perjantai 20. toukokuuta 2016

Death Before Decaf ja kylmäuutetusta kahvista valmistettu jääkahvi


Joitain vuosia sitten en olisi osannut kuvitellakaan, että juon jonain päivänä kahvia lähes päivittäin. En pitänyt kahvin tuoksusta saati sitten maustakaan. Satunnaisia kertoja olin hörppinyt tavallisia markettikahveja, mutta huonolla menestyksellä. Ne jäivät lähes poikkeuksetta aina kuppiin. Milloin kahvi oli liian vahvaa, milloin saippuaisen makuista ja milloin kuin teetä - löysin kahville aina syyn miksi se oli pahaa.

Kun aloitin nykyisessä työpaikassani reilu 2,5 vuotta sitten, sain "työtehtäväkseni" keittää aamuisin sumpit kaikille. Tein sen mielelläni ja monesti sain jopa kiitosta kahvin hyvästä mausta - tosin luulen sen olleen vain mielistelyä, hehe. Parin kolmen kuukauden päästä oma kuppinikin alkoi kuin huomaamattaan täyttyä. Vaikka en erityisemmin pitänyt mausta, tuli siitä aamujeni yksi "kohokohdista". Siitä sai sopivasti virtaa jaksaa päivän askareet.


Sittemmin olen oppinut nauttimaan kahvista aivan uudella tapaa. Enää eivät kelpaakaan markettikahveiksi mielletyt Juhla Mokat tai Presidentit vaan kuppiin on saatava kerta toisensa jälkeen laadukasta ja oikeasti hyvää sumppia, mieluiten vielä luomulaatuista ja melko tummapaahtoista. Valmiiksi jauhetut kahvit ovat muuttuneet kokonaisiksi kahvipavuiksi - kiitos mummini antaman Kahvikaisan - ja suodatinkahvit pressopannulla tehtäviksi. Varsinaiseksi kahvihifistelijäksi minua ei vielä suinkaan voi sanoa, mutta selkeää kiinnostusta on.

Viimeisen vuoden aikana olen testannut useampia kahveja. Osa on maistunut hyviltä, osa OKilta ja osa suorastaan pahoilta. Makuun on vaikuttanut lajikkeen lisäksi sekä paahtoaste että papujen alkuperä ja valmistustapa. Hutiostoilta en ole välttynyt, mutta se onkin kas kummaa vain lisännyt mielenkiintoani kahveja kohtaan.


Kun törmäsin noin kuukausi takaperin kahvifestareiden aikoihin Vantaalla paahdettaviin Death Before Decaf -kahveihin en voinut olla ottamatta yhteyttä kyseiseen yritykseen ja Rikuun yhteistyöehdotuksen merkeissä. Se, mikä kahveissa ensisilmäyksellä miellytti oli upeat, sisustuselementilliset, pakkaukset. Parin sähköpostivaihdon jälkeen sain myöntävän vastauksen informatiivisen selostuksen kera. Kahvit saapuivat lähipostiini yhdessä päivässä (?!) ja pääsivät maistatukseen viikko sen jälkeen.


Ja mikähän mahtoi olla ensituomioni? Luomulaatuinen Papua-Uusi-Guineasta tuleva DBD Filter Coffee Dark vei sydämeni kertaheitolla. Maku oli miellyttävän paahteinen, sopivan tumma ja ihanan pehmeä. Ei lainkaan tunkkainen, liian pistävä tai erikoisia sivumakuja omaava. Kevyesti hedelmäinen ja herkullisesti suklainen - ihan täydellinen aamupalapöydän piristys.

Ensimmäiset neljä kertaa valmistin kahvin pressopannussa "perinteiseen" tapaan, mutta viidennellä kerralla kokeilin kylmäuuttamista. Jauhoin noin 40grammaa papuja käsikäyttöisellä kahvimyllylläni karkeaksi jauheeksi ja lisäsin joukkoon reilun kolmen ja puolen desin verran raikasta vettä. Annoin kahvin uuttua viileässä parinkymmenen tunnin ajan.

Yhden kupillisen join sellaisenaan pienellä lorauksella vettä laimenettuna ja loput kahvista pakastin jääpalamuotteihin aikeenani valmistaa virkistävä jääkahvi. Eilen sitten vihdoin tekaisin tuon suunnittelemani herkkujuoman. Kaadoin lasiin parin desin verran hasselpähkinämaitoa ja lisäsin sekaan 12 jääkuutiota. Kun juoma oli viilennyt riittävästi, pruuttasin joukkoon pienen annoksen kookosnektaria tuomaan hivenen makeutta. Reilu sekoitus pitkällä lattelusikalla ja voila - täydellinen kesäjuoma oli valmis!

Vielä maistelua odottelevat saman merkin DBD Filter Coffee Light ja Banaani-Omena-Mansikkatee.

*Death Before Decaf:in kahvit ja teet saatu yhteistyön kautta.

8 kommenttia:

 1. Mulla oli myös ennen sama "ongelma", en tykännyt juoda kahvia ollenkaan (käytin vain leivonnassa). Nyt olen kuitenkin oppinut juomaan lähinnä kahvijuomia ja kotoa löytyy ihana automaattinen espressokonekin! Ehkäpä kahvinjuomisen opettelu on merkki aikuistumisesta tai jotain...

  http://caughtinthemiddleblog.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kun aloin oikein pohtimaan (kahvi)asiaa niin tajusin, että mokkapalat olivat lapsena (alakouluikäisenä) suurta herkkuani. Se mokkaisen makea makua - ai, että! ♥

   Täytyisiköhän seuraavaksi ottaa työn alle mokkapalareseptin kehittäminen vähän paremmilla ainesosilla.. Minulle ainakin maistuisi! :)

   Poista
 2. Kahvitarinasi kuulostaa aivan tutulta! Hurahdin teehen jo varhaisteininä, mutta kahvin opin juomaan vasta tammikuussa. Pidän DFD:n lisäksi Johan & Nyströmin ja Cafetoria Roasteryn kahveista, sekä mausta että etiikan takia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä opin juomaan teetä jo lapsena (joskaan en aina siitä tykännyt), mutta kahviin tutustuin paaaljon myöhemmin, vasta pari vuotta sitten. Tällä hetkellä lempparini on (luonnollisesti, hihi) DBD:n tummapaahtoinen kahvi - niin hyvää ja puhtaan makuista ♥!

   Poista
 3. Kuulostaa täydelliseltä! Aamukahvi on saatava <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä todella oli täydellistä! Kun mukaan lisää vielä hitusen kaakaojauhetta ja lucumaa, tulee makunautinnosta aivan huikea - niin hyvä, että vie suuremmankin herkkunälän hetkessä. ♥

   Poista
 4. Heips :) Kehitäppä semmoinen mokkapalatsydeemi mikä käyp meille kaikille :) T.Äippä

  VastaaPoista