sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Höttöleipä vs. kunnon leipä [GF]

Pullamössö höttöleipä ei ole suosikkini. Tiedätte varmaan mitä tarkoitan? Tarkoitan sellaista vaaleaa mautonta leipää, jonka pinta on pehmeä ja sisus turhan ilmava. Sellaista, jossa makua ei oikeastaan tule muusta kuin levitteestä ja täytteistä. Sellaista, jonka sisuksen voisi pyöritellä kiinteiksi taikinapalleroiksi leipää murentamatta. Annettakoon esimerkiksi vaikka muovipussitettu ranskanleipä. Kuka siitä nauttii?


Minä kaipaan leiviltäni makua. Joskus taikinaa maustavat äitini kuivaamat suppilovahverot tai nokkoset, joskus taas raastetut vihannekset. Silloin tällöin mukaan eksyy mausteita kuten valkosipulia tai erilaisia yrttejä. Myös jauhoilla on tärkeä rooli hyvän maun luomisessa. Ainesosamääriä ja raaka-aineita vaihtelemalla saa leivista makumaailmaltaan aivan uudenlaisia. Luovalla fiiliksellä pärjää jo yllättävän pitkälle - asiassa kuin asiassa.


Kaipaan leiviltäni myös rakennetta. Pinta saa olla reilusti rapea ja sisus mehevä. Kuohkeakin saa olla kunhan ei liian ilmava. Leivässä saa tuntua sattumia esimerkiksi siemenistä, pähkinöistä tai kuivatuista hedelmistä. Pahitteeksi eivät myöskään ole keitetyt riisit, kvinoat tai hirssitkään.


Tummaan leipään tarvitset:
2,5dl vettä
1 pieni porkkana
0,5pss kuivahiivaa
1,5tl psylliumia
ripaus suolaa
1tl agavesiirappia
1tl carobia
1dl kaurajauhoja
1dl riisijauhoja
1dl hirssijauhoja
0,5dl kaurahiutaleita

Mittaa reilusti kädenlämpöä lämpöisempi vesi kulhoon. Raasta porkkana hienoksi raasteksi veden sekaan ja lisää samalla psyllium. Anna turvota jonkin aikaa. Tarkista veden riittävä lämpötila ja lisää joukkoon kuivahiiva, suola ja agavesiirappi. Sekoita loput kuivat ainekset märkien ainesten joukkoon. Nosta kulho noin puoleksi tunniksi kohoamaan vedottomaan paikkaan. Lusikoi taikinasta sopivat keot leivipaperin päälle ja "voitele" vedellä. Halutessasi voit ripotella päälle esimerkiksi siemeniä tai hiutaleita. Paista leipiä uunin keskitasolla 200 asteessa kunnes ne ovat kypsiä.


Millaisesta leivästä sinä pidät?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti