maanantai 22. syyskuuta 2014

Voimauttava vitamiinipari

Mietitkö koskaan kokatessasi sisältääkö valmistamasi ruoka riittävästi elimistölle tarpeellisia vitamiineja? 
Nappaatko vitamiinit aina purkista vai pyritkö saamaan ne ravinnosta? 
Oletko tietoinen vitamiinien tarpeellisuudesta? 

Olen yksi niistä, joka ei erityisemmin kiinnitä huomiota vitamiinien saantiin. Vegaanina ruokavalioni on hedelmien ja kasvisten osalta monipuolinen ja kun sekaan lisää vielä pähkinöistä, siemenistä, pavuista ja gluteenittomista viljoista saatavat vitamiinit, on monen vitamiinin tarve tyydytetty moninkertaisesti. En siis koe, että minun tarvitsisi laskea jokaisen suupalani A- tai C-vitamiinit. Sen sijaan yhden vitamiinin saamiseen olen alkanut kiinnittämään huomiota. Kyse on B12-vitamiinista, vitamiinista, jota saa luonnostaan ainoastaan eläinperäisistä tuotteista ja, joka jää näin ollen uupumaan vegaanin ruokavaliosta.

B12-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joka muista vesiliukoisista vitamiineista poiketen varastoituu elimistöön, maksaan. Terveellä ihmisellä varastot kestävät useita vuosia eikä normaalia (sekasyöjä) ruokavaliota noudattavalla ihmisellä esiinny helpostikaan puutteita ikäihmisiä lukuun ottamatta. Kun ruokavaliota rajoitetaan ja pois jätetään eläinperäiset tuotteet, korostuu B12-vitamiinin tarve. B12-vitamiinin puutostila voi johtaa pahimmassa tapauksessa muistiongelmiin tai muihin älyllisiin ongelmiin. Lievempiä haittavaikutuksia ovat muun muassa anemia ja masennus, jotka eivät nekään mieluisia ole.


Otin muutama kuukausi sitten yhteyttä yhteistyökumppaniini Ruohonjuureen ja tiedustelin, josko pääsisin testaamaan B12-vitamiinia useamman vuoden vegaanina olon jälkeenJohanna otti minuun nopeasti yhteyttä ja ilmoitti vitamiinin olevan noudettavissani. Olin innoissani, koska mitä enemmän olin lukenut B12-vitamiinin puutteesta sitä enemmän aloin vakuuttumaan vitamiinin tarpeellisuudesta. 

Ruohonjuuren testikassista paljastui BetterYou:n vitamiinisuihke. Annostelu tapahtuu yksinkertaisesti painamalla "nappia" ja neljällä suihkautuksella saa optimimäärän (1200µg) B12-vitamiinia. Maultaan suihke on hyvää (ellei jopa herkullista!) ja erittäin hyvin imeytyvää. Pienen kokonsa ansiosta vitamiini kulkee helposti mukana niin arjessa kuin matkoillakin eikä suihkeen "nauttiminen" edellytä vesipullon mukana pitämistä kuten tabletit. Yhdestä putelista riittää kuukauden tarpeisiin eikä reilun kahdenkympin hinta tee isoa lovea kukkaroon, varsinkaan, kun kyse on omasta terveydestä. 

Toinen vitamiini, jonka käytöstä olen innostunut, on C-vitamiini. Tällä hetkellä käytössäni on ihanan kirpsakka Puhdistamon amla-marjauute, joka sisältää huiman määrän C-vitamiinia. Amla on Intiassa kasvava vihreä marja, jota on käytetty Ayurvedisessä lääketieteessä jo tuhansia vuosia vahvistavien ominaisuuksiensa vuoksi. Suositeltava määrä tätä luomulaatuista vitaamiinijauhetta päivässä on enintään 1/4 teelusikallinen ja määrän voi sekoittaa helposti esimerkiksi smoothien, tuorepuuron tai veden sekaan. Huippuriittoisasta 50 gramman purkista riittää päivittäisessä käytössä usean viikon tarpeisiin.


Yhdessä B12- ja C-vitamiini luovat voimauttavan yhdistelmän, joka pitää sinut ja aivosi virkeinä päivästä toiseen. Samalla saat vastustukykysi ja muistisi buustattua aivan uudelle tasolle!

Kumpikin esittelemistäni tuotteista on saatavilla Ruohonjuuren myymälöistä sekä verkkokaupasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti