sunnuntai 8. marraskuuta 2015

Amaranttirakkaus


Kun maistoin ensimmäistä kertaa amaranttia joitain vuosia sitten, ihastuin siihen täysin. Aromikas maku ja koukuttava - hieman rapsakka - tekstuuri saivat minut janoamaan sitä aina vain lisää ja lisää. Ensimmäisten kuukausien aikana pikkuruiset amarantin siemenet tulivat tutuiksi keittiössäni useissa eri ruokalajeissa. Milloin keitin niitä lisukkeeksi paahdettujen juuresten kera, milloin heitin salaatin sekaan ja milloin haudutin niistä ravitsevan puuron. Eksyivät ne myös useisiin sekä suolaisiin että makeisiin taikinoihin.

Kokeilin myös ihanaa "vilja"näkkäriä, joka kaikessa yksinkertaisuudessaan syntyi kuin siemennäkkäri, mutta eri "viljoista". Se oli pitkään yksi suosikeistani kunnes se unohtui. Pari viikkoa sitten päätin, että nyt on vihdoin taas tuon herkun aika. Sekoittelin isohkon taikinan ja levitin sen sileäksi levyksi leivinpaperin päälle. Pistin uuniin ja odotin. Hetken päästä sainkin jo nauttia tuosta rapeasta ja pähkinäiseen vivahtavasta näkkäristä.

Mursin levystä paloja minkä kerkisin. Päälle sipaisin haarukalla muussattua avakadoa ja rouhauksen pari suolaa sekä mustapippuria. Osa paloista sai vielä kruunukseen pirskauksen limemehua ja tulista chilikastiketta. Hetken mussuteltuani huomasin imuroivani viimeisenkin murusen suuhuni. Olin syönyt pellillisen. Yksin.

Tuon tapauksen jälkeen amarantti on taas saanut vakipaikan kotoani. Siitä haudutetaan parhaimmat puurot ja sillä rikastetaan kasvisateriat. Siitä tekaistaan pikanäkkärit ja valmistetaan ilmavat pop-amarantit. Itseasiassa sitä lisätään melkeinpä mihin vain.

Ja loppuun - tämä on sitä todellista amaranttirakkautta!

4 kommenttia:

  1. Näyttääpä herkulliselta! Meidän kaapeista ei vielä ole amaranttia löytynyt, mutta tämän hehkutuksen jälkeen pitää ottaa kokeiluun :) Ja hei, mitä ne pop-amarantit ovat? Jotakin todella hyvää? :O Mukavaa viikonalkua sinulle Nanne! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Amarantti on ihana "vilja"! :) Siitä keittää vaikka herkullisen gluteenittoman marjapuuron vispipuuron tyyliin.

      Pop-amarantit ovat kuin poppareita, mutta amarantista tehtyjä. Parhaiten ne käyvät mielestäni esimerkiksi myslin sekaan tai kaurajogurtin kaveriksi. Mums! :)

      Poista
  2. Moi! Sulla on kyllä niin kivoja juttuja blogissa, kiitos :)
    Käytätkö ihan kokonaista amaranttia vai hiutaleita? Tarviiko liottaa ennen käyttöä?

    Mukavaa sunnuntaita!

    Terv. Anni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Anni ja kiitos piristävästä kommentistasi! :)

      Käytän kokonaista amaranttia sen mukavan rakenteen takia. Sitä ei tarvitse liottaa eikä keittoaikakaan ole erityisen pitkä. Reilu paritkyt minuuttia pitäisi riittää hyvin. :)

      Mukavaa pian alkavaa uutta viikkoa sinne!

      Poista