torstai 7. elokuuta 2014

Shoes like socks - vauhdikasta menoa gasellien tavoin!

Uudet kengät, 45 kilometriä ja rakottomat jalat.. Kuulostaako uskomattomalta? No, ainakin omiin korviini! 

Olen liikkujana melko yksipuolinen. En käy salilla, en pelaile pallopelejä (voi kun olisikin joku, jonka kanssa lähteä palloa potkimaan!) ja juoksemassakaan en pääsääntöisesti käy. Sali ei erityisen paljoa minua kiinnosta, koska sisätiloissa treenaaminen ei vain oikein iske minuun. Kaipaan raitista ulkoilmaa ja nautin vaihtelevista maisemista. Myöskään hikiset ja puhkuvat tai kännykkäänsä selailevat salikaverit eivät tee oloani erityisen viihtyisäksi.

Jotain kuitenkin teen, mä nimittäin KÄVELEN. Kilometrejä kertyy päivässä kymmenestä kahteenkymmeneen ja pyrin aina kulkemaan 0-10 kilometrin kauppareissut kävellen, jolloin arkiliikuntaa syntyy ihan huomaamatta. Kun ei ajattele lähtevänsä lenkille, ei lenkki tunnu pakkopullalta ja kilometrejäkin kertyy ihan eri tapaan. Alustana toimii useimmiten joko asfaltti tai hiekkatie, mutta silloin tällöin "eksyn" toki ihan metsiinkin poluille. Varsinaista lempparia alustoista ei ole vaan liikun enemmänkin fiiliksen mukaan. Jos tekee mieli merellisiä maisemia, valitsen hiekkatien ja, jos taas kiehtoo kova vauhti, on asfaltti usein se valintani.

PS. Tiedän, että monipuolinen liikunta on aina se paras vaihtoehto, mutta itse olen kokenut, että voin hyvin näin, joten väen väkisin en ala tapojani muuttamaan. Oma oloa lienee nimittäin syytä kuunnella.

Mutta nyt takaisin otsikkoon ja kenkiin, jotka tuntuvat jalassa kuin sukilta. 


Maanantai-iltana lähdin kävelylle. Nautin kuumana porottavasta auringosta ja lokkien kirkunasta. 8 kilometriä käveltyäni varpaaseeni alkoi sattua. Kyllä, pujennut rakkula. Sillä hetkellä päätin, että joko ostan uudet kengät tai jään kituvana istumaan keskelle kävelytietä. Valitsin ensimmäisen vaihtoehdon. Lompsin lähellä sijaitsevaan Intersport Merituuleen ja avasin suuni myyjälle. Kerroin millaiset kengät olisi haussa. "Kengät, joilla onnistuvat kävelylenkit ja, jotka ovat mahdollisimman kevyet ja mukavat jalassa" - kerroin myyjälle. Myöskään mitään hintarajaa en asettanut, olinhan päättänyt ostavani hyväntuntuiset kengät. Siinä aikani sovittelin kenkiä myyjän avustuksella Merreleistä Nikeen ja Brooksiin. Ei tärpännyt. Meinasin jo menettää toivoni hyvistä kengistä kunnes sain kysyttyä myyjän jalassa olevista kengistä. Omaan silmääni ne näyttivät erityisen mukavilta ja istuvilta. Malli oli Adidas Adipure Gazelle.

Myyjä kertoi, että samaa mallia löytyy heidän valikoimistaan, tosin erivärisenä, ja pyysin oitis parin testattavakseni. Avasin nauhat huolellisesti ja upotin ylipronaatioisen lättäjalkani kenkään. Solmin nauhat huolellisesti tuplarusetilla. Nousin seisomaan. Tunne oli uskomaton. Kenkä istui kuin sukka jalkaani eikä se puristanut mistään. Otin muutaman askeleen ja kiersin hyllyn ympäri. Olin myyty siltä istumalta vaikka takana oli vain muutama hassu askel. Ensimmäistä kertaa elämässäni pystyin sanomaan kengistä heti, että ne todella tuntuivat kuin itselleni tehdyiltä. Kauaa ei tarvinut ostopäätöstä pohtia vaan kannoin mintunvihreät ja mustilla raidoilla höystetyt Gazelleni kassalle alta aikayksikön.

Nyt kengillä on takana tiistainen yhteensä 20 kilometrin kävelylenkki ja eilisen lenkki Kivenlahti - Kauklahti - Espoon keskus - Leppävaara, joka tekee lähes 25 kilometriä. Yhteensä takana on siis noin 45 kilometriä! Jalassa ei tunnu minkäänlaisia vaivoja ja kengät tuntuvat edelleen kuin sukilta. Muihin omistamiini kenkiin verrattuna näissä ilma kiertää erityisen hyvin eikä lenkin jälkeen ole odotettavissa märkiä sukkia ja hikisiä jalkoja. Tyytyväisempi ostokseeni en voisi olla!

Nyt odotan jo malttamattomana seuraavaa lenkkiäni, liekö uutuudenviehätystä, hehe ;), jotta pääsen nauttimaan vaivattomasta ja lennokkaasta menostani gasellien tavoin!Löytyykö täältä muita kävelyä rakastavia? Millaisia lenkkejä sinä teet?
Ja millaisilla kengillä kävelet? 

6 kommenttia:

 1. oumai! mäkin ostin viimetalvena Nike Freet ja voi juku ne kyllä tuntu niin ihanille jalassa ! Sen jälkeen kun on ostanut jotain perus kävelykenkiä, niin ne tuntuu ensinnäkin ihan tuhottoman kovilta ja painaa kantapäästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun jalkaa Niket ei istu, ei sitten millään.

   Poista
 2. No siinä on kengät kuin karkit, ihanat!
  Kävelylenkit on ihania, etenkin kun on aikaa ja hyvä ilma kävellä. Lenkille lähtiessäni ajattelen juoksevani, mutta monesti huomaan vain käveleväni suuren osan matkasta ihan sen vuoksi, että kävely on vain niin paljon mukavampaa! Pituudeltaan mun lenkit ovat 6km paikkeilla ja kenkinä toimivat muutaman vuoden vanhat Niken lenkkarit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää on aivan uskomattoman hyvän tuntuiset jalassa ja eikä tosiaan tässä ulkonäössäkään mitään vikaa ole. :)

   Kivalla ilmalla tosiaan on ihana kävellä! Kävelyn ohella saa ihastella kauniita maisemia ja itselleni kävely on kuin terapiaa. Huolet unohtuu hetkessä ja olo tulee kivan rentoutuneeksi. :)

   Poista
 3. En kävelyä rakasta, mutta päivittäin kilometrejä kertyy. Päivät kävelen töissä ja vapaalla on koirat lenkitettävänä. Töissä klompsuttelen numeroa liian isoilla noin tonnin per kipale painavilla turvakengillä. Ensimmäisen kuukauden jalat oli todella, todella kipeät. Nyt olen niihin tottunut, mutta edelleen suihkuun mennessä tunne on taivallinen, kun rotiskot voi heittää ja jalasta ja keveys meinaa nostaa ilmaan. Vapaa-ajalla lomputtelen ihan tavallisilla lenkkareilla. Mulla on niin ideaali askellus, etten tarvitse mitään erikoiskenkiä. Kengät alkaa hankaamaan siinä vaiheessa, kun kantapään fyllingit on kuluneet pois ja kengät on olleet vaihtokunnossa jo aikaa sitten. Mä nyt voin lomposotella kymppikilsan vaikka halvimmissa Prisman feikki-crockseissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Turvakengät tuovat varmasti kivan lisän kävelyyn, koska onhan niillä tosiaan painoa enemmän normikenkiin verrattuna ;)

   Itselläni jalka on hieman "haastava". Kummastakin jalasta puuttuu kokonaan holvikaari eli omistan siis kunnon räpylät. Niin, ja pronaatiokin on melko paha varsinkin oikeassa jalassa. Oikeanlaisten ja istuvien kenkien löytäminen ei siis ole maailman helpoin juttu. :)

   Poista