tiistai 25. lokakuuta 2016

8 vuoden taistelu


Minun on avattava suuni. En enää pysty pitää asioita sisälläni. On sanottava ääneen se, joka syö minua joka ikinen päivä. 

Elettiin vuoden 2008 kevättä. Olin onnellinen ja iloinen teini-ikäinen tyttö. Kävin koulua, harrastin luistelua ja viihdyin hyvin parhaan ystäväni seurassa. Tein juuri niitä asioita mitä "tavalliset" 17-vuotiaat tytöt tekevät. Jotain sinä keväänä kuitenkin tapahtui.

Saimme idean laihduttaa pari kiloa kesäksi. Kilot lähtivät hetkessä annoskokoja pienentämällä. Pienentynyt numero vaa'assa teki oloni itsevarmemmaksi ja paremmaksi. Vaatteet sujahtivat helpommin päälle ja turvonnut olo oli poissa. Kaikki asiat tuntuivat paljon paremmilta ja valoisammilta.

Parin kolmen viikon päästä ruokavalioni oli muuttunut entisestään. Enää ei riittänytkään annoskokojen pienentäminen vaan tilalle tuli useiden ruoka-aineiden rajoittaminen. Ei sokeria, ei pastaa, ei riisiä, ei leipää... - ei mitään, josta sai energiaa enemmän kuin hedelmistä tai vihanneksista. Ruokalassa lappasin lautaselleni vain kevyttä jääsalaattia ilman kastikkeita.

Kesällä painoni oli laskenut 46 kiloon. Kroppa näytti paremmalta kuin koskaan aiemmin. Bikineissä kulkeminen ei aiheuttanut tuskaa eikä mikroshortsit tuntuneet enää yhtään huonommilta vaihtoehdoilta. Sain paljon kommenttia muuttuneesta ulkomuodostani ja hymyillen otin jokaisen arvostelun vastaan. Hiljaa mielessäni kuitenkin mietin, että tämä ei riitä. Haluan olla vieläkin pienempi ja kauniimpi. Parempi.

Tuosta alkoi helvetti. Helvetti, joka on kestänyt tuskaiset 8 vuotta.

Jok'ikinen päivä sairastumisen jälkeen on tuntunut vaikealta. Aamiainen on jäänyt väliin niin monia kertoja, että puhutaan tuhansista päivistä, tuhansista syömättä jääneistä aterioista. Samoin on käynyt lounaan kanssa. Vaikka vuosien varrella - tai pääosin viimeisen vajaan kahden vuoden aikana - olen saanut nostettua painoni normaaleihin lukemiin, ei mikään kuitenkaan ole juurikaan muuttunut. Syömiskäyttäytymiseni poikkeaa edelleen huimasti siitä mitä sen tulisi olla tai mitä haluaisin sen olevan. Pääni sisällä velloo edelleen useita kertoja päivässä mietintä siitä kuinka kelvoton olen. Kelvoton, lihava, riittämätön, ruma... - ja sairaskin vielä.

Toisinaan olen ollut siinä pisteessä, että en jaksa enää. Mikään ei innosta eikä mikään tunnu miltään. Jokainen vastoinkäyminen tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta, siltä, että enää ei jaksa yrittää. Niinä hetkinä sanon itselleni, että kaikesta voi selvitä. Kaikki voi vielä muuttua. Siihen saattaa mennä aikaa ja voimavaroja, mutta sisukkaasti taistelemalla ollaan joka päivä edes hitusen lähempänä sitä terveempää minää. Sitä minää, jota olin ennen sairastumistani.

Ikinä en ole ollut luovuttaja enkä sitä tässäkään tilanteessa aio olla. Taistelen niin kauan kunnes pystyn hymyillen ja rehellisesti toteamaan ääneen, että minä olen kaunis ja täysin riittävä juuri tällaisena - aivan kuten te kaikki muutkin siellä ruudun takana.

Nyt kuitenkin suljen suuni tältä erää. Muistakaa kuinka ainutlaatuisia olette ja mihin kaikkeen pystytte. Pitäkää itseänne upeana ja hienona persoonana - myös niinä vaikeina päivinä. Älkää soimatko itseänne vaan pyrkikää löytämään asioista ne hyvät puolet. Kaikki hyvä tulee nimittäin sisältänne eikä ulkomuodollanne loppujen lopuksi ole juurikaan mitään väliä. Olit sitten pyöreä tai laiha, olet sinä. Upea ja ainutkertainen sinä.

Kiitos ja anteeksi - jatketaan taas kun siltä tuntuu! ♥

maanantai 24. lokakuuta 2016

5 + 1 parempaa herkkua

1. Raakasuklaa. Yksi parhaista ja kenties jopa tervellisimmistä makunautinnoista maan päällä. Takuuvarma herkkuhimojen taltuttaja!


2.Maapähkinävoi tai mikä vain muu pähkinöistä tehty tahna. Energiatiheä, ravintorikas ja monikäyttöinen hyvien rasvojen ja proteiinien lähde.


3. Inkamarjat. Kirpeiden karkkien loistokorvaaja huimalla C-vitamiinipitoisuudella!


4. Pähkinät. Maustamattomat ovat toki paras vaihtoehto, mutta kelpokakkosena tulevat paahdetut ja maustetut pähkinät ilman turhia lisäaineita.


5. Kuivatut viikunat. Rouskuva ja mehevän makea herkku runsaalla kuitumäärällä ja muilla ravinteikkailla ainesosilla.


+

6. Erilaiset raakaherkut tai muut makeat vaihtelevin raaka-ainein ilman valkoista sokeria. Takuulla hyvää ja terveellistä maltillisesti syötynä!


Mitä makeita raaka-aineita tai ruokia te pidätte parhaina "terveysherkkuina"?

lauantai 22. lokakuuta 2016

Manteli-kastanjakeksit hapankirsikoilla

En ole koskaan ollut liiemmin keksien rakastaja tai niiden himoitsija. Vegaaniuden ja vilja-allergian myötä on valikoimakin supistunut niin paljon, että olen suosiolla jättänyt keksit hyllyyn niitä himoitseville. Ne suhteelliset harvat cookiesit, joita periaatteessa voisin mussutella sisältävät monesti jotain sellaista, jota en mielellään suustani alas pistäisi. Tähän kuuluvat muun muassa palmuöljy ja valkoinen sokeri.

Tavallisten kauppojen huonohkon annin takia olen aina päätynyt tekemään keksini itse himon yllättäessä. Luomissani kekseissä maistuvat kulloinkin ne maut, joista sillä hetkellä innostun. Tällä hetkellä suurimmat suosikkini leivonnassa ovat ihanan kirpsakat hapankirsikat sekä kastanjahiutaleet. Kummatkin tuovat mielenkiintoista ja uudenlaista makua erilaisiin leivonnaisiin - unohtamatta sitä tekstuuria, joka niistä syntyy.

Näissä kekseissä yhdistyvät siis ne maut, joista tällä hetkellä sytyn; taatelisiirapin aromikas makeus, mantelijauhon paahteisuus, kauran pehmeys, kastanjahiutaleiden mietous sekä hapankirsikoiden kirpeys. Kaikki hyvä yhdessä - mitä muutakaan sitä ihminen voisi ruoaltaan toivoa!


Hapankirsikka-manteli-kastanjakekseihin tarvitset:

0,5dl vettä
0,5dl taatelisiirappia
1dl mantelijauhoja
0,5dl kaurahiutaleita
0,5dl kastanjahiutaleita
kourallinen hapankirsikoita

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Mittaa vesi ja taatelisiirappi kulhoon. Sekoita hyvin. Lisää joukkoon kuivat ainekset ja hieman pienityt kapankirsikat. Sekoita ja anna turvota hetki. Muotoile massasta noin 8 keksiä leivinpaperin päälle. Paista uunin keskitasolla 8-10 minuuttia tai kunnes haluttu tulos on saavutettu. Keksien tulisi jäädä sisältä pehmeiksi ja pinnaltaan kivan rapeiksi.

