sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Raw cinnamon apple cookies - tastes like cinnamon rolls!

Mitä olenkaan mennyt missaamaan... Tänäänhän on ravintolapäivä (lieko Facebookittomuuteni syystä jäänyt huomaamatta, murrrr..)! Mullahan olisi ollut tuolle päivälle paljon annettavaa, ainakin nämä eilen illalla valmistuneet pehmeät omenaiset raakakeksit. Noh, ei auta murehtia tämän enempää, kun päiväkin on jo melkein ohitse eikä oman raflan perustamiselle olisi enää riittävästi aikaa. Onneksi mulla sentään on näitä keksejä... Nimittäin maailman parhaita raakakeksejä!


Pari viikkoa sitten noudin Ruohonjuuresta testiin muutamia tuotteita. Tuotteiden joukossa oli Rapunzel-merkkinen maamantelijauhe, jolle keksin jo yhden reseptin, mutta eilen aamulla päätin soveltaa ja kokeilla jonkunlaisia raakakeksejä. Miksi sitten raakakeksejä? Raakaruoka tarkoittaa sitä, että ruokaa ei lämmitetä yli 45 asteen ja näin ollen ainesten ravintoaineet ja entsyymit säilyvät tallella eivätkä ne tuhoudu kuumudesta johtuen. Miksi siis kuumentaa tuotteita tuhoten osan tärkeistä vitamiineista ja hivenaineista, kun vaihtoehtona on säilyttää ne tallella? Jos kotoa löytyy vielä kuivuri, olisiko joskus aika unohtaa ne kattilat ja pannut - liedet ja uunit? Edes yhdeksi kerraksi!

Raakakekseihin päätyi maamantelijauheen ohella Sugar Helsinki:ltä saatuja Big Tree Farms:in tulsin siemeniä (pyhä basilika), joiden sanotaan olevan Intian arvostetuin kasvi lukuisine terveyshyötyineen. Nämä pienet mustat siemenet geeliytyvät kuin chia-siemenet ja muun muassa lievittävät stressiä ja edesauttavat aineenvaihduntaa luonnollisten antioksidanttiensa ansiosta. Maultaan siemenet ovat mielestäni melko neutraaleja, koska itse en ainakaan pelkiltään maistaessani maistanut juurikaan mitään. Intiassa siemenet sekoitetaan tavallisesti kookosveteen tai juomiin, mutta mikä estäisi sekoittamasta niitä vaikka raakakekseihin? - eipä mikään! 

Jotta mielenkiintonne säilyy ja jaksatte jatkaa lukemista vielä hetken aikaa, en jaarittele enempää vaan päästän teidät tutustumaan näihin "korvapuustimaisiin" pehmeisiin raakakekseihin. 

Yhteen annokseen (noin 11 keksiä) tarvitset:
1dl maamantelijauhetta (saatu Ruohonjuuri:sta)
1 1/2 luomuomenaa
(loraus vettä)
1tl tulsin siemeniä (saatu Sugar Helsinki:ltä)
1tl psylliumia (saatu CocoVi:lta)
1tl kanelia
1/2tl luomuvaniljajauhetta
1/4tl kardemummaa
hippunen ruususuolaa

Mittaa kulhoon maamantelijauhe. Kuori kaksi melko isoa ja mehukasta omenaa (jos käytät luomua, kuoriminen ei ole pakollista) ja heitä teholeikkuriin 1 1/2 paloteltua omenaa. Surautu tasaiseksi soseeksi. Jos palat eivät tunnut pyörivän koneessa, lisää pieni loraus vettä. Sekoita noin 2/3 soseesta maamantelijauheen joukkoon. Lisää sekaan myös siemenet, kaneli, vaniljajauhe, kardemumma ja pikkuruinen ripaus ruususuolaa. Voit pyöräyttää kaikki ainekset vielä sekaisin teholeikkurissa lyhyen aikaa, jos koet sen tarpeelliseksi. Anna taikinan vetäytyä puolisen tuntia. Muotoile keksit "kupin" muotoisiksi ja lisää pieneen syvennykseen loput omenasoseesta. Kuivata kuivurissa pienimmällä teholla nelisen tuntia tai kunnes olet saavuttanut haluamasi koostumuksen. Suosittelen kuitenkin jättämään pehmeiksi! :)2 kommenttia:

  1. Ai täällä on toinen kohtalotoveri, meitsi missasi myös eilisen ravintolapäivän. Herkullisen näköisiä keksejä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seuraavaa en aio missata, en taatusti! Jos vihdoinkin uskaltautuisin pistämään oman raflan pystyyn ja asettua jonnekkin nurmelle keskelle Helsinkiä, jotta pääsisin maistattelemaan ohikulkijoita kaikilla ihanilla herkuilla. Olisi hienoa saada kommentteja itsetekemistä ruoista, olisi ne sitten negatiivisia tai positiivisia. Taidankin samantien kaivaa seuraavan ravintolapäivän päivämäärän ylös! :)

      Poista