tuoda esille. Halutaan kertoa, ettet ole yksin vaivojesi kanssa. Meitä on useita ja yksi heistä saatat olla juuri sinä.


Meille listataan pitkiä listoja ruoka-aineista, joita välttämällä mahaongelmista voisi päästä eroon. Ihmiset tekevät mitä käsketään ja uppoutuvat täysin uusiin ruokavalioihin sen enempää miettimättä. Joku on paleo-dieetillä ja toinen viljattomalla, jotkut hakevat apua vegaanisesta ruokavaliosta. Syötävien ainesten lista saattaa lyhentyä useilla kymmenillä kertaheitolla. Vaivoista joko päästään eroon - tai sitten ei.


Minä puolestani olen pyrkinyt jokaisen ruokaluni jälkeen tunnustelemaan oloani. Olen huomannut, että turvotusta (aivan tavallista lukuunottamatta) tai mahakipuja ei synny tavallisista ruoka-aineista, joita käytän päivittäin aterioideni perustana. Tähän kuuluvat siis lukuisat kypsentämättömät ja kypsennetyt vihannekset, hedelmät ja palkokasvit (lukuunottamatta maapähkinä). Itselleni muun muassa ruusukaali, punajuuri, lanttu ja pavut eivät aiheuta minkäänlaisia ongelmia, mutta joidenkin vatsoille ne saattavat tuottaa ilkeitä vatsanväänteitä.


Sen sijaan pähkinät tekevät oloni kamalaksi. Ne eivät sula vatsassani vaikka kuinka yrittäisin niitä pureskella. Turvonnut ja tukala olo kestää pitkään ja saapahan niistä vielä mukavan ummetuksenkin. Jos pähkinät ovat vielä suolattuja, myös järkyttävät jalkapohjakrampit ovat taatut. Kun vihdoin vessa kutsuu, ovat pähkinät pureskeltuina pöntössä. Kyllä vain... Mistähän tämä siis kertoo? Ruoansulatusongelmistako? - no niistäpä juuri. Avuksi olen yrittänyt juoda muun muassa sahanpurua (Vi-Sibliniä), jonka kuuluisi auttaa ruoansulatusvaivoissa pehmentäen tai koventaen vatsaa. Myös Rennien teho (tehottomuus) on testattu. Ei apua.Ratkaisu pähkinäongelmaan omalla kohdallani on ollut liotus tai mahdollisimman hieno rakenne. Liottamiseen tarvitset vain raikasta vettä ja haluamiasi pähkinöitä. Pähkinät nakataan veteen ja annetaan uiskennella vedessä esimerkiksi yön yli. Aamulla ne nostetaan vedestä ja liotusvesi kaadetaan pois aivan kuin papujenkin valmistuksessa. Jos haluat, voit vielä kuivatella pähkinöitä matalassa lämmössä joko uunissa tai kuivurissa sopivan aikaa. Tämän jälkeen ne ovat valmita rousketeltaviksi! Mikäli liotettuja pähkinöitä jää yli, voi niistä surauttaa esimerkiksi raakakakun, pähkinävoita tai vaikka kastikkeen paahdetuille punajuurille.


Turvonnut maha, tukala olo, närästys.. Niistä voi päästä oikeasti eroon! 
Opettele kuuntelemaan kehoasi ja pidä taukoa aterioidesi välillä.
Syö maltillisia määriä ja pureskele jokainen pala kunnolla.
Liota, keitä, idätä.. Kokeile uusia tapoja valmistaa ruokasi. 
Pureskele kunnolla tai soseuta. Helpota ruoansulatuselimistösi työtä.


Oletko sinä yksi mahavavoista kärsivä? Tiedostatko mistä vaivasi johtuvat vai luotatko suinpäin 
"asiantuntijoiden" laatimiin listoihin kielletyistä ja sallituista ruoka-aineista?10 kommenttia:

 1. Hyvä teksti ja tosiaan omaa kehoa kuuntelemalla pääsee tosi pitkälle. En ihan tiedä kehen viittaat ''asiantuntijoina'' mutta nämä listat ruoka-aineista ainakin terveydenhuollossa perustuvat usein aineksiin, jotka aiheuttavat monille ongelmia. En usko että mistään annetaan suoraan käteen lista, että vältä näitä. Koska ne aiheuttavat tilastollisesti usealle ongelmia, on helppoa lähteä testaaamaan, olisiko asiakas yksi näistä. Jostain on kuitenkin lähdettävä liikkeelle, kun asiakas tulee vatsavaivojen kanssa vastaanotolle. Varsinkin vatsavaivoissa jokainen on yksilö, joten vaatii oman panoksen, jotta jaksaa selvittää mikä itselle sopii, kuten kirjoititkin :) Toki nykyään tuntuu että joka lehdessä ja kahvipöydässä on ''asiantuntija'' joka kuuluttaa milloin minkäkin ruoka-aineen perään, heh!