Nauti hieman jäähdyttyään hyvän kahvin tai teen kera! Parasta on, jos saat napattua hyvän ystävän kanssasi jakamaan tämän makunautinnon.

keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Suurimonäkkärit - vaihtoehto siemennäkkäreille

Pari vuotta sitten julkaisin blogissani lyömättömän näkkärireseptin silloisen siemennäkkärihuuman keskellä. Halusin keksiä edullisemman tavan loihtia rouskuvia, mutta silti maistuvia ja terveellisiä crackereita aterioiden lisukkeeksi tai muuten vain naposteltaviksi. Kaappien kätköistä löydetyistä aineksista syntyi jotain, joka oli viedä jalat alta. Ihanan mureat, rouheat, paahteiset sekä herkulliset suurimonäkkärit. Näkkärit, joillaisia ei oltu ennen nähty - tässä ne nyt ovat, suoraan parin vuoden takaa!
 

Suurimonäkkäreihin tarvitset:

1dl vettä
1rkl psylliumia
0,5dl kokonaisia kauraryynejä
0,5dl hirssisuurimoita
0,5dl kvinoaa
0,5dl GoGreenin pikaherneitä
mausteita niin halutessasi
suolaa
 
Laita uuni kuumemaan 175-225 asteeseen. Mittaa vesi, mieluiten kuuma, kulhoon. Lisää joukkon psyllium sekä suurimot ja herneet. Mausta suolalla ja haluamillasi mausteilla. Sekoita voimakkaasti. Anna turvota parikymmentä minuuttia. Kaavi seos leivinpaperille ja painele tai kaulitse toista leivinpaperia apuna käyttäen ohueksi levyksi. Paista uunin keskitasolla kunnes näkkäri on kuivaa ja rapeaa. Jäähdytä ilmavassa paikassa, esimerkiksi ritilän päällä. Nauti mieluistesi lisukkeiden kera!

psst. Voit vaihdella eri suurimoita mielesi mukaan. Kokeile esimerkiksi tattaria tai amaranttia.
pst. Paistolämpötila sekä -aika riippuvat loihtimasi näkkärin paksuudesta.

sunnuntai 16. lokakuuta 2016

Sesonkiherkkuna kurpitsapannarit puolukkasurvoksella


Syksy on sesonkiruokien kulta-aikaa. Kauppojen hyllyt notkuvat mitä upeampia raaka-aineita, joita löytää vain tähän aikaan vuodesta. On kurpitsaa, raitajuurta, ruusukaalia, maa-artisokkaa, päärynää, suppilovahveroa, karpaloa.. - ja kaikkea näiden väliltä. Niin, ja vieläpä kotimaisina. Parasta on, kun useimpia näistä voi löytää kauppaketjuun ja marketin kokoon katsomatta. Astelitpa sitten Lidliin, K- tai S-kauppaan, saat takuulla napattua mukaasi jotain kotimaista sesonkituotetta. Kotimaisten superherkkujen lisäksi valikoima täydentyy lukuisilla ulkolaisilla satokausituotteilla, jotka nekin ovat täysin varteenotettavia.

Vaikka pyrin valitsemaan parhaani mukaan suomalaista tuotantoa olevia ruoka-aineita, on välillä hyvä joustaa. Erityisesti silloin, kun kaupasta sattuu bongaamaan kauniin pyöreitä ja pieniä Hokkaido-kurpitsoita. Niiden maku on mielestäni kaikista kurpitsoista voimakkain ja aromikkain, koostumus ruokaisin ja suussasulavin. Uunipaahdettujen lohkojen päälle riittää askeettisesti vain ripaus suolaa ja toisinaan pieni lisätwisti savupaprikasta.

Ja epäilijöille sanottakoon, että lapsuuden kurpitsasalaattikokemukset kannattaa unohtaa heti. Ainakin, jos muistot eivät ole hyviä. Säilykkeellä ja tuoreella tavaralla on käsittämättömän suuri ero. Uskokaa tai älkää!


Kupitsapannareihin tarvitset:

200g Hokkaido-kurpitsaa
2dl vettä
0,75-1dl lupiinijauhoja
0,75-1dl gluteenittomia jauhoja
1tl kanelia
ripaus suolaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa kurpitsasta noin 200 gramman pala ja pilko se lohkoiksi. Paahda paloja uunissa kunnes ne ovat kypsyneet sekä saaneet kauniin rusehtavan värin. Lisää kurpitsat blenderiin yhdessä veden kanssa. Surauta sileäksi soseeksi. Kaavi seos kulhoon ja lisää joukkoon lupiini- ja gluteenittomat jauhot. Sekoita hyvin. Mausta teelusikallisella kanelia ja suolaripauksella. Anna taikinan turvota jonkin aikaa.

Lämmitä paistinpannu liedellä keskilämpöiseksi. Sivele pinnalle silikonisudilla hieman kookosöljyä tai muuta kasviöljyä. Lusikoi taikinasta pieniä pannareita pannulle ja paista molemmin puolin. Tarjoile esimerkiksi puolukkasurvoksen kera.

pst. Jauhojen määrät eivät ole tarkasti mitattuja, arvioita vain. Taikinan tulisi olla valmiina melko paksua ja helposti paistettavaa.

lauantai 15. lokakuuta 2016

Rouskuvan rapeat siemennäkkärit kuminalla


Siemennäkkärit ovat olleet nosteessa jo hyvän tovin. Niitä nautitaan niin leivän "korvikkeena", naposteluhetkien herkkuna kuin ihan muutenkin vaan. Herkullisen paahteisuuden, rouskuvan rapeuden sekä gluteenittomuutensa lisäksi nämä näkkärit omaavat mitä parhaimmat ravintoarvot. Reilusti hyvälaatuista rasvaa, mukavasti kuitua sekä niukahkosti hiilihydraatteja niitä vältteleville - unohtamatta niitä kaikkia siemenistä saatavia loistavia vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita. Oikeaa terveysruokaa siis!

Parasta siemennäkkäreistä tekevät kuitenkin ehdottomasti niiden maku sekä helppotekoisuus. Vaihtelemalla siemeniä ja mausteita saat taiottua vaikka jokaiselle kerralle omanlaisensa version. Jos kaapeistasi ei löydy isoa kimaraa erilaisia aineksia, älä luovuta. Hyvät crackerit syntyvät jo muutamallakin raaka-aineella. Kokeile yhdistää esimerkiksi chiaa, seesamia ja auringonkukkaa - ja on muuten hyvää!

Vaikka netti on pullollaan satoja reseptejä näihin taivaallisiin herkkuihin, ei yksi lisää liene yhtään huonompi juttu. Varsinkaan, kun jostain syystä omaan blogiini ei ole vuosien varrella ilmestynyt yhden yhtä siemennäkkärireseptiä. Joten olkaapa hyvät, siemencrackerit à la Anne!


Siemennäkkäriin tarvitset:

2,5dl vettä
5dl siemeniä
(1dl tulsi, 1dl auringonkukka, 1dl hamppu, 1dl pellava, 0,5dl unikko, 0,5dl seesam)
1tl-1rkl kuminansiemeniä
0,5tl-1tl suolaa

Mittaa vesi kulhoon. Lisää sekaan siemenet sekä mausteet. Sekoita. Anna turvota parikymmentä minuuttia. Lusikoi seos kahden leivinpaperin väliin. Kauli tai painele ohueksi levyksi. Leikkaa levyyn urat niille kohdin mistä haluat näkkärien murtuvan tai murra haluamasi kokoisia paloja kokonaisesti levystä. Paista uunin keskitasolla 150 asteessa noin tunti. Nosta palat lopuksi ritilän päälle jäähtymään varmistaakseni rouskuvan rapean lopputuloksen. Nauti joko suolaisten tai makeiden lisukkeiden kera!

pst. jos et käytä näkkäreissäsi chiaa, pellavaa tai tulsia, lisää sekaan psylliumia ainesten yhteen sitomiseksi.
psst. osan siemenistä voit korvata esimerkiksi maissi-, manteli- tai hamppujauhoilla, mutta pidä neste-kuiva-ainessuhde edelleen samana.


