sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Rouskuvat raakapatukat

Raakapatukoiden tekstuureissa on eroja. Jotkut ovat koostumukseltaan hivenen jauhoisia ja kuivia, osa taas meheviä ja kosteita. Joistain löytyy rouskuvia sattumia, joistain taas purutuntumaa saa oikein etsiä. Silti minulla on suosikkeja kummissakin kategorioissa - niin niissä rouskuvemmissa patukoissa kuin niissä vähemmänkin rouskuvissa. Ja itseasiassa, pelkkä rouskuvuushan ei tee patukasta hyvää. Se on minun tuomioni. Maku on se joka voittaa - aina.


Rouskuvista, purutuntuman omaavista, patukoista tämän hetken ehdottomat suosikkini ovat Wild thing:in kookos-chiapatukka ja Roobar:in hamppuproteiinipatukka. Nämä kaksi luomulaatuista ja raakaruokailijoille soveltuvaa patukkaa omaavat rouskuvan tekstuurin ja mehevän koostumuksen - unohtamatta sitä makua! Patukoiden ainesosaluettelo on ällistyttävän selkeä, toisesta löytyy neljä ja toisesta taas viisi raaka-ainetta. Jokaisen ainesosan tunnistaa melko helposti eikä joukosta löydy mitään erikoisia sanahirviöitä tai kammoksuttavia lisäaineita. Eniten "päänvaivaa" saattaa aiheuttaa kookos-chiapatukan acerolajauhe, mutta pikaisella Googlettelulla sekin selviää. Kyseessä on kirsikkaa muistuttava trooppinen hedelmä, joka omaa huomattavan C-vitamiinipitoisuuden. 


Kerrotaan nyt sitten vielä mausta - sehän lienee loppupeleissä se valintaperuste ruoalle kuin ruoalle. Sopivan makea taatelipohjainen kookos-chiapatukka maistuu selkeästi kookokselle ja ihastuttaa kookoksesta tykkäävät tai miksei tähän ihastuisi ei-niin-paljoa kookoksesta tykkääväkin? maistelijansa helposti. Cashewpähkinät tuovat makuun lisäulottuvuutta hienoisella kermaisuudellaan ja makeudellaan. Acerolajauhe jota patukassa muuten on 4% on ainakin vielä toistaiseksi jäänyt maistamatta, mutta ehkä sekin maku vielä löytyy - ainakin sitten, kun on tutustunut kyseiseen hedelmään paremmin. Tämä patukka on jokatapauksessa vienyt sydämeni herkullisen viettelevällä kookoksisella maullaan. 

Hamppuproteiinipatukan maku on enemmän maanläheinen. Se ei ole yhtä makea kuin edeltäjänsä, mutta silti todella hyvänmakuinen. Vaikka patukasta löytyy hamppuproteiinia, voin taata, että koostumuksessa sitä ei huomaa. Jauhoisuudesta tai kuivuudesta ei ole tietoakaan. Mehevässä proteiinilla höystetyssä taatelipatukassa maistuvat herkulliset, melko suurikokoiset, mantelipalat.


Näitä ihania patukoita olen nappaillut Ruohonjuuresta mukaan aina Helsinki-päivinä enkä nyt siis tarkoita sitä tapahtumaa, heh.

2 kommenttia:

  1. Jostain syystä olen aina vältellyt hamppuproteiinipatukoita, mutta ehkä nyt uskaltaudun maistamaan! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa uskaltautua! :) Tämä ei ole se hamppuisin raakapatukka, jota olen maistanut ja sopii siten myös niille hampun makua vieroksuville. Maku ei todellakaan ole voimakas, vaan todella hyvänmmakuinen.

      Poista