  Olen kuullut monilta samaa, että pähkinät sopivat paremmin liotettuna tai käsiteltynä. Mikäs siinä toisaalta, silloinhan niistä irtoaa juuri enemmän raivinteitakin, kun ovat elimistölle helpommin pilkottavassa muodossa. Mainitsit että olet yrittänyt saada apua vi-siblinistä ja renniestä. Pitää kommentoida tähän, että visiblinhän on kuitua, eli auttaa kuten kuitu auttaa. En usko että se tehoaa sen tarkemmin ruoansulatusongelmiin. Rennie taas vastaavasti sisältää kalsium- ja magnesiumkarbonaattia, eli auttaa liikahappoisuuteen -> närästykseen. Vaikka monet toki sanovat, että pahaan närästykseen eivät ole saaneet apua, niin tuo sun kuvailema pähkinöiden sulamattomuus liittyy varmaan just enemmän ruoansulatukseen (kuten mainitsitkin) ja rennie on siihen vähän turha. Ei siis ole tarkoitus viilata pilkkua, pohdin tässä samalla yleisesti näitä juttuja, en mitenkään sun juttuun takertuen,samoja juttujahan sä olet todennut itsekin :)!

  Vatsavaivat ovat vähän sellainen juttu että vaatii ihmiseltä viitseliäisyyttä selvittää, mistä moinen voisi olla kyseessä. Hyviä vinkkejä nuo tuossa lopussa, itse ainakin sorrun usein siihen etten pureskele kunnolla! :D Mä olen huomannut kanssa, että kun ruoka on simppeliä ja kotoisin juuri sieltä hevi osastolta, vatsavaivat ovat aika vähäisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitan niitä, jotka laativat näitä listoja. Ehkä ne ovat terveydenhuollon ammattilaisia tai sitten eivät. Minusta ne, listat, jokatapauksessa ovat erikoisia ja saavat ihmiset helposti tekemään kuten listoissa sanotaan, eli välttämään ja suosimaan tiettyjä tuotteita. Minä itse koen, että ihmisen pitää itse selvittää vaivojensa syy. Päivän aikana ei kuitenkaan syödä miljoonia eri raaka-aineita, jonka takia luulenkin, että vaivojen selvittely on helpohkoa. Jos vaiva toistuu päivittäin, selviää se, että ongelma syntyy jostain päivittäin syödystä tuotteesta,

   Hehe, Rennie ja Vi-Siblin tosiaan tuskin ovat parhaita lääkkeitä, mutta olenpa ne ainakin testannut. Kerran minulle on apteekissa Rennietä ihan suositeltu turvotukseen ja huonoon oloon vaikka olen sanonut ettei minua ollenkaan närästä. Ja eihän se Rennie auttanut - ei tietenkään, jos se ei tällaisiin vaivoihin muutenkaan auta.

   ps. jokainen ihminen selvittää vaivojensa syyt itse eikä kirjoitukseni tarkoitus siis ole arvostella kenenkään tapoja. :)

   Poista
  2. Joo, ei otettu arvosteluna. Ajatuksia vain heräsi :) Samaa mieltä, että vaivojen syy on hyvä selvittää. Monet eivät valitettavasti tähän jaksa lähteä. Mulla on tuttu joka lapsensa kanssa käyttää päivittäin visiblinin kaltaista tuotetta, sillä kuulemma ''on kroonista'' ja geneettistä...Minä olen kivenvarma että kyllä se syy löytyisi sieltä ruokavaliosta, kun vain viitsisi etsiä tai vastaavasti tehdä muutoksia sen suhteen. Se on jännä miten monet jaksavat valittaa, mutta eivät kuitenkaan ole valmiita tekemään muutoksia sen eteen. Ei toki kaikki, mutta tähänkin törmää usein.

   Poista
  3. Täysin samaa mieltä kanssasi Liisa! :)

   Poista
 2. Täällä yksi vatsavaivainen... Just suljettu verikokeilla keliakia ja laktoosi-intoleranssi pois ja nyt olisi tarkoitus itseä kuunnellen ottaa selvää mistä kivut ja turvotukset voisivat johtua. Epäilen soijaa, jota käytän aika runsaasti koska olen kasvissyöjä, lisäksi mun vatsa sulattaa huonosti ainakin avokadon ja pähkinätkin taitaa olla ongelma. Myös rasvainen ruoka aiheuttaa kovat kivut... tää on inhottavaa kun ei oikein koskaan voi tietää mikä saa mahan kipeäksi :/ kiitos tästä postauksesta, "kiva" kuulla että ei ole yksin näiden asioiden kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan pähkinöiden liotusta! Apua saattaa olla myös siitä, että suosii enimmäkseen suomalaisia tuotteita. Jättää avokadot ja muut erikoisemmat ainekset pois, koska suomalaisen elimistö ei niitä välttämättä pilko. Jos syöt avokadoa terveellisten rasvojen takia, kokeile avokadoöljyä. Kokeile myös rohkeasti eri tapoja valmistaa ruokaa. Idättäminen, keittäminen ja liottaminen saattavat parantaa ruokien pilkkoutumista suolistossa ja näin ollen auttaa mahavaivoissa.

   ps. toivottavasti mahavavoillesi löytyy jokin järkevä syy ja saat vaivasi kuriin! :)

   Poista
 3. Olen koko ikäni kärsinyt suurista vatsavaivoista. Kaikki testit on tullut koluttua, mutta mistään ei ole koskaan löytynyt mitään. Olen nimittänyt ongelmani valio-allergiaksi, koska en kestä Valion maitoa, mutta ihan käsittelemätöntä lehmänmaitoa kyllä. Sitten luulin, että minulla on jonkin asteinen keliakia...kunnes nyt tajusin ettei se taida johtua mistään muusta kuin sokereista. Heräsin muutama viikko sitten siihen, että olo on aivan äärettömän turvonnut koko ajan. Kävin hakemassa I quit sugar -kirjan ja nyt kokeilen olla 8 viikko ilman sokeria ja puhdistaa elimistöni. Kolmas viikko menossa ja tuntuu uskomattoman hyvältä. Pystyn jopa syömään ruisleipää ilman minkäänlaisia kipuja! Katsotaan sitten 8 viikon jälkeen taas elämää eteenpäin ja mitä kroppa tulee kestämään ja minkä verran. Jännä on ollut huomata, miten sokerin jättäminen avaa ovia muille ruoka-aineille. Eli ennen ne yhdistettynä ovat aiheuttaneet kipuja :O

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vakavilla asioilla ei saisi leikitellä, mutta Valio-allergia kuulostaa hauskalta nimeltä. :D

   Sokerilla tai sokereilla saattaa todella olla vaikutusta vatsavaivoihin. Oma kroppani ei siedä sokeria kovin hyvin ja saan lähes poikkeuksetta siitä ikäviä vaikutuksia, turvotusta, jonka jälkeen vielä usein ummetuksenkin. Nykyään sokeria kuluu itselläni kuitenkin lähes olematon määrä ja valkoista sokeria en ole käyttänyt saati edes omistanut monenmoneen vuoteen. Jonkin verran käytän kookossokeria, -siirappia, agavea ja steviaa. Myös taatelit, kunnolla kypsät banaanit ja muut luontaisesti makeat ainekset toimivat hyvin sokerin "korvikkeina". :)

   ps. joskus toki herkuttelen suosikeillani vihreillä kuulilla ;) tai muumimamman marmeladeilla. Ne ovat heikkouteni!

   Poista
  2. Onneksi on tosiaan niitä aineita luonnosta, jotka eivät aiheuta vatsakipuja, mutta vie makeannälän pois :) Tämän puhdistuksen jälkeen olen varma, että leffaan lähtee aina mukaan taateleita :D ja onneksi olen jo hetki sitten opetellut näitä raakajuttuja, joten niistä herkuista saa varmasti myös paljon iloa herkutteluhetkiin :P sullakin on ollut hyviä ohjeita, kiitos niistä :) harmi, että huomasin tuossa taannoin, että kookos aiheuttaa jäätäviä vatsakramppeja...mutta onhan sitä elämää kookoksen ulkopuolellakin :D

   ja hei... eikai joskus virheät kuulat paha ole...jos ne vaan silloin tällöin kestää :)

   Poista
  3. Itse pidän taateleita enemmän viikunoista. Se rapiseva suutuntuma, tykkään! Itse kuivaamalla saa myös helposti lastuja mistä vain, kiiveistä, omenoista, päärynöistä, mansikoista... ja sopivat hyvin herkkujen korvikkeeksi. :)

   Voit kokeilla kookoksen tilalle esimerkiksi kaakaovoita tai jos vain etsit hyvää öljyä ruoanlaittoon, niin kokeile vaikka avokado-, hamppu- tai auringonkukkaöljyä. :)

   Poista