Maistuvaa viikonloppua! Olethan muuten jo osallistunut I love me -messulippupakettiarvontaan? Jos et, niin tee se TÄÄLLÄ.

torstai 13. lokakuuta 2016

Omenasoseista parhain


Isovanhempieni pihalla kasvaa muutamia ikivanhoja ja suhteellisen kookkaita omenapuita. Ne ovat nököttäneet paikoillaan kymmeniä vuosia jaksaen edelleen tuottaa satoa vuodesta toiseen. Toisinaan omenia tulee mielin määrin ja toisinaan taas hyvin vähän. Tämä syksy on ollut melko poikkeuksellinen. Hedelmiä on tullut reilummin kuin moneen, moneen vuoteen. Mummini on yrittänyt lahjoittaa omenia eteenpäin sen minkä on kyennyt. Loput ovat sitten päätyneet pakkaseen siivottuina ja lohkottuina. Talven aikana niistä saadaan nauttia ainakin muutaman omenapiirakan verran. Niin, ja jää niitä ylikin suuria määriä.

Lapsuusaikana osa omenista päätyi omenahilloksi. Liedellä kypsennetyt hedelmät survottiin sokerin kera sileäksi soseeksi, purkitettiin lasipurkkeihin ja vietiin kellariin odottamaan käyttöä. Hillolla maustettiin niin letut, pannarit kuin murotkin. Toisinaan hilloa saatettiin lusikoida myös paahtoleivän, puuron tai jätskiannoksen päälle. Se maistui meille kaikille ja näin ollen menekkikin oli suurta.

Sittemmin hillon syönti jäi - meiltä kaikilta...

Vasta viime vuonna innostuin uudelleen omenasoseista. Aika vain oli todella huono, sillä puiden sato oli harmikseni silloin lähes mitätön. Maassa makasi vain harvoja tummuneita, muumioituneita, omenia eikä puidenkaan oksilla riippunut juurikaan terveitä saati sitten mitään muitakaan yksilöitä. Saatoin keittää vain yhden vaatimattoman annoksen omenasosetta, joka katosikin parempiin suihin alle päivässä. Noh, ei riittänyt iloa pitkäksi aikaa.

Tänä vuonna asiat ovat onneksi olleet toisin. Omenia on riittänyt vaikka muille jakaa ja siksi olenkin yrittänyt auttaa mummini työtä hedelmien tuhoamisessa parhaani mukaan. Parisen kuukautta sitten keittelin itselleni kotiin muutaman isohkon purkillisen herkullista ja sokeritonta omenasosetta. Purkitin soseet steriileihin lasipurkkeihin ja jäin odottamaan kuinka ne säilyvät ilman makeutusta jääkaappikylmässä. Ensimmäisen purkin naksautin auki kolmisen viikkoa sitten. Katsoin, haistoin ja maistoin - ei mitään vikaa! Muutamassa päivässä sose olikin jo kadonnut purkista. Samalla pääsin toteamaan, että eihän se omenasose mitään makeutuksia tai pakastuksia säilyäkseen tarvitse. Makukin on parempi ja takuuvarmasti aidompi juuri näin. Tällä hetkellä vedellään omenasosesatsin viimeisiä lusikallisia... - lisää olisi jo saatava!

Jotta tekin pääsette maistamaan aidon omenasoseen mahtavan maun, kirjoitin ylös maailman helpoimman "reseptin".



Sokerittomaan omenasoseeseen tarvitset:

omenia

Pilko omenat paloiksi ja poista kodat. Lisää lohkot kattilaan, jossa on hieman vettä. Kypsennä miedolla lämmöllä kunnes hedelmät ovat pehmeitä ja helposti soseutuvia. Surauta sileäksi soseeksi. Purkita kuumana kunnolla puhdistettuihin lasipurkkeihin aivan piripintaan. Anna jäähtyä ja nosta viileään. Nauti kuten haluat!

pst. taivaallinen yhdistelmä syntyy maissikakusta, jonka päälle lusikoidaan reiluhkosti omenasosetta ja valutetaan itsetehtyä tahinia. Viimeistellään pienellä kaneliripauksella.

keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Sesongin maukkaimmat kurpitsafalafelit


Helpot kurpitsafalafelit 10kpl:

1dl vettä
150g myskikurpitsaa
reilu 1dl valmista falafelainesta
1tl-1rkl tahinia

Leikkaa kurpitsasta noin 150 gramman pala. Pilko se paloiksi ja lisää se veden kanssa blenderiin. Surauta soseeksi. Kaavi sose pieneen kattilaan ja kaada sekaan reilun desin verran valmista falafelainesta (esimerkiksi tätä, klik). Nosta kattila liedelle ja kuumenna miedolla lämmöllä viitisen minuuttia sekoitellen. Lisää sekaan lopuksi makusi mukaan tahinia. Sekoita. Anna massan vetäytyä ja viiletä.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kun falafeltaikina on jäähtynyt, pyörittele tai lusikoi siitä noin kymmenen pyörykkää. Paista uunin keskitasolla 15-20 minuuttia tai kunnes haluttu tulos on saavutettu. Tarjoile sesongin maukkaimmat falafelit esimerkiksi salaatin ja srirachan kera.

pst. voit kokeilla kurpitsan tilalla myös esimerkiksi porkkanaa, lanttua tai punajuurta. Tai miksei vaikka bataattia!

Arvonnassa messulippuja ja suklaaunelmia


Heippa rakkaat ystäväiseni! Syksyn odotetuimmat messut lähestyvät kovaa vauhtia ja nyt onkin aika laittaa arvontaan viisi messulippupakettia Ekokauppa Ekolon toimesta. Kukin paketti sisältää kahden I love me -messulipun ohella valintasi mukaan yhden levyllisen luomulaatuista ja takuulla laadukasta Chocolate & Love -suklaata. Voi myös olla, että Ekolo ilahduttaa voittajia lisäksi yhdellä heidän itse valitsemallaan suklaamaulla. Sarjasta löytyy kaikkiaan seitsemän aistikasta makuvaihtoehtoa, joista viisi ovat vegaanisia. Omia makuhermojaan voi päästä hellimään esimerkiksi minttuisella tai kahvin makuisella tummasuklaalla.

Jos arpaonni ei suosi tällä kertaa, suosittelen kuitenkin lämpimästi messuja ja kyseisiin suklaisiin tutustumista. Ekolo osallistuu muuten tänä vuonna syksyn parhaaseen tapahtumaan entistäkin suuremmalla osastolla. Loistavien messutarjousten lisäksi osastolta löytyy myös kahvila, josta voi napata mukaansa vaikkapa laadukasta kahvia ja ihania luomuherkkuja. Hymyilevän henkilökunnan, maistuvat mussuteltavat ja päätpyöräyttävät tarjoukset löydät osastolta 7n41 tapahtuman Luonnollisesti-alueelta.

Arvontaan voit osallistua kertomalla mielipiteesi blogistani. Se voi olla joko kehu tai moite, idea tai toive. Asia, jonka haluaisit minun kuulevan. Liitä mukaan myös toimiva sähköpostiosoitteesi sekä yksi valinnainen Chocolate & Love -suklaalevytoive. Aikaa kommenttien jättöön on sunnuntaihin 16.10. saakka. Onnea arvontaan!


*Yhteistyössä Ekokauppa Ekolon kanssa.

tiistai 11. lokakuuta 2016

Tahinimaustettu tattari-syyssalaatti


Yhteen isoon annokseen tarvitset:

40g tattaria
80g naurista
80gr punajuurta
80gr myskikurpitsaa
80gr kesäkurpitsaa
80gr herkkusieniä
1rkl oluthiivahiutaleita
1rkl tahinia

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kypsennä tattarisuurimot kattilassa. Kuutioi nauris, punajuuri ja myskikurpitsa saman kokoisiksi paloiksi. Paahda uunissa parikymmentä minuuttia. Lisää lopuksi joukkoon myös paloitellut herkkusienet ja lohkotut kesäkurpitsat. Kun ainekset ovat kypsyneet ja ruskettuneet tasaisesti, nosta pelti pois uunista. Sekoita kaikki ainekset toisiinsa. Nauti!

pst. jos haluat, että punajuurikuutiot eivät värjää koko ruokaa, kannattaa ne lisätä viimeisenä annokseen ja välttää turhaa sekoittamista.

Kulhoruokien pauloissa

Olen jo jonkin aikaa ollut innostunut kulhoruoista. Ne ovat sekä helppoja, nopeita että värikkäitä. Niihin uppoavat edellisten päivien jämät sekä useat muut ainekset. Sisällöllä ei loppupeleissä ole juurikaan väliä. Riittää, kun kulhoon vain kokoaa kaikkia itseään mielyttäviä makuja. Raikasta, suolaista, makeaa, tulista.. - mitä vain oman maun mukaan!

Eilisen kulhoruoka sisälsi kaikkea mitä kaapeista sattui löytymään. Tuoreina aineksina annoksessa oli kotimaista lehtisalaattia, porkkanatikkuja, Silmusalaattia, punakaalia, Dunne-tomaatteja, kurkkukuutioita, paprikaa sekä korianteria. Uunissa paahdoin annokseen mukaan vielä marinoitua tofua, kurpitsakuutioita, kukkakaalia, herkkusieniä ja kokonaisen valkosipulin. Kaiken viimeisteli mikäs muukaan kuin polttavan tulinen srirachakastike. Loistoannos maanantai-iltaan!

Millaisilla kulhoruoilla te tykkäätte herkutella?


Herkullista tiistaita ja muutenkin koko viikkoa!

lauantai 8. lokakuuta 2016

Halvempaa itsetehden - TAHINI


Moni ruoka on halvempaa itsetehden. Joitain poikkeuksia toki löytyy, mutta silloin on useimmiten kyse jostain niin spesiaalista tuotteesta, että oksat pois. Yksi näistä suorastaan halvoista itse tehtävistä ruoista on tahini. Monikäyttöinen seesaminsiemenistä valmistettu tahna omaa lukemattomia käyttötarkoituksia aina falafeleista hummukseen ja dipeistä erilaisiin leivonnaisiin. Saa sillä taiottua myös uudenlaista makua esimerkiksi smoothieisiin tai tuorepuuroihin. Parasta sanoisin sen kuitenkin olevan ihan sellaisenaan, vaikkapa banaanin päälle valutettuna, taatelin sisään kätkettynä tai riisikakun päälle sipaistuna. Niin, tai suoraan purkista lusikoituna.

Tahinia kuluu yhden hengen taloudessani melko suuria määriä, joten rahaakin siihen saa uppoamaan kohtalaisen paljon. Vaikka reilun kolmen euron tahinipönikkä tuntuu kaupassa edulliselta, on kilohinta kuitenkin jotakuinkin kaksinkertainen itsetehtyyn verrattuna. Onneksi tahinin tekoon ei paljoa vaadita. Riittää, kun omistaa kohtalaisen teholeikkurin, blenderin tai sauvasekoittimen, kenties uunin ja niitä siemeniä. Niin, ja muutaman minuutin verran ylimääräistä aikaa.

Miltä kuulostaisi esimerkiksi 350 gramman tahinipönikkä kaupasta hintaan 3,50€ tai vaihtoehtoisesti saman kokoinen itsetehty lasipurkillinen hintaan 1,75€ - kenties houkuttelevalta? Noniin, älä enää mieti vaan surauttele tahinisi itse. Yllätyt kuinka helppoa se on!

Edullisia luomulaatuisia seesaminsiemeniä saat ostettua esimerkiksi TÄÄLTÄ.


Seesaminsiementahnaan aka tahiniin tarvitset:

seesaminsiemeniä
halutessasi suolaa

Laita uuni kuumenemaan 150-175 asteeseen. Paahda siemenet uunissa kullanruskeiksi. Varo polttamasta. Tämä vaihe ei ole pakollinen sillä tahinin teko onnistuu myös paahtamattomista siemenistä - kuten kuvassa. Kaada siemenet teholeikkuriin, blenderiin tai sauvasekoittimen kulhoon. Surauttele sileäksi tahnaksi. Mausta lopuksi halutessasi ripauksella suolaa.

Käytä kuten ikinä haluatkaan!


torstai 6. lokakuuta 2016

Vegaaninen soija-mustapapusalaatti


Vegaanisten tuotteiden määrä lisääntyy tällä hetkellä hurjaa vauhtia. Kasviperäisestä ruokavaliosta on tulossa oikea megatrendi. Kauppojen hyllyt täyttyvät mitä mielenkiintoisimmista uutuuksista kaiken aikaa. On pyörykkää, pizzaa, erilaista kasvispiirakkaa, jäätelöä, juustoa, levitettä... - ja ties mitä kaikkea muuta! Niin paljon uutta ja jännittävää, että perässä ei meinaa edes pysyä. Onneksi tätä kaikkea helpottamassa on vegaanituotteet.net -nettisivu, joka kokoaa yhteen tavallisten kauppojen vegaanisen tuotevalikoiman. Suosittelen ehdottomasti vilkaisemaan, ellet sitä ole jo tehnyt. Ties vaikka löytäisit jotain, jota et ikinä olisi vegaaniseksi uskonutkaan. Do it, now!

Yksi tämän syksyn parhaista uutuuksista on mielestäni ehdottomasti LounasHetki:n Soija-Mustapapusalaatti. Salaatti, joka rakentuu ravitsevien soijasuikaleiden ja mustapapujen varaan. Alta löytyy jäävuori-, jää- ja friseesalaatista koostuvaa salaattisekoitusta, rucolaa sekä paprikaa. Lisäpotkua kaipaava töräyttää päälle vielä pikkupussillisen paketista löytyvää chipotlekastiketta. Parasta tässä annossalaatissa on ehdottomasti soijasuikaleiden ja papujen lämmitettävyys. Vain 30 sekuntia mikrossa ja voila - ruokaisampi lounas on katettu! Kiireisimpien päivien varalle onnistunee lounaan nauttiminen myös kylmänä paketista löytyvän haarukan avulla.

265 gramman salaatti sisältää noin 15 grammaa terveellistä kasviproteiinia sekä maltillisen, mutta riittävän määrän rasvaa nälän poissapitämiseksi. Sokeria salaatista löytyy vain chipotlekastikkeesta eikä suolaakaan järkyttäviä määriä ole. Viimeisimpänä, mutta ei suinkaan vähäpätöisimpänä asiana mainittakoon, että LounasHetki:n Soija-Mustapapusalaatti omaa Avainlippu-merkin, joka takaa tuotteen olevan valmistettu Suomessa pääosin kotimaisista raaka-aineista. Aika huippua! Salaatteja löytyy tällä hetkellä kattavasti ympäri Suomen, jopa Valintataloista. Samalla kauppareissulla voi napata mukaan samaisen merkin vegaanisen vehnänjyväsalaatin pikaiseksi välipalaksi. Hyvää takuulla sekin!


*LounasHetki:n Soija-Mustapapusalaatti saatu testiin valmistajalta.

maanantai 3. lokakuuta 2016

Herkullisen rapeat kasvispihvit


Kasvispihveihin tarvitset:

1dl punaisia linssejä
1 sipuli
pala kaalia
2 perunaa
1 porkkana
kourallinen herne-maissi-paprikaa
hieman kaurahiutaleita ja korppujauhoja
mausteita
+
öljyä paistamiseen

Raasta perunat ja porkkana. Kypsennä punaiset linssit liedellä pienessä vesimäärässä. Kun vesi on haihtunut, lisää kattilaan pieneksi kuutioitu sipuli ja pala ohueksi suikaloitua kaalia. Anna kypsyä hetken aikaan. Lisää joukkoon juuresraasteet ja kourallinen herne-maissi-paprikaa. Sekoita. Kaada sekaan sopivan koostumuksen aikaansaamiseksi kaurahiutaleita sekä hieman korppujauhoja. Mausta haluammillasi mausteilla. Nosta kattila liedeltä ja anna massan vetäytyä jonkin aikaa. Lusikoi massasta pieniä kekoja paistinpannulle ja paista pihvit kauniin rusehtaviksi ja rapeiksi kuumalla pannulla öljyssä. Nauti esimerkiksi perunamuusin ja puolukkahillon kera.