lauantai 21. helmikuuta 2015

Ruoanlaittoa parhaimmillaan

Luovuus. Se on yksi piirre, josta minut tunnetaan - oli sitten kyse ongelman ratkaisemisesta tai vaikka ruoanlaitosta. Koen olevani parhaimmillani silloin, kun saan haastaa itseäni ja pistää aivoni töihin. Silloin, kun käytössä ei olekaan niitä tiettyjä raaka-aineita, joista sämpylät syntyisivät. Motivoidun, kun ruoanlaitosta tulee hieman hankalaa ja monesti jopa toivon jonkin oleellisen ainesosan puuttuvan kaapistani. Keksin puuttuvalle ainekselle kyllä "korvikkeen" - siitä ei ole epäilystäkään. Tai "puuttuvalle" ja "puuttuvalle", koska reseptien luku tai niiden noudattaminen eivät kuulu harrastuksiini.

Leivontahetkeni saattaa alkaa sillä, että nostan mahdollisia raaka-aineita keittiötasoni täyteen ja vasta silloin laitan aivoni raksuttamaan. Yhdistelen mielessäni mahdollisia makupareja ja mietin tekstuuria. Harvoin leivon vain mielitekojen mukaan, koska rehellisesti sanottuna mieleni ei koskaan tee suklaakakkua saati sitten pannukakkujakaan. Leivon enemmänkin siksi, että saan pistää luovuuteni valloilleen. Se on minulle parasta rentoutumista ja ajatuksista irtautumista.


Eritoten pidän leivontahetkistä isovanhemmillani. Tykkään koluta kaappeja ja käyttää kaikki "parasta ennen" -tuotteet kaapeista pyörimästä. Tuotteet, joiden päivämäärä on mennyt jo joitain päiviä tai viikkoja sitten ja, jotka jäisivät kuitenkin käyttämättä. En osaa kuvitella ruoan poisheittämistä. Se ei kuulu tapoihini ja koen sen suureksi vääryydeksi. Jos jotain ostetaan, se myös käytetään - ennemmin tai myöhemmin.

Tänään leivontainnostuksen synnyttyä kaivoin kaapit tyhjiksi pian loppuvista tuotteista. Löytyi pehmenneitä, reilusti mustapilkkullisia, banaaneja, kookoshiutale- ja jauhopussin jämät, kardemummaputkilon pohjat ja viikkoja sitten "vanhaksi" mennyt kermaviili. Samaan syssyyn nostin pöydälle muutamia kananmunia, kasvirasvasekoitetta, myslipaketin, ananaspurkin, kanelin, suolattuja maapähkinöitä sekä ruokasoodan. Näistä aineksista syntyi mehevä ja kaikille erityisen hyvin maistuva kuohkean kostea piirakka. Piirakka, josta katosi parempiin suihin heti kättelyssä puolen pellillisen verran kehujen kera.


Millainen ruoanlaittaja sinä olet?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti