maanantai 4. marraskuuta 2013

Mädäntyvät mätöt ja hälyttävä hävikki - syyllistytkö sinäkin?

Kipaisehan ruokakaapillesi ja nosta esille tuotteet, jotka menevät pian "huonoksi". Mitä kaikkea löydätkään? Ehkä kuivahtaneen leivänkannikan, 3 päivää avattuna olleen jogurtin, pehmenneen tomaatin ja ruoan parin päivän takaa. Kuulostaako tutulta? Luultavasti, sillä me suomalaiset heitämme vuodessa henkilöä kohden ruokaa roskiin reilun 20 kilon edestä. Osa tästä päätyy oikeaoppisesti biojätteeseen, mutta osa siihen pahimpaan, sekajätteeseen. Ja ketkä siitä sitten kärsivät? Me, kaikki. Ei suinkaan vain me suomalaiset vaan myös ihmiset maapallon toisella puolella. Sekajätteen sekaan "piilotettu" biojäte nimittäin synnyttää ilmaston lämpenemistä edistävää metaania. Oletko sinä yksi niistä, joka tuhoaa tieten tahtoen tulevien sukupolviemme elinympäristöä vain omalla laiskuudellaan? Ehkä.

Oletko koskaan tullut miettineeksi kuinka paljon täysin syömäkelpoista ruokaa heität pois? Jääkö lautasellesi esimerkiksi pizzan rapeat reunat, kaalin kovahko kanta tai kurpitsan sisältä koverretut siemenet? Jos vastasit kyllä, pohdi mikä saa sinut tekemään näin. Maha on täynnä, hampaat eivät kestä, siemenet ovat linnuille - ehkä jokin näistä tekosyistä. Tuntuuko ylitsepääsemättömältä murskata reunat vaikkapa seuraavan päivän keiton päälle, pilkkoa kanta pieniksi paloiksi padan sekaan tai pestä ja paahtaa siemenet mausteiden kera seuraavaa naposteluhetkeä ajatellen? Eikö pelkästään käveleminen jätekatokseen asti vie jo enemmän energiaa ja aikaa?

Eikä tässä suinkaan vielä kaikki. Hävikkiä syntyy myös monella muulla tapaa. Saako purkin tai pussin kylkeen painetun parasta ennen-päiväyksen ylittäminen sinut näkemään punaista? Etkö viitti edes avata pakkausta vaan suosiolla siirrät sen huomaamattomasti roskikseen ja otat suunnaksesi kaupan? Kiikutat uuden tuotteen kotiin ja olet tyytyväinen. Rahaa kuluu - mitä väliä? - sitähän kuluu muutenkin, ajattelet. Herääkö omatunto kolkuttamaan edes siinä vaihessa, kun ystäväsi kertoo käyttäneen jo viikkoja sitten "vanhaksi" menneen kaurakerman? Kulutatko edelleen aikasi mieluummin päivämäärien syynäämiseen kuin aistiesi tarkkaan havainnointiin? Et turhaan omista aistejasi, joten opettele käyttämään niitä. Katso, haista ja maista - totea käyttökelpoisuus.

Tai onko yksi syy hävikkiin oma toimintasi? Säilytätkö maidon pöydässä, tungetko likaisen haarukkasi kurkkupurkkiin tai siirrätkö lämpöiset sämpylät tiiviiseen muovipussiin homehtumaan? Venyikö kauppareissu tuntien mittaiseksi kassien odottaessa auton takapenkillä jääkaappiin pääsyä? Tutustu kuinka ruoka säilytetään oikeaoppisesti ja ota huomioon myös hygienian tärkeys keittiössä. Puhtaus on kaikea A ja O - oli sitten kyse omasta tai muiden ruoasta.

Kaikki aiheuttamamme ruokahävikki kasvattaa turhia kasvihuonekaasupäästöjä, rehevöittää vesistöjämme, tuo viljelijöillemme aiheetonta työtä ja kaventaa kukkaroitamme. Olisiko siis sinun aikasi ruveta panostamaan?


HUOM. Tekstin ei ole tarkoitus loukata tai syyttää ketään vaan saada ihmiset miettimään omia tapojaan. 

8 kommenttia:

  1. Tää on täyttä asiaa mutta kirjoitettu aika syyllistävään sävyyn että uskon tämän herkästi nostavan lukijan karvat pystyyn sen sijaan että herättelisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saatat olla oikeassa. Ehkä inspiraation puute teki tekstistäni syyllistävän, en tiedä. Jollain tavalla kuitenkin koen, että tällainen teksti pistää ihmiset helpommin ajattelemaan kuin liian positiiviseen tai neutraaliin tapaan kirjoitettu juttu.

      Tarkoitukseni ei kuitenkaan ole syyttää tai syyllistää, vaan laittaa ihmiset miettimään. Sinun sanojasi mukaillen, herätellä.

      Poista
  2. Ihan mielettömän hieno teksti!! Tunnistin itseni vähä turhankin monesta kohtaa.. Itselleni suurin kynnys on ruskeahkojen banaanien syöminen. Ajatuskin tuntuu jostain syystä vain niin ylitsepääsemättömän inhottavalta, syödä niitä hieman "puuroutuneita" banskuja, jotka oikeasti olisivat vielä aivan käyttökelpoisia esimerkiksi pannareiden tai smoothieiden makeuttamiseen. Sama juttu on kuivahtaneiden leipien kanssa… roskiin ovat menneet. Hyihyi! Nuo yllämainitsemasi asiat ovat oikeasti tärkeitä ja on aivan mahtavaa, että joku jaksaa herätellä ihmisiä tällä tavoin miettimään omia kulutustottumuksiaan. Itselläni ainakin omat tottumukset joutuivat tämän myötä tiukempaan syyniin. Kiitos siis herättelystä ja mukavaa viikkoa! :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, Henriikka! :)

      Toukokuussa, kun lähdin kahden kuukauden mittaiselle Eurooppa-reissulleni, nakkasin pussillisen avokadoja pakkaseen. Roskiin heittäminen olisi tuntunut liian väärältä ja viikoiksi huoneenlämpöönkään jättäminen ei houkutellut. Kaikkihan tietää miten siinä olisi käynyt ;) Nyt olen tasaiseen tahtiin käyttänyt avokadojani. Niistä on syntynyt ihania dippejä papupyöryköille ja tahnoja riisikakkujen päälle. Ja mikä parasta, niitä ei ole tarvinnut erikseen jäähdytellä! Smoothieihin en ole vielä kokeillut, koska niitä nautin erittäin harvoin. Sekin päivä varmasti vielä tulee. :)

      Mustuneet banaanit taitavat olla monille se "yökötys", niin olen ainakin kuullut. Jos tuntuu, että niitä ei millään kerkiä syömään, kannattaa ne pilkkoa palasiksi ja laittaa pakkaseen. Sieltä niitä sitten voi lisäillä smoothieihin tai tehdä vaikkapa banaani"jäätelöä". Muita hyviä ideoita ovat esimerkiksi banaanileipä, banoffee tai lätyille täyte. Mukaan vielä paahdettua hasselpähkinärouhetta, agavesiirappia ja kermavaahtoa (tavallista tai kasvi). Makeaa, mutta silti niin herkullista.

      Mukavaa viikkoa sinnekkin ja onnea Inspiration Blog Awards-äänestykseen pääsystä! :)

      Poista
  3. Ihanaa riimittelyä otsikossa :D
    Ja pieni syyllistyminen on vain hyväksi, potkii meitä eteenpäin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe! :D Piti keksiä joku osuva otsikko, niin tuo jos joku käy siihen maniosti ;)

      Potkii, mutta toivottavasti oikeaan suuntaan!

      Poista
  4. Tuntuu pahalta heittää biojäte sekajätteeseen, mutta vaihtoehtoja ei ole, sillä tässä taloudessa ei ole biojätekeräysastiaa. Talossa on yhdeksän asuntoa ja lain mukaan, jos taloudessa on kymmenen tai useampi asunto, on keräysastia pakollinen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ikävää, että näin on. Onko siis osaltaan lakimmekin pielessä? Kyllä mielestäni biojäteastiat kuuluisivat jokaiseen taloyhtiöön, oli sitten kyse kolmesta tai vaikka sadasta asunnosta. Tietenkin se tuo kustannuksia, mutta niin tuo ilmaston lämpeneminen ja säästuminenkin.

      Poista