maanantai 22. elokuuta 2016

Papusipsejä ja valmisguacamolea

En ole eläissäni syönyt kovinkaa montaa kertaa valmisguacamolea. Syy on yksinkertainen. Maku on useimmiten todella kaukana avokadon upeasta mausta ja purkkien sisältö on useimmiten melko ikävää luettavaa. Suurimmassa osassa tahnoista ei ole nimeksikään avokadoa, vain joitan prosentteja. Sen sijaan kaikkea muuta löytyy järjettömät määrät. Näiden seikkojen lisäksi vegaanisia versioita on vain harvakseltaan.

Tässä esimerkkinä Old El Pason guacamolen ainesosaluettelo :

Avokado (26%), herneet, vesi, tomaatti (10%), sipuli, valkosipuli (4%), muunnettu maissitärkkelys, jalapeñopippuri, emulgointiaineet (glyseroli, E461), suola, tärkkelyssiirappi, happamuudensäätöaine (E575), mausteet, sokeri, rypälesokeri, avokadoaromi, sitruunamehu, yrtit, aromivahvenne (natriumglutamaatti), hapot (sitruunahappo, askorbiinihappo), valkosipulijauhe, limettiaromi, stabilointiaineet (E412, E415), värit (E104, E133), kasviöljy.

Houkutteleeko? Tuskin.



Onneksi markkinoilta löytyy kuitenkin ainakin yksi loistava ja huomattavasti luonnollisempi guacamole nachojen tai tortillojen kaveriksi - tai miksei ihan vaikka leivän levitteeksi tai vihannestikkujen dipiksi. Kyseessä on Jokilaakson Juusto Oy:n maahantuoma avokadotahna. Tahna, josta avokadoa löytyy hulppeat 92%. Muina aineksina on käytetty paprikaa, sipulia, korianteria, jalopenoa sekä valkosipulia. Toki kolmea lisäainettakin löytyy, mutta eivät ne muuten hyvää kokonaisuutta kaada - eivät ainakaan omasta mielestäni.

Jo jonkin aikaa markkinoilla ollut ILO Guacamole päätyi ostoskoriini ensi kerran kevään kynnyksellä muutama kuukausi sitten. Syy miksi alunperin joitain purkkeja kaupasta mukaani nappasin oli se, että hinta oli laskettu niin alas, että olisi ollut melkein rikos jättää ne hyllyyn lojumaan. Purkit kuluivat nopeaan tahtiin. Millon tahnaa sipaistiin riisikakkujen päälle, milloin siihen dippailtiin vihannestikkuja, milloin nautittiin papusipsien kera ja milloin ryhdyttiin niin villiksi, että lusikoitiin sitä suoraan purkista suuhun tai kuorrutettiin sillä pakastevadelmat. Käyttöä takuulla löytyi, koska maku - se nyt vain oli niin toimiva verrattuna muihin "guacamoleihin". Extratwistiä sai puristamalla sekaan vielä hieman sitruuna- tai limemehua. Niin, ja pieni mustapippurirouhaus, koska sehän nyt vain sopii paikkaan kuin paikkaan. Tuon ensikokeilun jälkeen purkkeja on kotiutunut muutama muukin.

Taloudessani kuluu edelleen myös tuoreita avokadoja ja itse tehtyjä guacamoleja, mutta niinä päivinä, kun marketin avokadot on kovia kuin kivet on valintani ILO Guacamole. Niin, ja Beanitoksen ihan huippuherkut papusipsit - aivan ehdottomasti!



Oletteko te testanneet ILO Guacamolea?

Tämä ei ole maksettu mainos tai mikään muukaan sponssijuttu vaan oma rehellinen mielipiteeni vähintäänkin hyvästä tai hyvistä tuotteesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti